Web Analytics
scris miercuri, 06.12.2023

Ministrul Digitalizării anunță o aplicație prin care cetățenii vor interacționa cu Primăriile

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunţat, miercuri, 6 decembrie, că anul viitor va fi implementată o aplicaţie ce va permite interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală în baza unor formulare standardizate.

Ministrul Digitalizării anunță o aplicație prin care cetățenii vor interacționa cu Primăriile

Citește și: Protest spontan la Statistică Argeș! Angajații, nemulțumiți de salarii

Potrivit Agerpres, ministrul a precizat, într-o declaraţie de presă, că îşi doreşte ca, din 2024, sistemul să fie implementat în cel puţin 1.000 de Primării din ţară.

România poate realiza în patru-cinci ani ceea ce alte state au făcut în 20 de ani. Cum? Pe baza resurselor financiare de 6 miliarde de euro din PNRR, a menţionat ministrul.

Pe lângă aplicaţia ce va permite interacţiunea online cu Primăriile, Ministerul pregăteşte Planul Naţional de Digitalizare a Administraţiei Publice Locale, prin care vor fi oferite vouchere digitale fiecărei Primării în vederea actualizării serviciilor publice destinate cetăţenilor, în format digital. Valoarea unui voucher digital va fi cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro.

Ideea de bază este următoarea: ai un singur loc în care interacţionezi cu statul, ca şi cetăţean. Din punct de vedere al timpului, poţi să o faci 24 de ore/zi, şapte zile din şapte, de acasă. Asta este viziunea foarte clară: pe de o parte, o aplicaţie unică a statului român în care oamenii să poată să intre să-şi plătească taxele şi impozitele, să-şi reînnoiască documentele de identitate, să transmită cereri pentru asta; pentru administraţie, să găsească pe site-ul fiecărei primării din România într-un format standardizat, de la Primăria Bucureşti până la Primăria Sighetu Marmaţiei sau Rodna, acelaşi format standard de formulare pe care să le poată completa direct acolo. Şi toate acestea să fie integrate în acel cloud guvernamental în care bazele de date încep să comunice între ele„, a explicat ministrul.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *