ITM Argeș. Munca prestată în zilele de sărbătoare legală

de | 29.11.2022 13:33 | Actualitate, Economie, Home

Potrivit Codul Muncii, de regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia salariaţilor din unităţile sanitare şi din cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului și specificului procesului de producție.

Citește și: Câți români îşi sărbătoresc ziua de naştere pe 1 decembrie


Salariaţilor care lucrează în locurile de muncă mai sus menţionate angajatorul trebuie să le asigure compensarea orelor lucrate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit ITM Argeș.

În raport de dispozițiile Codului muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, sunt: 
–    1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai; 1 iunie; prima şi a doua zi de Rusalii; 15 August – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere. În acest sens, ITM Argeș atrage atenţia angajatorilor cu privire la respectarea respectivelor
dispoziţii legale, cu atât mai mult cu cât încălcarea de către angajator a prevederilor legale referitoare la acordarea zilelor libere şi modul de compensare a timpului lucrat de cei îndreptăţiţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei, după cum ner comunică Anișa-Maria Neacșu, inspector-șef al ITM Argeș

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *