Web Analytics

Deputatul Petre Rădulescu şi profesoara universitară Cora Valescu-Hurmuz de la Muşăteşti

de | 28.04.2022 11:36 | Actualitate, Cultură

În cele ce urmează vă vom prezenta două personalități importante ale localității argeșene Mușătești. Este vorba despre învățătorul, publicistul, deputatul, revizorul școlar, controlorul bancar și militantul cooperatist Petre Rădulescu și despre criticul literar și profesorul universitar Cora Valescu-Hurmuz. Axul central al DC 224 de la limita cu DN 73 C, la nord, până la limita cu satul Valea Faurului și ulița de la limita cu DN 73 C la nord, punct Isac Petre din această localitate, poartă denumirea celor două personalități.

Învățătorul, publicistul, deputatul, revizorul școlar, controlorul bancar și militantul cooperatist Petre Rădulescu

Petre T. Rădulescu (1865-1917) a fost învățător, publicist, deputat, revizor școlar, controlor bancar și militant cooperatist important originar din localitatea Mușătești. Petre T. Rădulescu se naște la Mușătești în anul 1865. Urmează studiile elementare în satul natal, apoi Școala Normală din București, absolvind în anul 1885. Este învățător la Mușătești între anii 1894-1906. Petre T. Rădulescu devine cumnatul lui Constantin Dobrescu-Argeș prin căsătoria cu sora acestuia, Eliza Dobrescu. Va fi promovat în Capitală datorită erudiției sale și spiritului său inovator. Va reprezenta țara la reuniunile internaționale de pedagogie. Este, pe rând, revizor școlar și conferențiar în cadrul Casei Școalelor, controlor general și membru în Consiliul de administrație al Casei Centrale a Băncilor și Cooperativelor. Publică diverse studii și articole în reviste de profil: ”Gazeta țăranilor”, ”Școala poporului”, ”Școala rurală” etc. În anul 1905, ministrul Instrucţiunii Publice, Spiru Haret, îi solicită lui Petre T. Rădulescu să coordoneze activitatea de cercetare și documentare a unui grup de institutori români în cadrul unei vizite de lucru în Danemarca; obiectul studiului îl reprezenta succesul din epocă al modelului cooperatist de organizare a agriculturii daneze.

Citește și Folcloristul muscelean Constantin Rădulescu-Codin

La întoarcere, Petre T. Rădulescu va prezenta ministrului Spiru Haret un amplu material cu privire la concluziile vizitei de documentare din Danemarca, precum și propuneri de implementare a modelului danez în satele din Regat. ”Raportul asupra stării economice a Danemarcei” va fi publicat, în același an, la Editura Literară a ”Casei Școalelor” din București și va fi trimis tuturor bibliotecilor publice din țară pentru a servi ca model. Spiritul cooperatist promovat de Petre T. Rădulescu nu va ocoli satul natal. La Mușătești vor funcționa eficient Banca Populară ”Mușătești”, Banca ”Sprijinul” și Cooperativa ”Masa de Piatră”.

Petre T. Rădulescu este ales deputat de Argeș la Colegiul III electoral din partea Partidului Conservator, în urma alegerilor din februarie 1911 și noiembrie 1912. Lui Petre T. Rădulescu îi datorăm demararea proiectului înființării primului local modern de școală de la Mușătești. Grație stăruinței sale, la data de 6 august 1903, în prezența ministrului Spiru Haret, are loc ceremonia punerii pietrei de temelie a localului școlii. Petre T. Rădulescu este, de asemenea, ctitorul primului local modern de primărie de la Mușătești. La data de 5 noiembrie 1910 are loc inaugurarea sediului Primăriei comunei Mușătești (fosta poștă) în prezența prefectului județului Argeș, Nicolae Brânzeu. Petre T. Rădulescu se stinge din viață în casa sa de la Mușătești la data de 28 decembrie 1917. Axul central al DC 224 de la limita cu DN 73 C, la nord, până la limita cu satul Valea Faurului, se va numi strada Petre T. Rădulescu.

Citește și Am bătut ţăruşul noii Biblioteci Judeţene!

Criticul literar și profesorul universitar Cora Valescu-Hurmuz, soția scriitorului Adrian Hurmuz

Constanța (Cora) Valescu-Hurmuz (1890-1946) a fost critic literar și profesor universitar. Cora Valescu se naște la Mușătești în anul 1890. Este fiica lui Alexandru Valescu și a Chivucăi (Paraschiva) Dobrescu, sora lui Constantin Dobrescu-Argeș. Urmează școala primară și gimnazială la Mușătești, iar cursurile medii la Liceul de Fete din Craiova, absolvind în anul 1908. Urmează cursurile Facultății de Litere și Filosofie din cadrul Universității din București, fiind licențiată în Litere în anul 1913. Predă limba și literatură română în mai multe școli și licee din țară. În anul 1927 devine asistent și, ulterior, profesor universitar la catedra de Estetică literară din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, unde va preda până la sfârșitul vieții, în anul 1946.

Este asistent universitar la catedra reputatului academician, estetician și profesor universitar Mihail Dragomirescu, fiind colegă cu poetul Radu Gyr. Își susține teza de doctorat în eminescianism cu o lucrare de referință în domeniu: ”Pesimismul lui Eminescu”, publicată în 1932 la editura ”Institutului de arte grafice Bucovina”. Publică numeroase articole și lucrări de critică și estetică literară, dintre care amintim ”Comentarii critice”, lucrare ce vede lumina tiparului în anul 1928, la Editura Literară a ”Casei Școalelor”. Cora Valescu a fost căsătorită cu scriitorul Adrian Hurmuz. Mai trebuie spus că ulița de la limita cu DN 73 C la nord, punctul Isac Petre, se va numi Aleea Cora Valescu.

Citește și Un mare filosof din Argeş, din păcate uitat. D.C. Amzăr a conferenţiat lui Heidegger


Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *