Web Analytics

„La Mulţi Ani, România!”, imn dedicat Centenarului Unirii semnat de studentul Andrei Tase

de | 18.10.2018 13:01 | Actualitate

Andrei Tase, student în ultimul an la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a compus un imn dedicat Centenarului Unirii, intitulat ”La Mulți Ani, România!”. Compoziția a fost interpretată în premieră la sfârșitul lunii septembrie 2018, la Biblioteca Județeană Argeș ”Dinicu Golescu” de Andrei Tase, la voce și baterie, acompaniat la pian de tatăl său, cunoscutul medic cardiolog argeșean Adrian Tase, în cadrul unui eveniment de muzică și poezie dedicat Centenarului Marii Uniri. Mai trebuie menționat faptul că această creație poate fi vizionată pe YouTube accesând link-ul: https://youtu.be/q6waslPv0c0. În continuare iată un scurt interviu cu studentul Andrei Tase, autorul acestui imn.

„Important este ca acest imn să răsune în spațiul cultural românesc și oriunde în lume”

# Cum a luat naștere acest imn al Centenarului? Cum și când ți-a venit ideea?
– Eu compun de vreo doi ani. Am circa 40 de compoziții. Printre altele și un marș. L-am valorificat artistic cu această ocazie. Ideea mi-a venit din interacțiunea cu presa din Argeș, căreia îi mulțumesc pentru mediatizarea constantă. Acum am sentimentul că se dorește ca Imnul Centenarului să se ridice din Argeș. În fond, nici imnul Franței nu s-a ridicat din Capitală, ci din Marseille.
# Ce anume te-a inspirat pentru melodie și ce anume pentru versuri?
– Pentru melodie, spiritul centenarului Marii Uniri, un miracol al istoriei noastre naționale. Ne-am gândit așa: la aniversarea de 20 ani probabil că s-a cântat muzică de fanfară, un marș care constituie baza strofei principale a imnului nostru, la aniversarea de 70 de ani știm că s-a cântat leitmotivul Cenaclului „Flacăra”: „Moldova, Ardealul, Țara Românească”, ce apare în imn modificat în viziunea noastră, la centenar trebuia să ținem cont de influențele pop, rock, techno într-o lume globalizată, așa că am inserat câteva fraze muzicale în acest trend și în sfârșit, un strop din imnul României, discret la pian. Versurile sunt preluate de la poetul dr. Craifăleanu și adaptate la discursul melodic.
# Cât timp ai muncit pentru realizarea lui?
– Aproape un an. Nu este ușor să găsești o muzică, să sune bine, să aibă nerv și să impună respect. Nu sunt singur în acest proiect, am valorificat permanent ideile generate de partenerii mei. Sunt fericit că am primit atâtea încurajări.
# Cine anume te-a sprijinit?
– În afară de familie, am o mulțime de prieteni care trag la acest proiect. Entuziaști și profesioniști. Și mai ales patrioți.
# Ce planuri ai cu acest imn? Unde anume ai vrea să fie cântat și de cine?
– Aș vrea să fie cântat la Alba Iulia, la București, Cluj, Craiova, Iași, Constanța, oriunde în România, oriunde locuiesc români, la Chișinău, Cernăuți, Castellon, Torino, Los Angeles, Chicago, etc., etc… Fie de mine, fie de alții, important este să răsune în spațiul cultural românesc și oriunde în lume. Centenarul este unic, trebuie trăit frumos.
# Ce proiecte mărețe mai ai?
– Pentru 2019 un LP cu compozițiile mele pop-rock. Și niște înregistrări de chitară clasică bazate pe repertoriul de licență. După aceea, vom vedea. Aș vrea și niște concerte.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii