Web Analytics
scris sâmbătă, 22.06.2024

Moşii de vară 2024. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

De Sâmbăta Morţilor, 22 iunie, se dau de pomană oamenilor nevoiași preparatele pe care membrii familiei le-au adus la biserică pentru sfinţire. Pe de altă parte, după terminarea Sfintei Liturghii rudele celor adormiți mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări pe morminte. Sărbătoarea Moşii de vară aduce o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în rândul credincioşilor, iar pentru a avea noroc, prosperitate şi sănătate, oamenii trebuie să respecte datinile acestei sărbători creştine.

Moşii de vară 2024. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

În ziua de Moşii de vară, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Totodată, nu spală şi nu aruncă gunoiul din casă, ca să nu ajungă în mâncarea răposaţilor.

O altă tradiţie creştină în amintirea celor adormiți spune că rudele acestora merg la cimitir pentru a le așeza răposaților pe morminte flori și lumânări aprinse. Se mai spune că, în ziua de Moşii de vară, cei adormiţi îşi văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză.

În unele zone ale ţării, la sate, se organizează hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. Tradiţia mai spune că, de Moșii de vară, este bine ca fiecare persoană să fie împăcată cu toată lumea şi să meargă la biserică cu inima curată. De Sâmbăta Morţilor, credincioşii care merg la biserică trebuie să se îmbrace în alb, iar femeile să aibă capul acoperit, mai spune o tradiție legată de vestimentație.

Citește și: Temperaturi record pe crestele Carpaților: 31 de grade Celsius la Cota 2.000

De Moșii de vară, finii se duc la nași cu colaci, care intră în rândul colacilor ritualici pentru nuntă. Acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun. Pe lângă toate aceste tradiţii şi obiceiuri, rugăciunea înălţată cu evlavie în această zi este cea mai importantă pentru sufletul adormiţilor.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Potrivit tradiției, duhurile necurate poposesc în aceste locuri şi cei care nu ţin cont de acest lucru vor avea ghinion tot anul.  Nu în ultimul rând, tradiția mai spune că nu este bine să faci vizite, decât dacă împarţi pentru sufletul celor adormiţi neamului.

Ce se împarte de Sâmbăta Morților

De Moșii de vară, creștinii respectă cu sfințenie ritualuri menite să aducă liniște și pace. În fiecare zonă a țării, creștinii merg la biserică cu pachete de mâncare și colivă, pentru a le împărți persoanelor nevoiașe. Scopul acestui gest este de a-i pomeni pe cei dragi care au plecat din această lume. În zi de sărbătoare, femeile împart mâcarea gătită în vase de lut ori porțelan și în căni ori vase de lemn. Pomana se împarte oamenilor sărmani, dar se oferă și oamenilor din biserică, rudelor și vecinilor.

Citește și: Casa de Pensii Argeș, anunț pentru persoanele asigurate la venitul minim

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită