Web Analytics

Nea Costică Istrătescu: jonglerii cu statutul AJVPS Argeş / „Funcţionăm după un statut măsluit!”

de | 4.11.2020 13:40 | Actualitate, Dezvăluiri

# spune secretarul consiliului AJVPS Argeș, Alexandru Popescu (foto dreapta)
În iulie 2020, Constantin Istrătescu (foto stânga) a fost condamnat definitiv la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru braconaj, fals și instigare la fals. Cum instanța i-a interzis dreptul de a mai ocupa funcția de director al AJVPS Argeș, Consiliul de Conducere a Asociației i-a desfăcut contractul de muncă în luna august. După plecarea acestuia, noua conducere a descoperit mai multe jonglerii făcute de Istrătescu, printre care și acordarea unei ”prime de pensionare” în sumă de 130.000 de lei din banii membrilor vânători și pescari.

Istrătescu a adăugat 50 de modificări la statut, nu 18, cât fuseseră votate

Cu câteva luni înainte de primirea sentinței definitive de condamnare, s-a votat modificarea statului AJVPS Argeș, astfel încât să i se permită lui Constantin Istrătescu rămânerea la conducerea asociației chiar dacă a fost condamnat penal pentru braconaj, ceea ce vechiul statut nu i-ar fi permis și nici decizia judecătorilor. Trebuie spus că modificarea statutului s-a făcut după scenariul și regia, ați ghicit, gândite de nea Costică Istrătescu. Potrivit secretarului consiliului AJVPS, Alexandru Popescu, s-a descoperit că noul statut aprobat în februarie de membrii adunării generale a fost măsluit de Constantin Istrătescu, care i-a adăugat 50 de modificări, în loc de 18, cât fuseseră votate. Dar pentru că nu se poate convoca o adunare generală în condiții de pandemie, instanța a respins, la finalul lui octombrie, contestația Consiliului de conducere. Concluzia? AJVPS funcționează în prezent după un statut măsluit!

„O să facem plângere penală pentru fals și uz de fals”

Secretarul Alexandru Popescu ne-a spus întreaga poveste, nu vânătorească, ci de-a dreptul penală, de la AJVPS Argeș.
„Modificările acestui statut vizau 18 puncte în februarie 2020. Atunci, Adunarea Generală l-a împuternicit pe domnul Istrătescu să autentifice statutul și să îl prezinte la grefa Judecătoriei pentru a se da o hotărâre judecătorească. În luna iunie, când a ieșit hotărârea de la instanță, că termenul s-a lungit din cauza pandemiei, luând exemplarul care ne-a fost înaintat de la instanță, am constatat că, de fapt, în acel exemplar aprobat de instanță existau 50 de modificări. Am comparat încheierea de ședință pe care a dispus-o instanța și în care scria «se aprobă modificarea cu cele 18 articole …», dar, în realitate, documentul conținea 50 de modificări! Deci a fost făcut, undeva, un fals. Ne-am dus la notarul Burcea, unde a fost autentificat statutul de către domnul Istrătescu. Am luat un exemplar de acolo. Exact aceleași modificări în plus apar și acolo. A fost făcută autentificarea documentului înainte de a intra la instanță. Deci, el a luat exemplarul care a ieșit din Adunarea Generală cu cele 18 modificări și l-a modificat cum a considerat. L-a dus la notar, notarul i-a pus ștampila pe el. La judecătorie s-au uitat doar pe cerere, fără a mai compara statutele între ele și a ieșit așa. În ziua când am constatat asta, am constatat și că noi nu putem funcționa după acel statut. În afară de faptul că era ilegal, avea și niște inadvertențe și încălca efectiv Legea asociațiilor. Exista riscul să fim desființați. Că unul din punctele prin care poate fi desființată o asociație este că încalcă legea prin statut. Atunci am zis să facem un alt statut corect, deci, practic, să îl readucem în vigoare pe cel din 2015. Ne prevalam de faptul că în el – și inclusiv în ăsta care este măsluit – există o prevedere care spune că în situații de excepție Consiliul poate îndeplini atribuțiunile adunării generale și la prima adunare supune spre ratificare și aprobare. Pentru că adunarea generală, în principiu, se convoacă o dată pe an. Acum funcționăm după statutul măsluit! Pentru că noi, consiliul, am depus acest statut rectificat pentru a fi corect, au venit domnii Istrătescu, Horia și Bulimac (cei trei angajați ai AJVPS condamnați definitiv în luna iulie pentru braconaj și cărora le-au fos desfăcute contractele de muncă), s-au dus la 32 de membri ai Adunării Generale – care, de fapt, este constituită din 62 de delegați – plângând că au rămas pe drumuri și că vor să ne dea în judecată pentru drepturi salariale. I-au mințit, ca să ia semnătură. Au depus la Judecătorie contestația, adică să conteste statutul, ca să rămână cel fals. Instanța ne-a dat termen să ne ducem cu o hotărâre a Adunării Generale pentru a anula contestația, dar am hotărât să nu mai ducem, fiind în pandemie și neputând întruni cei 62 de membri. Acum suntem pe statutul fals. O să facem plângere penală pentru fals și uz de fals. La prima adunare generală o să supunem spre vot un nou statut!”, mai spune Alexandru Popescu.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii