Judecătorii Curții de Apel București spun, în motivarea deciziei de condamnare la șapte ani și opt luni de închisoare a lui Constantin Nicolescu, că acesta manifesta „obişnuinţă” în a obţine diverse beneficii, apelând la fapte ilegale.
„Se reţine obişnuinţa manifestată de inculpat de a apela la fapte ilicite pentru a obţine diverse beneficii, durata lungă în timp în care acesta a acţionat într-o modalitate ilegală, transformând o astfel de conduită într-o modalitate normală de a aborda relaţiile cu celelalte persoane precum şi prejudiciul ridicat creat, dar şi afectarea încrederii care ar trebui să existe într-o astfel de cooperare cu instituţii ale Uniunii Europene”, se precizează în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.
Magistraţii arată că tocmai acest comportament al lui Nicolescu, în pofida vârstei înaintate, justifică condamnarea la şapte ani şi opt luni de închisoare a fostului preşedinte al CJ Argeş: „Toate acestea justifică, în ciuda vârstei înaintate a inculpatului, aplicarea unor pedepse cu închisoarea pentru fiecare dintre infracţiunile deduse judecăţii, într-un cuantum mai ridicat decât minimul special, spre mediul prevăzută pentru fiecare dintre fapte”.
În motivarea instanței sunt menţionate şi informaţii existente în materialul procurorilor. Astfel, judecătorii au ajuns la concluzia că afaceristul Cornel Penescu, condamnat şi el în acest caz, era obişnuit să se „supună” solicitărilor venite din partea lui Nicolescu.
„Din procesele-verbale de redare a convorbirilor rezultă solicitarea directă a inculpatului Nicolescu cu privire la pachete de Paşte, precum şi obişnuinţa inculpatului Penescu de a se supune solicitărilor acestuia”, mai precizează magistraţii.
În motivarea instanţei se mai menţionează că nu este exclus ca Penescu să fi ţinut o evidenţă strictă a banilor daţi ca mită: „Dacă se are în vedere că acesta a fost deja condamnat pentru alte fapte de aceeaşi natură, fiind dovedit că proceda în aceeaşi modalitate şi în raport cu alte persoane (spre exemplu, cele implicate în fotbal) devine cu atât mai clară necesitatea unei evidenţe corecte şi fixe a sumelor de bani ieşite din contul societăţii”.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu este în închisoare din luna februarie, după ce a fost condamnat definitiv la şapte ani şi opt luni în dosarul în care a fost acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti la data faptelor, şi Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA. Instanţa a dispus, prin aceeaşi hotărâre, achitarea lui Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA.
Totodată, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, din judeţul Argeş, toţi în funcţii la data faptelor, au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare. Tot la trei ani de închisoare cu suspendare a fost condamnat şi Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş la data faptelor, iar diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea au primit pedepse de câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel Bucureşti a mai decis ca Nicolescu, Nicuţ, Ştefan, Andrei, Despan şi Grigore să plătească Ministerului Finanţelor peste 880.000 de euro, iar Grigore să achite 260.800 de euro, sume care reprezintă prejudiciul adus statului.
Instanţa a dispus şi anularea cererilor de finanţare a proiectului cu fonduri Phare privind patru unităţi de învăţământ din judeţului Argeş.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi ceilalţi inculpaţi din dosar au fost trimişi în judecată în acest dosar în 18 mai 2011.
M.S.
Balanţa de plăţi şi datoria externă – octombrie 2024
În perioada ianuarie-octombrie 2024p contul curental balanţei de plăţi a înregistrat un deficit...
0 Comentarii