Web Analytics

„Mi-am neglijat şi familia pentru Filarmonică”

de | 21.06.2018 11:03 | Cultură

10 filarmonica 1249# Cu managerul Jean Dumitraşcu, la 11 ani de existenţă a Filarmonicii Piteşti

20 iunie 2007 este ziua în care a fost înființată Filarmonica Pitești. Totul a început ca o provocare managerială. „De ce nu?”, a spus Jean Dumitrașcu, întrebat dacă se poate înființa o filarmonică la Pitești. „Sincer, dacă știam cât de greu este…(…) La vremea respectivă, n-am știut în ce mă bag, entuziasmul era mare. Așa îmi explic de ce alții înaintea mea nu au înființat Filarmonică la Pitești”, adaugă managerul. Și chiar au fost încercări în trecut. Prima propunere de înființare a unei filarmonici la Pitești a fost în 1936, însă potențialul artistic nu era așa dezvoltat. A urmat o altă încercare în 1967, dar s-a ratat și această oportunitate. „Iată că eu, nefiind muzician, venind din afara muzicii, ca ziarist, scriitor, profesor de filosofie, am crezut în acest vis și l-am dus la îndeplinire cu mult entuziasm”, mai spune Jean Dumitrașcu. 

„La ora asta, nu e un profesor de muzică spectator la concertele Filarmonicii”

A pornit la drum cu 101 angajați, cei mai mulți îi sunt și azi alături. „Dacă eu am înființat Filarmonica din punct de vedere instituțional, trebuie spus că de înființarea orchestrei simfonice s-a ocupat dirijorul Tiberiu Oprea și concertmaestrul Mădălin Sandu. Cu ei am pornit la drum în 2004, când i-am cunoscut și pe ei i-am angajat primii”, spune managerul filarmonicii, Jean Dumitrașcu.
Când a înființat Filarmonica, Jean Dumitrașcu s-a bazat pe elita universitară și pe oamenii de cultură din Pitești. „M-am înșelat amarnic. De-a lungul anilor m-am convins că puțini oameni de cultură vin la concertele noastre. Cei care vin sunt intelectuali în adevăratul sens al cuvântului. Ponderea o dețin profesorii, dar nu cei de muzică. La ora asta, nu e un profesor de muzică spectator la concertele Filarmonicii Pitești.”
La Filarmonica Pitești, nicio simfonie nu seamănă cu alta. Tocmai de aceea, managerul Jean Dumitrașcu are emoții la fiecare concert: „De doi ani, de când ne-am mutat în sediul nostru, totul sună altfel. Aici este o acustică foarte bună. Realmente, se poate verifica pe site-ul instituției. De 11 ani nu am repetat nimic, adică să avem același dirijor, același solist și același program. Practic, o luăm de la zero cu toții, nu doar eu.”
De-a lungul anilor, pe scena Filarmonicii Pitești au urcat unii dintre cei mai buni artiști: „În fiecare an am căutat să îi aducem chiar pe cei mai buni. N-am făcut rabat de la calitate. Eu nu sunt muzician, nu mă duc la schimb în altă filarmonică să dirijez sau să cânt. Interesul meu este publicul, iar el trebuie să fie încântat de prestația artiștilor și dirijorilor pe care îi invit.”

„Au fost voci care au cerut desființarea Filarmonicii sau transformarea ei în companie privată”    

Debutul orchestrei Filarmonicii a avut loc în data de 25 mai 2007, la Teatrul „Al. Davila”. Sute de piteșteni au luat cu asalt clădirea teatrului, iar mulți nu au mai apucat invitație. De atunci se intră pe bază de bilete. Totuși, la acea dată, Filarmonica nu exista ca instituție de sine stătătoare, iar orchestra aparținea Centrului Cultural Pitești. Cineva a reacționat în presă, dezvăluind acest adevăr. „Îi mulțumesc acelei persoane care ne-a criticat, pentru ca ne-a ajutat, aceasta critică a grăbit înființarea ca atare a Filarmonicii Pitești.”
Filarmonica a fost greu încercată de-a lungul anilor, mai ales în anul 2010, la finalul stagiunii 2009-2010, când a avut loc un concert cu 12 cursanți dirijori din 10 țări. „Credeam că lumea ne aparține, pentru că veneau dirijori din întreaga lume să se școlească aici și banii respectivi au devenit banii Filarmonicii.” Perioade dificile au fost imediat după aceea: angajați disponibilizați, concedieri în masă sau demisii, în urma unor ordonanțe ale Guvernului din acea perioadă. „Erau voci care cereau desființarea sau transformarea noastră în companie privată, fapt ce însemna falimentul nostru.” Lucru ce nu s-a întâmplat, Filarmonica Pitești a rezistat valului de presiuni, chiar și cu mai puțini angajați și continuă să reziste și astăzi.

„Mulți credeau că după primele concerte, piteștenii și-au făcut moftul și nu vor mai veni la Filarmonică”

Jean Dumitrașcu, un om care stă la Filarmonică „de luni până luni”, cum el  însuși ne spune. „Mi-am neglijat familia pentru Filarmonică. Le-am lipsit foarte mult, pentru că mi-am consacrat de 11 ani timpul pentru a înființa Filarmonica. N-a fost deloc ușor a o menține (pentru că am avut cumpene în 2009, în 2010, în 2017), pentru a-i face un sediu, pentru a o dezvolta, impune. În fiecare zi e ceva de făcut!”
„Mulți nu vin la Filarmonică, susținând că nu înțeleg muzica clasică. În primul rând, nu trebuie să o înțelegi. E ca o femeie, nu trebuie să o înțelegi. Îți place sau nu! Îi sfătuiesc să vină la concert pentru că, în momentul în care se află în sală și îi lovește muzica în piept, nu are cum să nu le placă și va descoperi oricine că îi place Beethoven, Mozart, Enescu”, susține Jean Dumitrașcu.
Astăzi, la ceas aniversar, Filarmonica din Pitești rămâne „o instituție culturală năzdrăvană”, care s-a bucurat de simpatia publicului de la început și care s-a reinventat mereu pentru a-și păstra publicul. „Mulți credeau că, după primele concerte, piteștenii și-au făcut moftul și nu vor mai veni la Filarmonică”, conchide Jean Dumitrașcu.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii