InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar marcă proprie ce se regăsesc pe piața din România.
39 de produse au făcut obiectul studiului.

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele:
Din punct de vedere al ingredientului principal (boabe de muștar/semințe de muștar sau făină de muștar) din compoziție:
- Boabe de muștar/semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 16,3% și 30% din compoziție
- Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 19% și 20% din compoziție
Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:
- 23% NU menționează proveniența ingredientului principal.
Din punct de vedere al ingredientului folosit în cea mai mare cantitate în compoziția muștarului marcă proprie:
- 97,43% au drept ingredient principal apa;
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:
- 97,43% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 0–4 :
- 15,38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 23.07% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 43,58% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 15,38% din produse au în compoziție 1 E ;
- 2,57% din produse nu au în compoziție E-uri;
Citește și: CORONAVIRUS: Premierul britanic Boris Johnson pare pregătit să ridice majoritatea restricţiilor
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștarul marcă proprie:
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 245 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 3g și 23,6g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0.2g și 0.9g.
- Cantitatea de proteină se situează între 3g și 7.5g pentru produsele studiate.
- Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 20,9g.
Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:
- Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 1,2g și 16,33g.
- Cantitatea de sare este cuprinsă între 1,1g și 6,5g
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
0 Comentarii