Web Analytics

Negocieri doar de amorul artei, la Comdata

de | 21.11.2019 13:46 | Dezvăluiri

# Sindicatul și salariații de la Pitești au fost chemați la consultări, deși punctul de lucru e radiat deja din Registrul Comerțului # Liderul sindical Pielmuș: „A fost o consultare de formă” # Pe 16 decembrie începe desfacerea contractelor de muncă

Odată cu notificarea privind „intenția de concediere colectivă” a celor 271 de angajați ai Comdata Service Pitești transmisă sindicatului și salariaților în octombrie 2019, angajatorul a făcut și o invitație la „consultări în ceea ce privește procesul de restructurare a societății, urmare a desfiinţării Punctului de Lucru”, consultări care au fost stabilite, tot de angajator, pentru data de 12 noiembrie a.c. (marțea trecută), la Craiova.
Sindicaliștii și salariații s-au dus cu mari îndoieli la întâlnire, după ce tot o adresă a Comdata i-a lăsat să înțeleagă că nu prea mai e loc de consultări, întrucât angajatorul a radiat deja punctul de lucru. „În legătură cu solicitarea privind reluarea activității la nivelul Punctului de lucru Pitești reiterăm că această unitate structurală a Comdata Service SRL a încetat definitiv activitatea economică la data de 15.10.2019 și că de la data de 30.10.2019 acest punct de lucru a fost și radiat din evidența Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dolj”, se arată în documentul semnat de angajator.

„De ce ne mai chemi la consultări dacă tu ai închis și radiat punctul de lucru?”

Sindicaliștii sunt revoltați. „Mi se pare foarte suspect. Punctul de lucru de la Pitești este radiat din Registru. Am verificat la R.C. Atunci de ce ne mai chemi la consultări dacă tu ai închis și radiat punctul de lucru și ai făcut toate demersurile?… A fost o consultare de formă. Și-au menținut poziția în toate formele; practic, ne-au chemat doar să încheie procesul-verbal de consultări. Nu s-a negociat nimic, nu s-a ajuns la nicio înțelegere, nu s-a încheiat niciun acord, aşa cum prevede legea cu privire la consultări! Urmează doar desfacerea contractelor de muncă, pe care au anunțat că o vor face începând cu 16 decembrie”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, liderul sindical Tiberiu Pielmuș.
Că întâlnirea de marți a fost doar una formală o demonstrează chiar schimbul anterior de adrese/notificări între sindicatul Comdata și conducerea companiei. Sindicatul a cerut 20 de salarii compensatorii pentru membrii săi (sindicatul nu are autoritatea să-i reprezinte şi pe cei care nu sunt sindicalişti), iar conducerea Comdata a respins solicitarea înaintea consultărilor.
„În legătură cu solicitarea privind acordarea unui număr de 20 de salarii nete pentru membrii de sindicat afectaţi (…), solicitarea dumneavoastră încalcă prevederile art. 5 din Codul Muncii în ceea ce priveşte aplicarea unui tratament diferenţiat pe criterii de apartenenţă sindicală şi, pe de altă parte, nu există un temei legal care să justifice solicitarea dumneavoastră. (…) Societatea urmează să acorde tuturor salariaţilor afectaţi de măsura concedierii colective două salarii de bază nete cu titlu de salarii compensatorii”, a anunțat compania.
„Legea nu-mi permite să-i reprezint și pe ceilalți, pentru că, teoretic, ei au reprezentanții salariaților, care, în realitate, nici nu există la Comdata. Vor scăpa foarte ușor de salariații care nu sunt sindicaliști. Vor avea un pic mai mult de lucru cu noi, cu sindicatul. Mai este un lucru ciudat: în adresele lor ne comunică faptul că nu au capacitate să aloce în alte locuri forța concediată, dar ei fac angajări la alte centre – Constanța, București, Craiova, Brăila. De ce n-au întrebat personalul pe care vor să-l disponibilizeze de aici dacă vrea să lucreze în altă parte?!”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, liderul sindical Tiberiu Pielmuș, care marți a ridicat și această problemă.
Sindicatul Comdata a mai strâns câțiva membri față de cei 40 câți mai avea la anunțarea concedierilor colective, ajungând la puțin peste 50 de sindicaliști, practic nici un sfert din numărul cu care a plecat la drum în momentul constituirii.
Luni, 18 noiembrie, sindicaliștii au mers la București, la Cartel ALFA, în vederea stabilirii strategiei pe care o vor urma pe viitor.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii