Web Analytics

NextGenerationEU: Comisia Europeană este pregătită să mobilizeze până la 800 de miliarde EUR pentru a finanța redresarea

de | 14.04.2021 20:33 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Politica si Administratie

Comisia a luat astăzi, 14 aprilie, măsuri pentru a se asigura că împrumuturile din cadrul instrumentului temporar de redresare NextGenerationEU vor fi finanțate în cele mai avantajoase condiții pentru statele membre ale UE și pentru cetățenii acestora.

Comisia va utiliza o strategie de finanțare diversificată pentru a mobiliza până la aproximativ 800 miliarde EUR în prețuri curente până în 2026. Datorită acestei abordări, care va respecta bunele practici ale emitenților suverani, Comisia va fi în măsură să mărească volumele necesare în mod armonios și eficient. Acest lucru va atrage, de asemenea, investitori în Europa și va consolida rolul internațional al monedei euro.

Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație, a declarat: „NextGenerationEU va produce o schimbare radicală pe piețele europene de capital. Astăzi, dezvelim motorul care va pompa combustibilul menit să alimenteze instrumentul NextGenerationEU. Strategia de finanțare ne va permite să contractăm împrumuturile aferente instrumentului NextGenerationEU, astfel încât să dispunem de toate instrumentele necesare pentru a demara redresarea socială și economică și pentru a promova creșterea verde, digitală și rezilientă. Mesajul este clar: de îndată ce Comisia va fi autorizată din punct de vedere juridic să contracteze împrumuturi, vom da startul!”

Împrumuturi pentru finanțarea redresării

NextGenerationEU – principalul instrument de răspuns al UE la pandemia de COVID-19 – va fi finanțat prin împrumuturi de pe piețele de capital. Până la sfârșitul anului 2026, vom mobiliza până la 800 de miliarde EUR.

Acest lucru se va traduce în volume de împrumuturi de aproximativ 150 de miliarde EUR pe an, în medie, UE devenind astfel unul dintre cei mai mari emitenți în euro. Toate împrumuturile vor fi rambursate până în 2058.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia: „Noul PUG al Piteştiului pare deja foarte «virusat»”

Deși Comisia a mai contractat deja împrumuturi – pentru a sprijini statele membre ale UE și țările terțe – volumul, frecvența și complexitatea împrumuturilor NextGenerationEU au necesitat o schimbare fundamentală de abordare în ceea ce privește piețele de capital.

O strategie de finanțare diversificată va răspunde acestor noi nevoi de finanțare. Comisia va putea astfel să mobilizeze toate fondurile atunci când va fi nevoie, în condițiile cele mai avantajoase pentru statele membre ale UE și pentru cetățenii acestora.

O strategie de finanțare diversificată: privire de ansamblu

O strategie de finanțare diversificată combină utilizarea diferitelor instrumente și tehnici de finanțare cu o comunicare deschisă și transparentă cu participanții la piață.

Strategia de finanțare diversificată a Comisiei ar urma să combine:

  • o decizie anuală privind volumul împrumuturilor și o comunicare semestrială privind parametrii principali ai planului de finanțare, pentru a oferi transparență și previzibilitate investitorilor și celorlalte părți interesate;
  • relații structurate și transparente cu băncile care să sprijine programul de emisiune (prin intermediul unei rețele de dealeri primari);
  • instrumente de finanțare multiple (obligațiuni pe termen mediu și lung, dintre care unele vor fi emise sub formă de obligațiuni verzi NextGenerationEU și „EU-Bills”) pentru a menține un anumit grad de flexibilitate în ceea ce privește accesul pe piață și pentru a gestiona nevoile de lichiditate și profilul de scadență;
  • o combinație de licitații și credite sindicalizate, pentru a asigura accesul eficient din punctul de vedere al costurilor la finanțarea necesară în condiții avantajoase.

Operațiunile de împrumut se vor înscrie într-un cadru de guvernanță solid, care va asigura o execuție coerentă și consecventă.

Citește și: CJ a reziliat contractul cu sicilienii şi face şi plângere penală

În activitatea sa, Comisia se va coordona în continuare cu alți emitenți, inclusiv cu statele membre ale UE și cu emitenții supranaționali.

Valoarea adăugată a unei strategii de finanțare diversificate 

Strategia de finanțare diversificată va ajuta Comisia să atingă două obiective principale – să răspundă nevoilor mari de finanțare ale NextGenerationEU și să obțină costurile scăzute și riscul scăzut de execuție dorite, în interesul tuturor statelor membre și al cetățenilor acestora:

  • prin utilizarea unei game largi de scadențe și instrumente și prin îmbunătățirea previzibilității operațiunilor de finanțare, Comisia va asigura o capacitate mai mare de absorbție a pieței. Posibilitatea de a scoate la licitație datoriile va spori și mai mult eficiența operațiunilor de finanțare. Acest lucru va contribui la satisfacerea nevoilor importante de finanțare.
  • prin oferirea unui grad mai mare de flexibilitate privind stabilirea datei de executare a operațiunilor de finanțare și a tehnicilor de finanțare sau a instrumentelor de utilizat, Comisia va obține costurile scăzute și riscul scăzut de execuție dorite, în interesul tuturor statelor membre.

Etapele următoare

În urma pachetului de măsuri prezentat astăzi, Comisia va întreprinde o serie de acțiuni pentru ca strategia de finanțare diversificată să devină operațională. Printre aceste acțiuni se numără:

  • crearea unei rețele de dealeri primari. În conformitate cu practicile emitenților comparabili, Comisia va înființa o rețea de dealeri primari pentru a facilita executarea eficientă a licitațiilor și a tranzacțiilor sindicalizate, pentru a sprijini lichiditatea pe piețele secundare și pentru a asigura plasarea datoriei noastre în cea mai mare bază de investitori posibilă. Formularul de candidatură și condițiile generale de participare vor fi publicate în curând.

Citește și: Comisia Europeană a propus scutirea de TVA a bunurilor și serviciilor în legătură cu pandemia de Covid-19

  • Publicarea primei decizii anuale privind împrumuturile (și a deciziei de finanțare aferente) și a primului plan de finanțare NextGenerationEU. Pentru a asigura o comunicare transparentă cu piețele, Comisia va adopta prima sa decizie anuală privind împrumuturile și va comunica informațiile referitoare la primul său plan de finanțare înainte de începerea programului de împrumuturi NextGenerationEU, preconizat pentru această vară (calendarul depinde de aprobarea Deciziei privind resursele proprii de către toate statele membre, acest act legislativ permițându-i Comisiei să împrumute pentru NextGenerationEU). Operațiunile de împrumut pot începe imediat după intrarea în vigoare a Deciziei privind resursele proprii. Planurile de finanțare vor fi apoi actualizate de două ori pe an.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Nineaca, tu rau te-ai imbatat … inca nu te-ai trezit ; te mai dezmeticeste ! Cu ceva saptamani in urma … Comisia Europeana zicea : // lingeti-va pe bot de pomeni ! // Da , zis-a candva Comisia Europeana ca fi-va numai miere … si lichelele cocotate-n mot de k kt, degraba navala dadura s-o linga pe langa coccis . D’apoi … h’asta-i natura : albina pe floare si musca pe k kt / ori pe langa coor !