Web Analytics
scris joi, 23.06.2022

Ministerul Culturii sprijină ONG-urile, nu instituţiile de cultură

Din cauza inflației, tipărirea unei cărți, a unui ziar este un act aproape sinucigaș din punct de vedere financiar. De bine, de rău, după 1990, Ministerul Culturii a oferit o serie de subvenții și, de o decadă, nu le-a mai dat direct, pentru a nu fi acuzat de subiectivism, ci printr-un concurs de proiecte derulat de A.F.C.N. (Administrația Fondului Cultural Național), din subordine. Procedură greoaie, proiecte greu de pus pe hârtie, dar, totuși, o speranță. La 2 mai a.c., A.F.C.N. a lansat un nou concurs de proiecte.

Ministerul Culturii sprijină ONG-urile, nu instituţiile de cultură

Ca și în alți ani, Centrul Cultural Pitești a aplicat la secțiunea proiecte editoriale, pentru revistele „Argeș” și „Cafeneaua literară”. Motivație, palmares, contribuție proprie, toate cele. Instituția, fiind finanțată de Primăria Pitești, își dorea doar primirea unor bani ca drept de autor pentru mulțimea de scriitori cu care colaborează de-a lungul unui an, banii de tipar fiind asigurați de autoritatea locală. În definitiv, o solicitare îndreptățită, nu poți scrie chiar gratis, doar ca să-ți vezi numele într-o publicație. Orice muncă trebuie răsplătită. Acum 200 de ani se putea, când Balzac trăia doar din ce primea de la ziarele în care-și publica nemuritoarele romane în serial…

Citește și Deputatul Petre Rădulescu şi profesoara universitară Cora Valescu-Hurmuz de la Muşăteşti

Din păcate, A.F.C.N. a strecurat ceva anul acesta printre condiții. În „declarația pe propria răspundere”, semnată de ordonatorul de credite, s-a introdus, cu roșu, să sară în ochi, precizarea: „Proiectul editorial pentru care se solicită finanțare nu face parte din programul minimal (se aplică doar instituțiilor publice).” De ce doar instituțiilor publice și nu și ONG-urilor? Pe de altă parte, dacă o instituție publică nu introduce în programul minimal – aprobat de Consiliul Local – nu poate cheltui niciun ban pentru o anume activitate, fiindcă lipsește rândul bugetar corespunzător, altfel ești acuzat de deturnare de fonduri. Iar în cazul unor publicații, nu poți să aștepți până în iulie, când se află rezultatele concursului de proiecte, când tu trebuie să apari pe piață din ianuarie.

Și, uite așa, nicio instituție publică de cultură nu mai este sprijinită de Ministerul Culturii, ci doar ONG-urile, totul fiind lăsat pe seama autorităților locale. Și avem o puzderie de asemenea organizații înființate de câte o familie (trebuie trei membri). Nu mai spunem că instituțiile au obligația de a avea și fonduri atrase, să nu se bazeze doar pe bugetul local. Și, uite așa, rămân fără drept de autor puzderie de artiști din toate domeniile. A, da, o să ne mândrim cu ei. După ce mor.

Citește și Asociaţia Montană Vidraru va lansa proiectul Via Valahia. Acesta are ca scop promovarea zonei montane a Argeşului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...