Web Analytics

Moșii de vară 2021 – Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta morților

de | 12.06.2021 07:10 | Cultură, Actualitate

Moșii de vară 2021 se sărbătoresc sâmbătă, pe 19 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor și este o sărbătoare dedicată pomenirii morților. Care sunt cele mai importante tradiții de Moșii de vară 2021.

Cu ocazia moșilor de vară, bisericile oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor care au murit. Două dintre sâmbetele din calendarul ortodox sunt dedicate special pentru pomenirea generală a morților.  Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne și sâmbăta dinainte Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor. Moșii de vară 2021 sau Sâmbăta Morților preced Rusaliile, care au loc la 50 de zile de la Paște, când se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh. Există și Moșii de Iarnă, care se prăznuiesc la începutul lunii martie. Pe 19 iunie se dă de pomană pentru sufletele celor morți.

Pe vremuri, gospodinele dădeau de pomană în vase de lut speciale, pe care le țineau doar pentru această sărbătoare.

 

Tradiții de Moșii de vară 

Se spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, porțile cerului ale iadului sunt deschise.Timp de 50 de zile, sufletele morților călătoresc libere în locurile unde s-au născut și au copilărit, dar și unde au murit. După cele 50 de zile, sufletele morților trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo, iar pentru a face asta împăcate, rudele și familia trebuie să dea de pomană și să respecte tradiția moșilor de vară. 

Se crede că la această sărbătoare morții așteaptă să primească ofrande și nu se vor întoarce în pace dacă familia nu respectă acest obicei.  La țară, oamenii împart pomană mai ales săracilor și străinilor, nicidecum rudelor sau în cadrul familiei.  Pomana este considerată liniștea sufletului celui care a murit. Ea trebuie să fie primită din toată inima și cei care pot face asta sunt oamenii care au cea mai mare nevoie de mâncare.  Se spune că este bine ca pomana să fie caldă și să se pună în vase de lut noi, cumpărate special pentru această ocazie. În unele părți, pomana caldă se mai numește aburel. 

 

Ce se dă de pomană în Sâmbăta morților

De regulă se pregătesc pentru pomană mâncărurile preferate ale celui mort. Se dau de pomană și vase, care trebui umplute. De obicei, femeile pun un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.
De moșii de vară se fac ritualuri speciale, care încep în dimineața de Sâmbăta Rusaliilor. Se duc la slujba de pomenire colivă, colaci, vin și cireșe. Apoi, se continuă în cimitire cu curățarea mormintelor și împodobirea lor cu flori de tei și frunze de nuc. Credincioșii aprind lumânări și dau de pomană. În multe părți din țară, la intrarea în cimitire se întind mese cu flori pe care sunt puși colacii, coliva, vinul și alte bucate.

Obiceiuri de Moșii de vară 

Se spune că cei care țin cont de moșii de vară vor fi sănătoși tot anul. Gospodarii trebuie să dea de pomană mâncare proaspătă și veselă nouă, nefolosită, pentru a avea spor în casă și a fi feriți de rele.  Ei trebuie să dea de pomană ceapă verde și usturoi, asta pentru ca în grădină să rodească tot ce au semănat. În Sâmbătă moșilor de vară nu e bine să se meargă seara la fântână sau să se treacă printr-o răscruce de drumuri, pentru că se spune că pe acolo trec duhurile rele.Biserica îi pomenește pe cei care au trecut în neființă, numindu-i adormiți. Biblia vorbește despre moarte ca despre o altă modalitate de a exista, doar spirituală nu și fizică. Termenul de adormit aduce aminte de Învierea lui Hristos.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii