Web Analytics

Modulul Jean Monnet de la Universitatea Constantin Brâncoveanu, la moment de bilanţ

de | 20.09.2018 14:00 | Actualitate

În perioada septembrie 2015 – august 2018, Universitatea Constantin Brâncoveanu a implementat Modulul Jean Monnet ”Politica regională europeană în acțiune” (ERP2020), proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+. Misiunea Modulului Jean Monnet a fost aceea de a promova studiile economice regionale ca domeniu de formare, cercetare și reflecție la Universitatea Constantin Brâncoveanu din Pitești și în comunitate.

În planul activității de formare, prin Modulul Jean Monnet a fost introdus un curs nou în curricula universitară – ”Dezvoltare regională în Uniunea Europeană”, la finalul căruia cursanții să poată oferi răspunsuri la întrebări precum: ”Cum cresc și se dezvoltă regiunile?”, ”De ce unele regiuni prosperă și altele rămân în urmă?”, ”Care sunt obiectivele și instrumentele politicii europene de coeziune?”, ”Care sunt oportunitățile de finanțare europeană în perioada 2014 – 2020 în România?” etc. Peste 800 de studenți ai Universității Constantin Brâncoveanu au luat parte, în perioada 2016 – 2018, la cursurile și seminariile Jean Monnet, dobândind cunoștințe, competențe și abilități în sfera dezvoltării regionale și a managementului de proiecte.
Activitatea de cercetare științifică derulată în cadrul Modulului Jean Monnet a condus la realizarea suportului de curs ”Dezvoltare economică și politici regionale în Uniunea Europeană” și a unor lucrări științifice care abordează subiecte legate de coeziunea economică, socială și teritorială și specializarea inteligentă în rândul țărilor din Europa Centrală și de Est. Pe parcursul celor trei ani de implementare, Universitatea Constantin Brâncoveanu a găzduit cinci conferințe și seminarii Jean Monnet, la care au participat peste 300 de cercetători, cadre didactice, elevi, studenți și masteranzi, reprezentanți ai mediului preuniversitar, oameni de afaceri și factori de decizie.
Prof.univ.dr. Ovidiu Puiu, rectorul Universității Constantin Brâncoveanu, ne-a declarat: ”Modulul Jean Monnet i-a adus Universității Constantin Brâncoveanu vizibilitate în spațiul european și național al educației și cercetării. Prin Modulul Jean Monnet, am introdus în curricula universitară un curs aliniat nevoilor societății, care pune în valoare bunele practici și aduce tema dezvoltării regionale mai aproape de beneficiarii ei. Ne-am dorit și cred că am și reușit să încurajăm reflecția asupra oportunităților de dezvoltare și să contribuim la activarea spiritului participativ, așa cum numai școala o poate face!”
M.S.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii