Web Analytics
scris vineri, 27.01.2023

MIPE: Aproape 2 milioane de români vor fi conectaţi la sfârşitul acestui an la reţeaua de apă şi canalizare

La finalul acestui an, aproape două milioane de români vor fi conectați la rețeaua de apă și canalizare prin proiectele de infrastructură selectate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

MIPE: Aproape 2 milioane de români vor fi conectaţi la sfârşitul acestui an la reţeaua de apă şi canalizare

„Guvernul României, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, continuă dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din România prin creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, în scopul îndeplinirii cerinţelor acquis-ului de mediu al Uniunii Europene şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.

Citește și:  Protest Declic la Cotroceni. A fost lansat imnul ”Plagiamus Igitur”

Prin proiectele de infrastructură selectate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, locuitorii României beneficiază de o mai bună alimentare cu apă, ţinta ce urmează să fie atinsă la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populaţia României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ţinta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenţi”, se spune într-un comunicat al MIPE, remis joi Agerpres.

În perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanţare în sectorul de apă şi apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.

Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt proiecte de asistenţă tehnică în valoare totală eligibilă de 531,95 milioane lei (107,48 milioane euro) şi 65 reprezintă proiecte de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată. Acestea din urmă însumează 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro) valoare totală eligibilă, investiţiile contribuind la creşterea nivelului de trai a locuitorilor din România prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate şi la creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate.

Citește și: Comisia Europeană cere României să reducă emisiile generate de mai mulţi poluanţi atmosferici

„Să trăieşti fără apă curentă şi canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viaţă. Tocmai de aceea, este o componentă pentru care am considerat că este moral să aloc o atenţie deosebită. Pe parcusul celor două mandate în MIPE, pentru sectorul de apă şi apă uzată am semnat personal 21 de contracte de finanţare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro.

În total, prin intermediul POIM 2014-2020, s-au semnat 65 proiecte de investiţii în infrastructură, în valoare de peste 6 miliarde euro. Mai departe, putem privi spre viitor cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alţi 3.768 km conducte noi sau optimizate apă şi 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată”, a transmis ministrul de resort, Marcel Boloş.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...