Web Analytics
scris joi, 30.07.2020

Mesajul înfiorător al unui medic în urma morții fetei de la Rucăr: „Adevărul este că e iulie. Perioada anului când ne omorâm copilele. Anul trecut era Dincă, la Caracal. Anul ăsta alții, cică medici…”

Moartea Andreei Ioana Ciopleiaș, 22 de ani, din Rucăr, a șocat opinia publică. Pe 27 iulie, la ora 12:00, Andreea urma să fie prezentă la festivitatea de absolvire a Academiei de Studii Economice București, eveniment la care-și invitase deja familia și prietenii. În schimb, în loc să se bucure, ca toți tinerii, de succesul ei și de viața studențească ce o aștepta, de viața întreagă pe care o avea în față, fata și-a dat ultima suflare pe un pat la ATI, acolo, unde a ajuns, nepermis de târziu. Liberatea, care a făcut investigații, a scris despre bâlbele DSP care nu a făcut o anchetă epidemiologică deși mama fetei murise cu câteva zile în urmă, de Covid, dar și ale medicilor care au trimis-o inițial acasă, la Rucăr, până la ieșirea rezultatului testului Covid, deși ea se prezentase cu febră. La Spitalul de Urgență Pitești, Andreea a ajuns de două ori. Pe 20 iulie, când nu s-a simțit bine și a vrut să se testeze, fiind lăsată să plece acasă și când a fost adusă la ATI, pe 26 iulie. Luni, pe 27, a murit. Nu doar opinia publică a răbufnit în mediul online ci și medici români, indignați de cele întâmplate la Pitești.
Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, medicul Constantin Cucu, asistent universitar la Universitatea „Carol Davila” din București, a reacționat la povestea tragică a fetei de doar 21 de ani, din Rucăr, care și-a pierdut viața în urma infecției cu COVID-19.
“Se pare că o fată de 21 de ani a murit, cu zile, chiar de Covid, la porțile spitalului din Argeș.
Nimeni nu a testat-o la timp, nu a internat-o, nu i-a păsat, nu s-a gândit că taică-său era internat acolo cu Covid, că maică-sa murise de aceeași boală, că poate e grav sau poate merită să trăiască.
Fata, cu saturație 60 % (adică asfixiindu-se într-un mod evident și măsurabil) a fost trimisă în noapte de medicii de acolo.
Adevărul este că e iulie. Perioada anului când ne omorâm copilele. Anul trecut era Dincă, la Caracal. Anul ăsta alții, cică medici.
Care, ce e drept, nu au ars-o în butoi, nici nu au violat-o. Explicit.
Urmăresc prestația la televizor a unui Pulică de la minister care îndrugă vrute și nevrute. Că managementul. Că aia, că ailaltă.
Voi sunteți managementul, boilor.
Crapă sau dă-ți demisia, boule!
Să nu internezi o fată de 21 de ani care trage să moară nu mai este de mult o chestiune de manager. De condiții proaste.
Reformulez, să nu internezi pe oricine care trage să moară, care se sufocă, care suferă, nu e o chestie de management. De regulament. De stress, de combinezon, de ghinion, de oboseală, de lipsă de manual. Nu e o chestie de interes, de șpagă, de salariu.
E o chestiune de prostie. De incompetență. De lipsă informațiilor bazale.
Este efectul tardiv al facultății la mișto, al rezidențiatului la mișto, al lipsei de exigență, al promovării proștilor, al gonirii valorilor.
E stece ne-a mai rămas pe aici pentru sănătatea noastră.
Asta și moaștele sfintei Paraschiva.
În contextul în care țara dă sute de milioane pe cazul de Covid, în care medici-eroi cu logoree explică prim time zi de și cum e cu masca, cu asimptomaticii, cu cei ce refuză internarea, cu boala și cu lumea în care trăim, să moară o fată nevinovată netratată, gonită ca un câine de la spitalul unde agoniza taică-său este intolerabil.
Este enervant. Îți vine să pui bombe.
Dar asta merităm. Asta merităm câtă vreme tăcem și lăsăm proștii, nesimțiții, ciocoii, pseudosomitățile să prospere.
Nu există explicație validă pentru ce s-a întâmpkat la Pitești. Nu există circumstanțe atenuante. Nu există „refuz semnat de a se interna”, nu există nici cea mai mică posibilitate ca cineva din cei care au văzut-o pe față să își fi fâcut treaba.
E doar jale, nu numai a familiei ci a noastră a tuturor că trăim în această țară.
Și nu ne pasă cât să schimbăm asta. Cât să fim acum în Piață, cu masca pe față, cum ne cer, și cu Molotovul în mână, cum ar trebui, cerând ca măcar viața fetelor noastre să le fie sacră.
Pariu că vom uita în câteva zile cu toții”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.
“ A murit din cauza Covid-19 o studentă de 23 de ani în ATI într-un spital municipal din țară, fără să aibă nicio altă patologie anterioară. Mama ei a decedat de Covid acum zece zile. S-a agravat în a 10-a zi de boală, salvarea care nu a venit pentru că nu primise după mai multe zile rezultatul la test (făcut în spitalul județean unde a decedat mama ei). Testul îl făcuse după 7 zile de febră, adusă cu salvarea la Spitalul Județean Pitești, unde nu a fost consultată sau investigată, spunându-i-se că nu se poate fără rezultatul testului. A fost trimisă noaptea la Rucăr cu mijloace proprii (??!!). Eu sunt încă în stare de șoc, dar rog colegii care tratează astfel de cazuri să-mi explice cum e posibil să nu iei în seamă un asemenea pacient, și să nu poți salva o tânără de 23 de ani ?! Pur și simplu nu a fost consultată, nici tratată la timp, salvarea a luat-o în a 10-a zi, după 10 ore, cu o saturație de oxigem de 57%, nu a fost dusă direct la ATI și nu a fost intubată…
Cum e posibil așa ceva în orice spital din orice țară europeană?! Dacă nu sunteți capabili să tratați bolnavi, de ce îi lăsați să moară cu bună știință și nu cereți imediat altora să se ocupe de ei?!
Urăsc din toată inima nenorocitul de sistem medical din România!” Este o altă postare, de pe un grup profesional al medicilor, postare care a fost distribuită de un rucărean.

Mesajul înfiorător al unui medic în urma morții fetei de la Rucăr: „Adevărul este că e iulie. Perioada anului când ne omorâm copilele. Anul trecut era Dincă, la Caracal. Anul ăsta alții, cică medici…”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...