Web Analytics

Mozart versus Salieri-concert special la Filarmonica Piteşti

de | 10.05.2017 16:57 | Cultură

9 opritoiuFilarmonica Piteşti organizează joi, 11 mai 2017, de la ora 19.00, la sediul său de la Centrul Multifuncțional, un concert simfonic cu totul special prin programul său, publicul fiind invitat să îl cunoască și pe marele rival al lui Mozart, Antonio Salieri. Pentru că da, a existat o rivalitate între Salieri și Mozart, una care a inspirat de-a lungul timpului alte opere de artă (de la „Micile tragedii – Mozart și Salieri” de Pușkin până la filmul „Amadeus” regizat de Milos Forman), dar a fost o rivalitate creatoare, dintre cel mai mare compozitor de operă al vremii (Salieri) și un geniu care se impusese de copil.

Astfel, în program se află: W.A. Mozart – Uvertura la opera „Don Giovanni”, Antonio Salieri – Concertul pentru flaut, oboi și orchestră de cameră în Do major (soliști: Cătălin Oprițoiu și Cristina Ordean), Antonio Salieri – Sinfonia Venețiană în Re major și W.A. Mozart – Simfonia nr. 35, „Haffner”.
Dirijorul Emil Vișenescu este conferențiar universitar la U.N.M.B., autor de tratate muzicale și solist concertist al Filarmonicii „George Enescu”, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni clarinești români din toate timpurile. În 2013 și-a susținut doctoratul cu o lucrare („Fenomenologia interpretării muzicale din perspectiva solistică şi dirijorală”) care vizează cele două componente ale talentului său: arta dirijorală și activitatea solistică.
Flautistul Cătălin Opriţoiu (foto) este lector universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică, solist în mai multe ansambluri muzicale şi câştigătorul a mai multor premii naţionale şi internaţionale. Cătălin Oprițoiu şi-a început lecţiile de flaut la vârsta de şase ani, sub îndrumarea tatălui său, profesorul Virgil Opriţoiu, cel supranumit „tatăl” tuturor flautiștilor din România. Activitatea artistică a lui Cătălin Opriţoiu este impresionantă, acesta concertând în diferite ţări din Europa şi Asia.
Cristina Ordean s-a impus ca una dintre cele mai bune oboiste ale generației sale, fiind cunoscută de publicul piteșten de la alte colaborări în care a cucerit prin solo-urile sale. După ce a absolvit studiile de Master în Interpretare ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Cristina Ordean s-a perfecţionat în 2012 cu prim-oboistul ansamblului BBC London Symphony şi este membru activ a mai multor ansambluri muzicale, de la Orchestra Națională de Tineret la „European Union Youth Orchestra”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii