Web Analytics

Ministrul Petre Daea, prezent la aniversarea Institutului de Horticultură Ştefăneşti

de | 17.10.2019 13:34 | Actualitate

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești – Argeș a aniversat 60 de ani de existență marți, 15 octombrie. La sesiunea aniversară au participat actuali și foști cercetători, dar și reprezentanți ai autorităților publice. Aniversarea din acest an a avut ca scop principal prezentarea realizărilor științifice horticole înregistrate la INCDBH Ștefănești – Argeș. Evenimentul a inclus comunicări în plen și mesaje ale invitaților, dar și discuții pe marginea materialelor prezentate.

La ceas aniversar, institutul le-a adresat invitații unor cercetători din țară, dar și de la nivel internațional. Din plan local, au fost prezenți Înalt Preasfințitul Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, prefectul Emilian Dragnea, dar și liderul PSD Argeș, senatorul Șerban Valeca. Toți au felicitat institutul în discursurile prezentate. Prezent a fost și președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii. Toți au primit plachete aniversare din partea directorului Dorin Sumedrea. Peste 100 de invitați s-au aflat în sala de conferințe a institutului. Lor li s-au alăturat ministrul Agriculturii, Petre Daea și secretarul de stat Dima Floricel.
„Ne aflăm într-o lume a horticultorilor, foști și actuali. Sărbătorim 60 de ani de tumultuoase transformări ale uneia dintre cele mai longevive unități de cercetare din România. Putem privi cu mulțumire spre trecut și cu încredere spre viitor. Tot ce s-a realizat până acum constituie o temelie pentru dezvoltările viitoare”, a spus în deschiderea evenimentului directorul institutului, de aproape 8 luni, Dorin Sumedrea.
Un moment de reculegere din sesiunea aniversară a fost dedicat celor care au susținut această instituție, dar nu mai sunt în viață. „Vă felicit că ați rezistat de-a lungul vremii. Vă felicit că ați rămas alături, având în sufletul dumneavoastră și în minte dorința de a face bine pentru țară, pentru acest sector minunat, de a vă păstra acolo unde destinul v-a împins și unde chemarea profesională v-a determinat să lucrați. Văd aici mulți oameni din cercetare. Oameni care s-au dăruit. (…) Am ținut cu tot dinadinsul să vin”, a spus ministrul Agriculturii Petre Daea.
După discursurile din cadrul evenimentului, invitații s-au deplasat la complexul fitotronului, nu înainte ca aceștia să scrie câteva mesaje în Cartea de onoare a institutului.

Fitotronul de la Ștefănești a fost declarat instalație de interes național

INCDBH Ștefănești este singurul furnizor din România de material inițial de înmulțire viticol generația G0, are 323 de soiuri și clone ale amelioratorilor din întreaga țară. Din 2004 s-au obținut 4 brevete pentru soiuri de viță-de-vie, 5 brevete pentru soiuri de tomate, dar și alte brevete pentru procedee și metode de obținere a plantelor. Institutul deține colecția naturală de germoplasmă viticolă, deține 17 omologări de clone noi de viță și 3 soiuri de tomate. Nu în ultimul rând, complexul Fitotronic al Institutului de la Ștefănești a fost declarat instalație de interes național din 2018. Printre obiectivele principale se numără îmbunătățirea activității de cercetare în domeniul biotehnologiilor horticole, dar și refacerea și dezvoltarea resursei umane. Există 62 de angajați, dintre care 22 de cercetători.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii