Web Analytics

Memorialul Închisoarea Pitești – „70 de ani mai târziu”

de | 10.12.2019 16:03 | Actualitate

Astăzi, 10 decembrie 2019, Memorialul Închisoarea Pitești marchează, printr-un eveniment dedicat publicului larg, trecerea a 70 de ani de la debutul Fenomenului Pitești – cea mai violentă acțiune a regimului comunist împotriva studenților anticomuniști din România, dar și împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România, cea mai sângeroasă din Europa, cu peste 1000 de morți.
Evenimentul debutează la ora 16:00 cu o conferință internațională ce îl aduce în prim-plan pe George Cușa, supraviețuitor al Fenomenului Pitești. Invitați din România și Germania, foști deținuți, precum și ministrul culturii vor vorbi despre memorie, represiune și căderea comunismului. Vor fi lansate două volume de memorii ale supraviețuitorilor Fenomenului Pitești: „Tăblițele de săpun de la ITȘETIP (PITEȘTI)” – Mihai Buracu și „Sub Vremuri. Memorii din detenție” – Petru Cojocaru, reprezentative pentru teroarea la care au fost supuși studenții în timpul Fenomenului Pitești și o completare a activității de cercetare a Memorialului Închisoarea Pitești.
Seara continuă de la 18:30 cu un moment de performance al artiștilor români, ce deschide expoziția multimedia BINOM+1 – Andrei Bălan (sculptură), Andrei Mușat (frescă) și Dan Adrian Ionescu (video mapping). Un fragment din Zidul Berlinului, martor al represiunii comuniste și al căderii comunismului în Europa, va fi plasat în curtea Memorialului Închisoarea Pitești și va deveni parte din expoziția permanentă în aer liber. Invitații de la Memorialul Zidul Berlinului vor prezenta detalii despre istoriile berlinezilor legate de existența zidului.
În încheierea evenimentului, vor avea loc tururi ale Memorialului, unde veți găsi materiale video și audio inedite, dar și imagini și texte care vă vor purta în perioada comunistă.
Evenimentul se va desfășura la Memorialul Închisoarea Pitești din str. Negru Vodă nr. 30, într-o zonă special amenajată și ferită de intemperii.
Copiii sub 12 ani nu vor putea intra la eveniment sau tururi din cauza violenței subiectului.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii