Web Analytics

Monica Dinu – pe simezele Bibliotecii Judeţene Argeş

de | 25.10.2017 18:40 | Cultură

9 clovni01Delicată și prețioasă ca o bijuterie de familie, care prinde să strălucească abia când energia locului se limpezește, pictorița Monica Dinu uluiește pur și simplu, în clipa când începe să lucreze. Mereu amplu, mai înalt decât ea cu cel puțin o depărtare, pare că vrea să demonstreze că poate crea nu o lume, ci lumi. Toate expozițiile ei respiră o deschidere uriașă, închipuie decorul unor realități magice, în care detaliul, deși atent inserat și cu minuție și precauție șlefuit, se pierde în fundal sau devine el însuși fundal. Cu Monica Dinu, ai tot timpul senzația că e de-ajuns să întinzi mâna pentru ca spațiul tău să se lărgească, cerul să crească și pasul să treacă dintr-odată granițe.
Lucrările expuse, în aceste zile, la Biblioteca Județeană Argeș, spun povești despre clovni veseli și despre recuzita lor, reușind să transforme cu totul holul central – solemn – al instituției. Mai mari decât ea, atât de vii cromatic și atât de expresivi, clovnii Monicăi sunt gata să coboare de pe simeze, dacă le faci cu mâna. Bucuria, pe care o degajă fiecare lucrare, este autentică. Nu există subtext, nu există nici măcar pretext,  există doar bucuria ca energie liberă, călătorind fără țintă, oprindu-se acolo unde găsește corespondent.
Efectul vizual este puternic. Supradimensionarea, inclusiv sau mai ales a obiectelor de vestimentație – pălăria, cravata, pantoful, peruca – sunt trimiteri clare către calitatea sentimentului care a însuflețit mâna. Clovnii Monicăi Dinu sunt dovezi categorice ale felului în care esența, deși prinsă în forme, ajunge să le depășească și să le anuleze ca importanță, ca principiu.
Monica Dinu este absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara, este profesoară la Liceul ”Dinu Lipatti” din Pitești și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii