Web Analytics

„Nici pe-aici nu se trece!” – omagiu de Centenar

de | 28.12.2018 13:57 | Cultură

Vineri, 14 decembrie, Sala de Conferințe a Bibliotecii ”Dinicu Golescu” a fost plină până la refuz. Argeșeni de toate vârstele au participat, într-un elan de patriotism, necaracteristic pentru timpurile pe care le trăim, la prezentarea romanului ”Nici pe-aici nu se trece!”, roman ai cărui autori sunt ION HIRU și NUȘA CANTEMIR.
Cartea este omagiul vibrant adus elevilor-eroi de la Școala de Subofițeri de Infanterie Radna – Detașamentul Păuliș, care au înfruntat cu dârzenie inamicul, în septembrie 1944. Fâșia de realitate istorică dureroasă este decupată cu minuție – meritul documentării îi revine Nușei Cantemir, posesoarea unei colecții remarcabile de fotografii, alcătuitoare ale unui capitol distinct – și este transformată în ficțiune sensibilă grație condeiului încercat și empatic al profesorului de limbă și literatură română Ion Hiru, din Domnești. Istoria se însuflețește, așadar, morții tăcuți se întorc printre noi, încercând să ne atingă inima cu idealul lor, așa cum trezești la viață pământul înghețat.
Povestea de război se împletește cu povestea de dragoste, eroina – Elena Chiriță, voluntară pe front, originară din Suseni-Bogați – își ascultă inima cum bate pentru Mihai Popescu, luptător în Detașamentul Păuliș, cu disperarea celui care intuiește fragilitatea clipei și a ființei omenești, în fapt, firul scurt al propriei existențe. O poveste aproape fantastică, dacă e s-o judecăm prin prisma pragmatismului de astăzi. Poate că și de aceea sala a fost plină și alocuțiunile au fost entuziaste. ”Nici pe-aici nu se trece!” este o carte frumoasă, despre oameni frumoși, scrisă pentru generații care se străduiesc, și ele, să-și descopere frumusețea.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii