Web Analytics
scris vineri, 30.06.2023

Motivul pentru care asasinul din Bascov nu regretă că şi-a ucis mama, tatăl, fratele, sora şi nepoata…

Cum a motivat instanța detenția pe viață pentru bărbatul de 53 de ani

Bărbatul din Bascov care și-a ucis cu ferocitate mama, tatăl, fratele, sora și nepoata de doar cinci ani, în august anul trecut, va sta toată viața la închisoare. Viorel Letcan, în vârstă de 53 de ani, a fost trimis în judecată în noiembrie 2022 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, în stare de arest preventiv, pentru omor calificat în formă continuată. Prima sentință, detenție pe viață, a fost dată pe 10 martie a.c., la Tribunalul Argeș. Contestată de inculpat, a fost rejudecată săptămâna trecută, pe 21 iunie, la Curtea de Apel Pitești, unde s-a respins apelul inculpatului. Definitiv!

Motivul pentru care asasinul din Bascov nu regretă că şi-a ucis mama, tatăl, fratele, sora şi nepoata…

A ascultat muzică pentru a se calma după ce și-a omorât părinții și fratele

În rechizitoriu s-a reținut că inculpatul, „în urma unui plan bine stabilit”, „prin aplicarea de lovituri de mare intensitate în zona capului, în mod repetat”, şi-a ucis părinții și fratele în data de 8 august 2022, între 21:55-23:00, cu o piatră de aproximativ 10 kg, un ciocan şi o toporişcă. Inculpatul le-a spus anchetatorilor că „a terminat” cu primele trei victime în jurul orei 23:00 „şi apoi a mers la el în cameră, unde a ascultat muzică să se calmeze deoarece mai avea alţi doi, sora şi nepoata, de terminat a doua zi”, citim în motivarea Tribunalului Argeș. Pe 9 august, în jurul orei 08:00, bărbatul și-a ucis sora și nepoata, tot cu un ciocan şi o toporişcă. Inculpatul a precizat că își concepuse planul încă de miercuri, 3 august 2022 „şi, cu toate acestea, planul avea un punct slab şi anume că persoana vătămată (cumnatul său, n. red.) ar fi putut observa că taxiul fratelui său (…) încă este parcat în curte, deşi în fiecare dimineaţă fratele său pleca cu taxiul să facă o cursă, înainte să plece persoana vătămată la muncă. Inculpatul a stat în casă neieşind nici măcar la fereastră că să nu fie observat de persoana vătămată, care ştia că se trezeşte mai târziu. S-a dus imediat la garajul persoanei vătămate să verifice dacă acesta chiar a plecat la muncă şi, întrucât plecase nebănuind nimic, şi-a dat seama că planul său merge foarte bine”.

Viorel Letcan își nota planurile într-un jurnal. „Inculpatul a mai declarat că, de-a lungul timpului, a ţinut nişte caiete în care îşi nota planurile de acest gen, menționând că şi în dimineaţa faptei a scris în acel caiet planul nou, precum și faptul că, deși conştientizează ceea ce a făcut, consideră că este o răzbunare justificată având în vedere ura şi răutatea cu care rudele sale l-au tratat”. În fața instanței, inculpatul și-a menținut ce a declarat în faza de urmărire penală, dar a mai precizat „că înainte de a ucide victimele era foarte agitat, însă după ce le-a omorât, s-a liniștit”.

Citește și Sentință definitivă! Criminalul din Bascov – închis pe viață

Citește și Criminalul din Bascov, la analiza medicului psihiatru. Dr. Victoria Irimia: „Dacă reprezintă un pericol public, el trebuie izolat cumva de societate”

A încuiat ușa și a pus lacăte la porți

Instanţa a constatat că „inculpatul a săvârşit fapta cu premeditare, după un plan anterior stabilit și gândit până la cel mai mic detaliu”,„a acţionat cu intenţie directă”, „inculpatul prevăzând rezultatul faptei sale și urmărind producerea lui prin comiterea faptei, poziție psihică a inculpatului ce rezultă din însăși declarația inculpatului și modul de comitere a faptelor, coroborate cu înscrisurile olografe găsite cu ocazia cercetării la faţa locului care demonstrează că inculpatul a luat hotărârea de a-şi omorî membrii de familie în urmă cu mai mult timp, scop în care a pus la punct mai multe planuri de punere în aplicare a hotărârii, planul final urmărind să-i surprindă pe membrii de familie în situaţii vulnerabile, dormind sau luaţi prin surprindere, cu scopul evident de a anihila sau minimaliza şansele ca aceştia să riposteze. Însăși ordinea şi modalitatea în care inculpatul a atacat pe fiecare dintre victime relevă premeditarea minuțioasă a faptei de către inculpat, astfel încât planul să îi reușească, evaluând inclusiv raportul de forță pe care oricare dintre acestea ar putea să îl opună”.

Astfel, prima persoană atacată a fost fratele inculpatului, considerată de el cea mai puternică. Mai mult, „inculpatul nu a încercat să evite producerea decesului, ci, dimpotrivă, de fiecare dată, s-a asigurat că victimele au decedat”. De asemenea, nefiind sigur că două dintre ele au decedat, inculpatul a ieşit şi a încuiat uşa, și a pus lanţuri cu lacăte la porțile de la intrarea în curte. Inculpatul a declarat și că a vrut să lege una dintre victime cu „bandă adezivă de gură, de mâini şi de picioare, cum a văzut în filmele americane”. Instanța menționează că, „fără cel mai mic resentiment, inculpatul și-a plănuit și cum să scape ulterior uciderii victimelor” și a fost găsit în pădure cu mai multe sacoșe cu bunuri de uz personal, dar care conțineau și cuttere, cuțite, foarfeci și un topor mic. În motivare se precizează că mobilul inculpatului este „cel al răzbunării pentru modul în care victimele s-ar fi purtat față de inculpat de-a lungul timpului, singura dorință a inculpatului fiind aceea de a reuși să ucidă toate cele 5 victime conform planului stabilit”. La stabilirea pedepsei instanța a ținut cont de „periculozitatea extrem de ridicată a inculpatului, care, deși a recunoscut comiterea faptei, acesta nu a regretat în niciun moment cele comise”, a ținut cont de „modul şi mijloacele de comitere a faptei”, dar şi de „ferocitatea de care a dat dovadă și oroarea produsă în conștiința societății”.

Citește și A fost finalizată expertiza psihiatrică în cazul criminalului din Bascov

700.000 euro daune morale

Instanța consideră detenția pe viață „potrivită şi corelativă cu profilul moral, periculozitatea extremă și ferocitatea inculpatului, gravitatea mare a faptei și impactul social al acesteia”. Expertiza psihiatrică a arătat că „inculpatul a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social-negative ale faptei pentru care este cercetat şi în raport cu care discernământul a fost păstrat, diagnosticul acestuia de schizofrenie nediferenţiată neavând influenţă asupra capacităţii sale de a discerne sau a se stăpâni”. Astfel, instanța îl obligă pe inculpat să urmeze tratamentul medical. Cumnatul inculpatului s-a constituit parte civilă cu suma de 500.000 euro, în calitate de soț și tată al victimelor, și cu 500.000 euro, în calitate de ginere și cumnat al celorlalte victime. Instanța a stabilit însă daune morale de 700.000 de euro, dar și 8.000 de lei cheltuieli judiciare, pe care inculpatul trebuie să le plătească.

Citește și Criminalul de la Bascov și-a plănuit atacul de 26 de ani

Citește și Masacrul de la Bascov: colonelul Rusu și-a condus pe ultimul drum soția și fiica

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...