Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, dă asigurări că România nu se va confrunta cu o pană majoră de curent, în contextul temperaturilor extrem de ridicate, al secetei prelungite şi al consumului foarte mare de energie electrică. Ministrul a explicat că în această perioadă de caniculă există posibilitatea producerii unor pene de curent, „dar nu masive şi nu blackout”, în condiţiile în care România are acum „un mix energetic sănătos”, transmite News.ro.
Citește și: Restricții de circulație pentru mașinile de mare tonaj din cauza caniculei, marți
Ministrul Energiei a declarat, marţi, la Digi24, că, într-adevăr, pot exista incidente punctuale, dar nu şi situaţia de a avea un blackout în România, ca urmare a consumului foarte mare de energie electrică, în contextul în care meteorologii au emis cod roşu de caniculă pentru jumătatea sudică a ţării şi coduri portocaliu şi galben pentru restul teritoriului.
„Ca să fie foarte clar, există doar situaţia în care se pot întâmpla mici incidente pe diferite reţele punctuale, iar ele se remediază de urgenţă, însă nu vom avea pene de curent masive sau blackout. Împreună cu toţi colegii din Comandamentul Energetic Naţional suntem în situaţie de avarie, pregătiţi la orice oră să intervenim tocmai pentru a ne asigura că nu vom avea pene de curent şi vom trece cu bine această perioadă foarte grea din punct de vedere al producţiei de energie”, a declarat Bogdan Ivan.
Ministrul Enerigiei a spus că în această perioadă caniculară consumul de energie electrică a crescut, în medie, cu aproximativ 300 de megawatt/oră, într-un consum mediu de 6.000 de megawatt în 24 de ore.
„Din punct de vedere al dinamicii, modul în care este compusă producţia de energie astăzi, este şi un avantaj al acestei canicule faptul că producţia de energie solară este la un nivel record, chiar acum când discutăm, peste 1.300 de megawatt sunt injectaţi în sistemul energetic naţional doar din panouri solare, aproximativ 22% din producţia României. Un minus este, într-adevăr, în segmentul de energie produsă de hidrocentrale, care, în mod normal, poate ajunge la 25-30% din totalul potenţial al Românie, astăzi este undeva la 15,5%, dat fiind debitul foarte mic al Dunării, în special la Porţie de fier, dar şi al celorlalte bazine hidrografice din întreaga ţară. Suntem la cea mai mică cotă a Dunării din ultimii 32 de ani”, a subliniat Ivan.
0 Comentarii