Web Analytics
scris joi, 16.05.2024

Mihai Coteţ a cerut REFERENDUM. 10 motive pentru care Pădurea Trivale trebuie să fie ARIE PROTEJATĂ

Piteștenii au ieșit în stradă și au cerut Referendum pentru Pădurea Trivale, după ce omul de afaceri Mihai Coteț, candidat la Primăria Pitești, și echipa sa de consilieri liberali au depus un proiect de hotărâre prin care cer consultarea cetățenilor. Pădurea trebuie să fie ARIE PROTEJATĂ, pentru că numai așa poate fi apărată de interesele imobiliare din cauza cărora deja am pierdut 600 de hectare, transmite Mihai Coteț. Pădurea trebuie să fie ARIE PROTEJATĂ pentru că acum nu este văzută ca inima verde a orașului nostru, ci ca o investiție imobiliară de succes.

Mihai Coteţ a cerut REFERENDUM. 10 motive pentru care Pădurea Trivale trebuie să fie ARIE PROTEJATĂ

Solicitarea de Referendum este cu atât mai justificată cu cât 87,5% dintre piteșteni vor arie protejată și peste 10.000 de cetățeni au semnat în acest sens. Referendumul propus pentru data de 9 iunie, pentru a eficientiza atât procesul de votare, cât și costurile aferente organizării, are drept obiectiv consultarea la vot a tuturor piteștenilor cu privire la soarta Pădurii Trivale.

10 motive pentru care pădurea Trivale trebuie să fie arie protejată

1. Pădurea Trivale a pierdut deja 600 de hectare!

Piteștiul a avut în administrarea Romsilva 900 ha de pădure, dintre care 600 ha au fost deja retrocedate! Aria protejată este nu doar pentru a ne bucura de frumusețea pădurii și a animalelor pe care le putem vedea în cadrul lor natural, în interiorul unui oraș, ci și pentru a apăra pădurea de tăiere, de betonare, de alte cartiere rezidențiale.

2. Aria protejată este singurul statut care garantează că pădurea nu va fi tăiată şi betonată!

Dacă va fi declarată arie protejată, nimeni nu-și va mai dori nici măcar un centimetru din pădurea Trivale. De ce? E simplu! În aria protejată nu ai voie să tai nici măcar un singur copac și nici să construiești. Asta înseamnă să stopezi definitiv interesele rechinilor imobiliari.
Pădurea parc nu protejează Trivale de retrocedări, defrișări și construcții! Justiția a făcut nenumărate retrocedări în pădurile parc. Odată retrocedată, în pădurea parc proprietate privată se poate tăia și construi. Parcul IOR din Capitală a fost retrocedat și defrișat masiv! O bună parte din Parcul Plumbuita din Capitală a fost retrocedat! Parcul Bordei din Capitală a fost retrocedat! Sunt exemple care cutremură pe orice om de bună credință.

3. S-a muncit 14 ani la documentaţia pentru ARIA PROTEJATĂ!

Începând cu anul 2010, mai multe instituţii publice, dar şi entităţi private, au lucrat la proiectul pentru transformarea pădurii Trivale în arie protejată, existând incluziv un aviz din partea Academiei Române în acest sens. Statul a cheltuit bani și resurse atâția ani, având la bază studii și motivații serioase și ținând cont și de gravitatea fenomenului defrișărilor și a tranformării pădurii în afacere imobiliară. Nu poți să arunci la gunoi munca atâtor instituții și atâtor oameni fără să ai argumente care stau în picioare, punând în pericol, în paralel, integritatea pădurii.

Citește și Liberalul Mihai Coteț, lansat în bătălia pentru Primăria Pitești. „Trăim într-un oraș sufocat, căpușat, dar mai ales furat”

4. Lipsa de transparenţă şi lucrurile făcute pe ascuns trădează interese oneroase

Încă din primul an de la învestirea în calitate de consilier local am făcut numeroase drumuri la Ministerul Mediului pentru că voiam să înțeleg ce anume întârzie Hotărârea de Guvern prin care pădurea trebuia să fie declarată arie protejată. Primarul, în campania din urmă cu patru ani, declara în presă că întârzierea e dubioasă, că poate în primăria condusă pe atunci de colegul său de partid Cornel Ionică sunt alt gen de interese care nu au legătură cu binele public. La minister am aflat că proiectul își urmează cursul birocratic. Doar că și acest curs birocratic era inexplicabil de anevoios și atunci oamenii de acolo mi-au spus pe șleau: ,,Decideți-vă ce vreți, pentru că de la Primăria Pitești se insistă să stopăm proiectul pentru aria protejată, au alte planuri!” Erau planuri care nu fuseseră comunicate nimănui, pe marginea cărora primarul nu doar că nu consultase populația căreia îi spusese altceva, dar nu ne consultase nici pe noi, consilierii locali, cei care reprezentăm interesele piteștenilor în Consiliul Local. Nu poți să-ți faci planuri pe ascuns, anulând 13 ani de muncă și un interes legitim: acela de a conserva ce a mai rămas nedistrus din pădurea noastră.

5. Răzgândire la pachet, interese la pachet!

Pădurea Trivale este mult prea importantă pentru a o abandona în brațele unor oameni care s-au răzgândit peste noapte. Le-au spus piteștenilor, în campanie, că vor arie protejată, le-au luat voturile și acum s-au sucit la 180 de grade. Când nu doar primarul se răzgândește, ci și consilierii PSD se răzgândesc la pachet, e clar că ceva e necurat, pentru că nu cred că e vorba de o iluminare în masă. Sau dacă e vreo iluminare, alte interese i-a iluminat. S-a ajuns aici pentru că Pădurea Trivale este văzută nu ca inima verde a orașului nostru, ci ca o investiție imobiliară de succes.

6. Peste 10.000 de semnături pentru ARIE PROTEJATĂ

În fața pericolului iminent de a pierde și alte hectare bune din Pădurea Trivale, am declanșat o campanie de strângere de semnături. Peste 10.000 de piteșteni au semnat pentru arie protejată. Primarul, însă, și-a procurat om cu om majoritatea și a introdus în Consiliul Local un Proiect de Hotărâre prin care să transforme în pădure parc 165 de hectare, iar hotărârea a trecut.

Citește și Mihai Coteț: „Majoritatea PSD din Consiliul Local Pitești s-a opus referendumului pentru Pădurea Trivale”

7. Justiţia a stopat planurile primarului, iar acesta a făcut recurs

Am atacat în instanță decizia și justiția ne-a dat câștig de cauză. Acum ne aflăm în momentul în care primarul a făcut recurs, iar noi am cerut Referendum pentru că, în mod evident, nu poate decide un om, care deja s-a răzgândit, în numele unui bun de preț ce aparține întregului oraș. Nu după ce am pierdut deja 600 de hectare și există riscul de a pierde în curând altele!

8. Privaţii au cerut primăriei avize pentru parcări betonate şi alte construcţii, în pădurea Trivale!

După trei decenii de retrocedări dubioase și scandaloase în Pădurea Trivale, nu putem să ne asumăm riscul ca istoria să se repete. S-a defrișat și s-a betonat prea mult în pădurea noastră, a piteștenilor. Pe masa Primăriei Pitești se află solicitări de la privați pentru a face parcări betonate în pădure. Legea le permite să facă inclusiv acest lucru, pentru că pădurea nu este apărată, în acest moment, de niciun statut. Chiar dacă primăria s-ar opune, privații pot câștiga lejer în instanță dreptul de a betona pădurea pe care o au în posesie.

9. Miza administraţiei PSD – menţinerea unui vid legislativ pentru ca pădurea să fie retrocedată

Piteștiul a avut în administrarea Romsilva 900 ha de pădure. 600 ha au fost deja retrocedate! Anul trecut, în toamnă, pădurea putea fi declarată arie protejată, prin Hotărâre de Guvern. Ca să faci acum pădure-parc înseamnă ani buni pentru realizarea unei noi documentații. În toți acești ani, pădurea rămâne neacoperită legislativ. Pe acest vid legislativ, ținând cont și de procesele de retrocedare care sunt în instanță, vom mai pierde alte zeci sau sute de hectare. Și se va întâmpla și cu Trivale ceea ce s-a întâmplat cu Parcul Bordei sau cu IOR. Mai mult: se dorește pădure parc pe doar 165 de hectare. Rămân în aer 200 de hectare. Ce facem cu ele?! Am pierdut un timp prețios, dar nu abandonăm lupta!

10. 87,5% dintre piteşteni îşi doresc ca Pădurea Trivale să fie arie protejată

Potrivit cercetării sociologice realizate de Novel Research, 87,5% dintre piteșteni își doresc ca Pădurea Trivale să fie arie protejată. Peste 600 de piteșteni au participat la cercetarea sociologică. Datele au fost colectate în intervalul 1-16 aprilie 2024, iar studiul are o marjă de eroare de 3,5%.
Primăria Pitești dispune de suprafața de la Direcția Silvică și până la Schit. Mă voi asigura, o dată ce voi ajunge primar, să amenajez cum se cuvine acea porțiune, pentru că arată deplorabil, de la asfaltul distrus, la mobilierul urban degradat și spațiile neîngrijite. Voi organiza un concurs de soluții, pentru că avem mulți arhitecți tineri talentați și care lucrează cu respect față de natură și spațiul verde de care orașul nostru mai dispune.
În pădurea arie protejată, piteștenii vor putea face ceea ce fac și acum: se vor putea plimba în voie și vor putea admira animalele în mediul lor natural. Se vor face doar amenajamente minimale cu materiale naturale și se vor amenaja trasee pentru pasionații de ciclism.
Material comandat de Partidul Naţional Liberal, Organizaţia Argeş, cod unic Mandatar Financiar 21240015, publicat de Asociaţia Jurnal de Muscel

Citește și Mihai Coteţ, despre realizarea parcului industrial: „Încă suntem la stadiul de vorbe”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită