Web Analytics
scris vineri, 24.05.2024

Mircea Cărtărescu este câștigătorul premiului de la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin. Premiul are o valoare de 100.000 euro

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a câștigat premiul acordat la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin, cu romanul “Solenoid”: “Sunt recunoscător tuturor celor care-au contribuit la această decizie”, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

Mircea Cărtărescu este câștigătorul premiului de la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin. Premiul are o valoare de 100.000 euro

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a câștigat premiul acordat la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin, cu romanul “Solenoid”. El a scris pe pagina sa de Facebook: “Am primit astăzi The Dublin Literary Award pentru romanul Solenoid. Sunt recunoscător tuturor celor care au contribuit la această decizie”.

Citește și: ÎPS Calinic Argeşeanul, întâlnire emoţionantă cu fosta sa profesoară de română

Premiul este acordat de consiliul orașului. Nominalizările sunt făcute de biblioteci din orașe mari ale lumii. Romanul lui Mircea Cărtărescu a fost propus de Biblioteca Octavian Goga din Cluj. Premiul acordat la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin este în valoare de 100.000 de euro, dintre care 75.000 de euro ajung la autorul cărții și 25.000 către traducător, potrivit comunicatului de presă. „Cu pasaje de mare frumusețe, extrem de inventive pe alocuri și încărcate de accente filosofice și lirice, Solenoid este opera unui important scriitor european, relativ necunoscut publicului englez”, a fost punctul de vedere al juriului care i-a oferit distincția lui Cărtărescu. De asemenea, membrii juriului au apreciat traducerea din română în engleză făcută de Sean Cotter, care „a captat precizia lirică a originalului (în română), ceea ce a permis ca romanul lui Cărtărescu să devină accesibil unui public cu totul nou de cititori”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită