Web Analytics

MINCIUNĂ Dănuț Cristescu: ” La Consiliul Județean Teleorman nu se face campanie electorală și n-are nicio legătură Ziua Județului Teleorman, care este adresată tuturor teleormănenilor, cu campania electorală.”

de | 21.05.2019 10:53 | Actualitate

“Detectorul de Minciuni”, proiectul de fact-checking, în care Jurnalul de Argeş este publicaţie parteneră şi care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor, alegând declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și verificănd cât de corecte sunt, a analizat o recentă declarație a lui Dănuț Cristescu, președintele autorității județene Teleorman.

Dănuț Cristescu: ” La Consiliul Județean Teleorman nu se face campanie electorală și n-are nicio legătură Ziua Județului Teleorman, care este adresată tuturor teleormănenilor, cu campania electorală.”

MINCIUNĂ: Datele arată că organizarea în premieră de către Consiliul Județean Teleorman a unor manifestări de Ziua Județului, pe parcursul a aproape jumătate din campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare, îl contrazice pe președintele autorității județene, Dănuț Cristescu, cu privire la lipsa unei legături între campania electorală și Ziua Județului Teleorman. Mai mult, nu există o atestare oficială a vechimii județelor, alta decât cea a lui Franco Sivori, care menționează în memoriile sale că Țara Românească avea 17 județe, Teleormanul aflându-se printre ele. Oricum, termenul de județ, ca referință geografic-administrativă începe să fie utilizat abia în secolul al XVII-lea.

Ziua Județului Teleorman, pornind de la o atestare documentară din 1441, are aspectul general al unei “scuze” pentru administrația publică din Teleorman să organizeze din bani publici o campanie electorală mascată în favoarea PSD. Concluzia este susținută și de intensa campanie electorală, realizată chiar de președintele Cosiliului Județean Teleorman, pe pagina sa de socializare.

În treaga verificare o găsiţi AICI

Din analiză rezultă că declarația nu include informații corecte, cât mai degrabă ambigue și manipulatoare. În mod cert, nu se poate discuta despre lipsa unei legături dintre o zi inventată care să celebreze județul pe parcursul a cel puțin două săptămâni din campania electorală și campania aferentă alegerilor europarlamentare a PSD Teleorman, puternic susținută de evenimentele organizate din bani publici de către instituția condusă de Dănuț Cristescu, el însuși fiind extrem de implicat în campania electorală online a partidului. Prezența mai multor reprezentanți ai PSD în cadrul evenimentelor publice, care au vorbit despre “realizările PSD” arată în mod clar că lipsa unei conexiuni între campania electorală și Ziua Județului Teleorman, inventată recent iese din calcul.

Proiectul “Detectorul de minciuni” a fost lansat de Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din Bucureștia în data de 8 mai 2019.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii