Web Analytics
scris miercuri, 22.03.2023

Ministerul Apărării cere bani de la Parlament pentru înzestrarea armatei

Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire a mai multor programe de înzestrare vizând sisteme de arme SHORAD – VSHORAD, maşini de luptă pentru infanterie pe şenile – MLI, sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel batalion, rachete aer-aer dirijate radar cu rază medie de acţiune, precum şi cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune.

Ministerul Apărării cere bani de la Parlament pentru înzestrarea armatei

Citește și: Penitenciarele și militarii rezerviști se alătură protestului declanșat de polițiști în fața Guvernului României

„Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se arată în solicitarea MApN.

Citește și: Diana Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina

În acest context, MApN a cerut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente următoarelor programe de înzestrare: Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD” – achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4.200 milioane euro.

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI” – achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 2.995 milioane euro. Şi în acest caz programul, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape.

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” – achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane dolari, mai precizează MApN.

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM – achiziţia a 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane dolari.

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER” – achiziţia a 299 de rachete aer-aer dirijate cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane dolari.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *