Web Analytics

Mihai Ianovschi, şeful Centrului de copii şi juniori de la FC Argeş: „320 de copii se pregătesc la Centrul de Juniori al FC Argeş. Iar scouteri sunt Moiceanu şi Speriatu”

de | 2.07.2021 10:04 | Actualitate, Sport

# Cum se face că, printre cei 10 jucători noi aduși la echipa mare, nu se află niciun fotbalist de la Centrul de copii și juniori?
– Păi, 5 ani nu a fost Centru de copii la FC Argeș. De unde să dai jucători? Nu s-a desființat totul la un moment dat?
# Totuși, având în vedere că echipa Under 19 este vicecampioană națională…
– Dacă nu au fost grupe, nu ai cum… Eu am preluat Centrul în 2019, cu cea mai mare grupă de vârstă, copii născuți în 2003, și apoi în doi ani de zile, un an și două luni de zile, nu am jucat fotbal. De unde fotbaliști?
# Bun. Când considerați că centrul va da jucători la echipa mare?
– Avem deja doi copii promovați la echipa mare. Este vorba despre Mitoi și Oprescu, care sunt născuți în 2003 și în 2004. Trebuie timp, jucătorii se formează în 7-10 ani. Sportivii care joacă la Under 19 mai au un an de juniorat. Sunt copii…

„Am înaintat o adresă către FRF că vrem poziție în Liga a III-a și așteptăm răspunsul”

# Care este situația echipei a doua a clubului, care va juca în Liga a III-a?
– Clubul a înaintat o adresă către FRF că vrem poziție în Liga a III-a și așteptăm răspunsul până pe 15 iulie. Sunt mai multe cluburi în Liga I care au cerut poziție în Liga a III-a, fără drept de promovare, pentru a juca cu jucătorii aceștia mici… De un an și două luni nu s-a jucat niciun meci oficial și în primăvara aceasta am jucat un campionat în cinci etape. Deci, este egal cu zero. Lucrurile sunt foarte complicate…
# Să înțelegem că în următorii 5 ani nu vor apărea jucători pentru echipa mare?
– Poate să apară, dar dacă la toamnă vine iar pandemia și ne oprim activitatea? De aceea nu se pot face prognoze în acest sens… Normal, dacă ar juca un an de zile în Liga a III-a și să nu intereseze pe nimeni rezultatul, poate că va apărea unul-doi jucători pentru echipa mare. Totul va fi sub controlul antrenorilor de la echipa mare. Toată lumea va fi prezentă în tribună, vom analiza fiecare etapă și jucătorii care nu corespund vor fi înlocuiți cu alții ș.a.m.d. Dacă cineva în România consideră că în cinci etape poate crește fotbaliști, eu îl contrazic. Una este să ai un campionat cu 16 echipe, cu 30 de etape și una este un campionat cu cinci etape.

# În momentul de față, câți copii sunt la centru?
– Sunt 10 antrenori, 15 grupe, 300 de copii și o grupă nou înființată, a unsprezecea, cu 20 de copii, deci 320 de copii se pregătesc la Centrul de copii și juniori de la FC Argeș. Este o cifră enormă. Înainte de licențiere, federația te obligă să ai un anume număr de grupe. Noi nu avem grupă 2001-2002, dar avem de la 2003 la 2016, toate grupele, conform dreptului de licențiere prin care luăm puncte. Altfel, în Liga I nu ai voie să activezi… Avem scouter pe Moiceanu, avem pentru portari pe Speriatu, avem tot ce trebuie. Taxe nu se plătesc, totul este gratuit la Centrul de Copii și Juniori.

# Condițiile sunt, așadar, foarte bune…
– Avem teren sintetic, avem terenuri mici, avem terenuri de iarbă, avem tot ce trebuie. Am organizat 6 trialuri, să se vadă fondul de jucători, unde a participat toată conducerea clubului, inclusiv antrenorii de la echipa mare. Deci, interesul este major… Toate meciurile juniorilor de la Under 17 și Under 19 au fost puse pe youtube, deci toată lumea este cu ochii pe activitatea noastră. Nu știu cine își permite așa ceva! Toate jocurile sunt înregistrate și stocate în baza de date a clubului. Mai trebuie spus că toți joacă la o categorie mai mare de vârstă… Trebuie să precizez și faptul că toată această situație bună de la Centrul de copii și juniori se datorează d-lui Cristian Gentea, care s-a implicat chiar înainte de a fi primar. De asemenea, tot dumnealui i se datorează și faptul că eu am venit la centru în anul 2019. Lucrurile sunt așezate foarte bine, temeinic… De la 1 ianuarie până la finalul lunii iunie, centrul a efectuat 200 de jocuri amicale și oficiale pentru copii și juniori. De la copii născuți în 2003, la cei născuți în 2012, grupele au organizat 200 de jocuri. Este o investiție mare, pentru că se pleacă în deplasare etc. Au fost săptămâni când în week-end plecau trei autobuze, câte două echipe în autobuz. Deci, investiția este foarte mare. Și acasă au fost cheltuieli în privința asistenței medicale, vestiare, apă caldă, echipamente, antrenori, programări… Nu este așa simplu.

Citește și Mihai Ianovschi şi-a îndrumat nepoţii către alte sporturi, mai puţin fotbalul

Citește și Ianovschi şi Vişan s-au pregătit la Shakhtar Donetsk

 

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii