O expoziţie internaţională despre martiri care s-au confruntat cu persecuţii în secolul trecut, la nivel mondial, va fi deschisă la Memorialul Închisoarea Piteşti pe 23 august, când este marcată Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare, conform Agerpres.
Citește și: Sergiu Rizescu a primit titlul de „Cetățean de onoare al Piteștiului” la închisoarea în care a fost deținut politic
„Expoziţia prezintă poveştile a 27 de persoane, bărbaţi şi femei din întreaga lume, care şi-au dedicat viaţa slujirii lui Dumnezeu, oamenilor şi societăţii. Activităţile, atitudinile şi poziţiile lor reprezentau o ‘ameninţare’ pentru noile regimuri totalitare nedemocratice, astfel că autorităţile au urmărit să-i reducă la tăcere. Punctele centrale ale expoziţiei sunt mesajele acestor martiri: scrieri, corespondenţă şi mărturiile celor apropiaţi”, se arată într-un comunicat transmis joi, 17 august, de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Piteşti.
Porţile Memorialului se vor deschide pentru public la ora 18.30, intrarea fiind liberă; va fi o discuţie despre martiriu, dictatură şi detenţie politică. Vor lua cuvântul Sergiu Rizescu (fost deţinut politic), Wojciech Bednarski (curatorul expoziţiei), Dragoş Ursu (istoric), moderatare fiind Maria Axinte, potrivit sursei citate
Seara va continua cu deschiderea expoziţiei în interiorul Memorialului Închisoarea Piteşti. Andrei Bălan (sculptor şi muzician) va acompania momentul cu un soundscape (chitară şi electronice) creat special pentru acest eveniment.
Memorialul Închisoarea Piteşti a contribuit la expoziţie cu biografia lui Valeriu Gafencu, deţinut politic cunoscut în România drept „Sfântul Închisorilor” pentru atitudinea sa profund spirituală de-a lungul anilor de închisoare şi pentru martiriul său în închisoarea de la Târgu Ocna.
„Comunismul, fascismul şi nazismul au adus suferinţe incomensurabile şi nenumărate victime, chiar şi în părţile lumii care nu au fost supuse stăpânirii lor. Printre zecile de milioane de victime ale totalitarismul au fost şi creştini de diferite confesiuni. Unii dintre ei au fost ucişi din cauza credinţei lor, alţii din cauza naţionalităţii, rasei, clasei, opiniilor sau activităţii lor politice şi sociale. Pentru mulţi dintre ei, persecuţia a devenit o oportunitate de a depune mărturie despre credinţa lor”, se mai arată în comunicatul precizat.
0 Comentarii