Web Analytics
scris joi, 24.04.2025

Mircea Fechet a anunțat reorganizarea Romsilva: Din 121 de directori rămân 17

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță demararea reformării Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Printre altele, propune reducerea numărului directorilor Romsilva de la 121 la 17, iar aceștia vor un contract de mandat pe 5 ani și va avea indicatori foarte clari de performanță.

Mircea Fechet a anunțat reorganizarea Romsilva: Din 121 de directori rămân 17

„Prezint un proiect de hotărâre de guvern, de această dată, un proiect mult așteptat, un proiect despre care s-a discutat deja foarte mult și care în același timp reprezintă un jalon în PNRR. Este vorba de proiectul de hotărâre de guvern, privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor RomSilva, proiect care se află deja pe site-ul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, pentru că am demarat deja procesul de consultare publică. Este un proiect prin care dorim ca Regia Națională a Pădurilor să fie mult mai eficientă, totodată să fie mult mai transparentă în relația stat-cetățean, și în ultimul rând să eficientizăm activitatea Regiei din punct de vedere economic”, spune Mircea Fechet.

Citește și: Proiectul privind pensiile magistraților a trecut de Camera Deputaților. Tribunalul Argeș susține poziția CSM

El precizează că a respins propunerea de buget pe care Romsilva a comunicat-o ministerului. „Am găsit-o prea puțin ambițioasă. Profitul propus pentru anul 2025 de către conducere actuală a Regiei era, dacă mi-am inteles bine, de aproximativ 40 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică, Regia Națională administrând aproape 4 milioane de hectare de fond forestier în România și, în consecință, eu cred că, mai ales anul acesta, când este un an extrem de greu pentru bugetul național de stat, este extrem de greu din punct de vedere al deficitului, cred că trebuie să ne înțelegem cu toții rolul, mai ales acele entități care administrează o bogăție atât de valoroasă a statului român, respectiv pădurile publice ale României”, adaugă Fechet.

Mircea Fechet arată că își asumă reformarea Regiei Naționale a Pădurilor „de sus în jos”. „Planul meu propune asigurarea unei structuri de conducere mai suple prin reducerea numărului directorilor cu 86%. Așadar, pe schema pe care o propun, din 121 de directori, ar trebui să rămână aproximativ 17 și fiecare din acești directori va avea un contract de mandat pe 5 ani și va avea indicatori foarte clari de performanță pe care, în măsura în care nu-i va îndeplini, va putea fi revocat.

Totodată am luat în considerare o gospodărire mai eficientă a suprafeței Fondului Forestier Național. Am propus ca o direcție silvică să nu poată avea mai puțin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i totuna să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Însă, astăzi există direcții silvice cu puțin peste 20.000 de hectare.

Așadar, eu consider că pentru a te numi director înainte de toate trebuie să ai o suprafață însemnată de pădure pe care să o administrezi. Totodată, angajarea personalului RomSilva se va face prin concurs național, organizat la Sediul Structurii Centrale. Dorim, așadar, să oferim șanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii”, menționează ministrul Mediului.

Citește și: Ministrul Burduja, despre „explozia” prețurilor la energie: „Românii nu vor rămâne fără sprijin”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...