„Dimineața mă ocup de partea teoretică, iar seara îmi las sufletul să se manifeste și cânt”, spune talentată artistă care a terminat ca șefă de promoție la Colegiul „Brătianu” din Pitești și care este invitată frecvent să cânte peste hotare
Piteșteanca Ilinca Din este o tânără naistă talentată și silitoare. A absolvit la Colegiul „I.C. Brătianu” ca șefă de promoție, tocmai a luat examenul de Bacalaureat cu media 9,86, promovează folclorul în forma lui pură, e invitată la festivaluri și în străinătate, unde îi cucerește și pe străini, și a impresionat o țară întreagă cu muzica ei la nai încă de anul trecut, când a participat la Românii au Talent.
Am vorbit cu Ilinca Din la câteva zile după afișarea rezultatelor la Bacalaureat. Bunul simț, dragostea de țară, smerenia și toate valorile pe care i le-au insuflat părinții sunt transpuse în limbajul ei, iar munca sârguincioasă se vede în rezultatele ei. Artista ne-a povestit cum i s-a înfiripat în suflet dragostea de muzică. „Această pasiune cred că s-a nuanțat încă din copilărie, pentru că e un talent ereditar. Atât mama mea cântă foarte frumos, cât și tatăl meu, fiind preot și prin prisma meseriei, cumva, a îmbrățișat această latură. Am cântat, de fapt, dintotdeauna, nu există vreun moment care să îmi fi declanșat această pasiune pentru muzică. În ceea ce privește raportul pe care îl am cu naiul, aici, într-adevăr, a fost un moment ce m-a determinat să aleg acest instrument. Țin minte că în repetițiile pe care le făceam cu orchestra, copil fiind, cred că aveam în jur de 8-9 ani, am auzit naiul și am rămas pasionată de sunetul acestuia și am considerat că a fost o dragoste la prima vedere. Atunci am spus «cu siguranță acesta mă va însoți pe drumul vieții» și se pare că așa a fost și sunt sigură că așa va fi și în continuare. În primii ani am studiat alături de domnul Ionuț Cârstea și ulterior am reușit să mă perfecționez și să îmbrățișez acest instrument așa cum trebuie alături de domnul Vasile Răducu, acesta cântând în Ansamblul „Ciocârlia” de la București și datorită dumnealui am reușit să înțeleg acest spririt suav pe care îl are naiul, dar, în același timp, și această fermitate pe care o impune în folclor”.
Apropierea față de valorile românești și față de muzică s-a format și în biserică, tatăl ei slujind ca preot la Schitul Trivale. „Într-adevăr, pe lângă folclor interpretez și pricesne, cântece religioase și pot spune că biserica m-a format creștin”. Chiar înainte de Paște, anul acesta, a cântat alături de Corala Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în Piața Primăriei.
A participat la zeci de concursuri și festivaluri încă din copilărie și s-a întors de la fiecare mai câștigată. Cu premii, fiind clasată mai tot timpul pe podium, dar și cu învățături. „Toate au avut un impact pozitiv asupra mea, pentru că m-au învățat să fiu fair-play, să aplic această colegialitate și, de asemenea, am învățat foarte multe lucruri legate de folclor și m-au determinat și pe mine să caut cât mai adânc în straturile acestea ale Argeșului”, recunoaște Ilinca.
Are o sumedenie de straie populare din zona Argeșului. „Cred că sunt la fel de multe precum concursurile la care am participat. Unele sunt moștenite, altele sunt achiziționate și, de asemenea, altele sunt primite în dar. Toate au povestea lor și sunt speciale pentru mine într-o egală măsură”, ne-a spus tânăra.
„Viața mea s-a schimbat după Românii au Talent, adică am reușit să ajung în sufletele mai multor oameni”
Ilinca Din a cântat la nai și cu vocea la concursul televizat „Românii au Talent” în anul 2023, unde a primit patru de „Da” și a ridicat sala în picioare. „A fost o experiență foarte interesantă, deoarece am avut contact direct cu o televiziune națională și, cumva, am înțeles cum merg lucrurile în spatele ecranului. Am fost onorată să cunosc oameni importanți și cred că am reușit să fiu stăpână pe mine. Mi-am dat seama că am această putere, de a reuși să fiu stăpână pe mine și în asemenea contexte care ar putea fi tensionante. Cel puțin, privind de acasă, pare a fi un moment destul de grandios și emoționant. Cu toate acestea, eu m-am descurcat și sunt fericită pentru că viața mea s-a schimbat după Românii au Talent, adică am reușit să ajung în sufletele mai multor oameni și, cumva, și eu am fost nevoită, dar nu în sens negativ, evident, să aduc în fața publicului momente și mai frumoase și mai spectaculoase. A fost o experiență pozitivă, per total. Am realizat un colaj din Argeș. M-am gândit că ar fi cel mai bine să trec publicul prin toate stările. Am debutat cu o doină, fiind culeasă din Argeș, din repertoriul Voichiței Stoian. Cea de-a doua piesă este o sârbă care face tranziția între interpretarea vocală și cea instrumentală și aceasta este o compoziție proprie. Linia melodică este realizată în conformitate cu canoanele zonei, iar versurile sunt luate dintr-o culegere de folclor tot din Argeș. Iar cea de-a treia piesă este o sârbă la nai și aceasta recunosc că are rădăcini din Dobrogea, dar am considerat că toate trei au reușit să creeze un moment inedit și, după cum am spus și la început, să treacă ascultătorul prin toate aceste filtre ale muzicii populare”, și-a amintit cântăreața.
Tânăra este și compozitoare și are planuri mărețe pentru perioada următoare. „Am vrut cumva să îmi transpun trăirile în muzica pe care o cânt și am reușit de cele mai multe ori. De aceea mi-aș dori, anul acesta sau în anul ce urmează, să lansez un album”.
Citește și Reportaj. ”Bunicel” de Costeşti. Doi tineri au fondat o fabrică de dulceaţă în casa natală
„Este un privilegiu să fiu invitată să cânt într-o țară străină, pentru că românii de acolo duc un anumit dor față de valorile naționale și față de acasă”
Eleva a participat de curând și la două festivaluri peste hotare, unde le-a cântat românilor. Pe 2 iunie a fost în Nicosia, Cipru, la „Festivalul Iei Românești”, iar pe 22 iunie a mers la Londra, la „Dor de România mea”. „În primul rând, pentru mine este un privilegiu să fiu invitată să cânt într-o țară străină, pentru că românii de acolo sunt oameni speciali, pentru că ei duc un anumit dor față de valorile naționale și față de acasă, de tot ceea ce înseamnă România și de aceea spun că a fost mult mai emoționant să cânt în fața lor decât aici, în România. Am înâlnit oameni extraordinari atât în Cipru, Nicosia, cât și în Londra și le mulțumesc pentru primirea călduroasă și energia pe care mi-au dat-o și mie la rândul lor. De asemenea, în Londra am avut ocazia de a cânta alături de Frații Cazanoi, virtuozi ai folclorului și de aceea momentul meu a avut o nuanță extraordinară și românii de acolo, după cum spuneam, suferă după aceste valori naționale și noi am reușit să le aducem în discuție și, evident, și răspunsul lor, energia pe care ne-au trimis-o înapoi, a fost pe măsură. Așadar, două experiențe minunate și sper din suflet să mai existe și în viitor astfel de contexte. De asemenea, anul trecut, am fost în Istanbul și am cântat, dar nu neapărat românilor din metropolă, ci turcilor, care, nu pot să neg, au primit muzica noastră cu interes și au fost uimiți și plăcut impresionați, dar nu au simțit Ciocârlia, de exemplu, așa cum ar face-o românii noștri”, e de părere Ilinca Din.
Citește și Lansare de carte surpriză la Lerești
„Nota pe care am obținut-o la Bac nu este o notă pentru care am studiat în ultimele două luni, ci este o muncă asiduă de ani de zile”
La Bacalaureat a strălucit și toate eforturile depuse de-a lungul anilor s-au văzut. A luat media 9.86, fiind și șefă de promoție la Colegiul „I. C. Brătianu”. Am întrebat-o cum reușește să își împartă timpul între studiu și muzică. „Viața mea este cumva împărțită între aceste două sfere de foarte mult timp, cred că m-am obișnuit să lucrez într-un ritm alert. Dimineața mă ocup de partea aceasta teoretică, iar seara îmi las sufletul să se manifeste și cânt muzică. Într-adevăr, a fost o perioadă stresantă, pentru că au fost și aceste plecări, dar, în același timp, cred că au reprezentat și un motiv de relaxare pentru mine. Nota pe care am obținut-o la Bac nu este o notă pentru care am studiat în ultimele două luni, ci este o muncă asiduă de ani de zile. De-a lungul liceului și nu numai am participat la multe olimpiade naționale, la care am obținut și premii, respectiv pe această filieră filologică pe care am abordat-o în ultimii patru ani și cred că munca aceasta s-a arătat aici. A fost o perioadă stresantă, încă este pentru mine, pentru că acum se desfășoară admiterile, dar sper din suflet că voi reuși să merg în paralel cu ambele pasiuni”, ne-a mărturisit Ilinca Din. Săptămâna trecută a fost admisă în cadrul Facultății de Științe Politice, la Relații Internaționale și Studii Europene, și mai are un obiectiv pentru care îi urăm succes. „Îmi doresc să studiez muzica, evident. Admiterea urmează”.
„Dacă am posibilitatea să fac un lucru bun pentru ţara mea, nu am niciun motiv să plec”
Nu în ultimul rând, ne-am interesat dacă se gândește să rămână în țară după finalizarea studiilor superioare. „Nu m-am gândit niciodată la varianta de a pleca din țară. Dacă aș putea, totuși, să aduc un aport societății, dacă aș putea să fac un lucru bun pentru țara mea, nu am niciun motiv să plec. Plus că mă leagă aceste valori folclorice pe care le promovez și nu aș putea să plec niciodată din România.
În locurile în care am fost nu m-am simțit în largul meu din cauza faptului că nu respiram aerul meu, nu pășeam pământul de la mine de acasă, așadar, nu cred că aș putea să mă obișnuiesc într-un asemenea loc. Nu intenționez să părăsesc România, niciodată. Doar să mă duc în vacanță, în rest nu”, ne-a spus cu bucurie tânăra.
Citește și Calinic Argeşeanul, într-o ipostază inedită, pe motocicletă
Citește și Tinerii s-au strâns în natură, în Parcul Lunca Argeşului, la Rebel X Young Rock Festival
0 Comentarii