Web Analytics
scris luni, 12.06.2023

Nicolae Ciucă demisionează din funcția de prim-ministru, ca parte a rotativei guvernamentale

Nicolae Ciucă a susținut o declarație de presă în care a anunțat oficial decizia, la scurt timp după ce OUG privind creșterea salariilor din învățământ a fost publicată în Monitorul Oficial. Acesta estimează că noul guvern va fi învestit cel mai probabil săptămâna aceasta, joi.

Nicolae Ciucă demisionează din funcția de prim-ministru, ca parte a rotativei guvernamentale

Principalele declarații: 

Citește și: Pitești. Cinci tineri, prinși de jandarmi cu droguri asupra lor!

  • În urmă cu două săptămâni ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai așa cum era asumat, ci ne continuăm responsabilitatea, încât să închidem conflictul din Educație. Pe baza dialogului și a ceea ce a putut însemna o coordonare la nivelul coaliției, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ, încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite.
  • Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României. 
  • Astfel, în cadrul discuțiilor din coaliție, odată ce am să merg să-mi depun mandatul la președintele României, la nivelul coaliției încep procedurile pentru efectuarea rocadei. 
  • Imediat după, vom avea un guvern interimar ce va funcționa până se va finaliza învestirea unui nou guvern, care sperăm să fie învestit până la finalul săptămânii, noi ne-am propus ca până joi.

“Eu nu neg că putem <<să fim împinși pe scări>>, dar nu am intrat în coaliție să plecăm înainte de terminarea mandatului. Fără Ministerul Dezvoltării, noi nu putem să continuăm. Astăzi la ora 17 va fi ședință de coaliție”, a spus anterior Kelemen Hunor, într-o declarație separată.

Nicolae Ciucă a fost premierul României din 25 noiembrie 2021 și, conform protocolului încheiat la acea vreme între PNL, PSD și UDMR, trebuia să demisioneze în luna mai 2022. Demisia a fost amânată, din cauza declanșării grevei în domeniul educației care a fost suspendată abia astăzi.

Urmează consultările politice cu președintele Klaus Iohannis, care, cel mai probabil, îl va nominaliza pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, să formeze noul executiv. Liderii formațiunilor politice declarau, în lunile precedente, că noul cabinet va avea mai puține ministere, fără a preciza clar dacă vor fi comasate sau desființate structuri.

După alegerile parlamentare din iarna anului 2020, PNL s-a aliat cu USR-PLUS și UDMR pentru a forma un guvern de coaliție fără PSD, care a obținut atunci cele mai multe mandate. Coaliția celor două a funcționat până la în septembrie 2021, când miniștrii USR-PLUS au demisionat în bloc.

Guvernul condus atunci Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură pe 5 octombrie 2021, iar președintele Iohannis a declanșat consultările cu partidele politice. Ulterior, PNL a format o coaliție cu PSD și UDMR, având o majoritate confortabilă în parlament. Prim-ministru a fost numit Nicolae Ciucă și a fost încheiat protocolul privind rotativa.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită