Web Analytics
scris joi, 08.10.2015

Memoria muzicală argeşeană la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”

La 1 octombrie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale, idealurile de pace și prietenie între popoare, evoluția culturală a comunităților, schimbul de experiență și aprecierea numeroaselor valori artistice care îmbogățesc existența noastră zilnică. Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a marcat această zi prin deschiderea unei expoziții de carte, dicționare, reviste, albume, enciclopedii, discuri care promovează muzicienii și interpreții din zona Argeș-Muscel.  Sub genericul „Memoria muzicală argeșeană”, expoziția este structurată pe mai multe paliere:

Memoria muzicală argeşeană la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”

# Muzică veche psaltică
Muzica veche psaltică (muzica bizantină) este reprezentată de paginile cu neume (notația muzicală specifică școlilor românești de muzică bisericească) și de autorii argeșeni renumiți pentru compozițiile lor psaltice: Ghelasie Basarabeanu – personalitate marcantă a lumii clericilor, care a ținut cursuri de muzică psaltică la Seminarul Teologic de la Curtea de Argeș; Titus Munteanu – renumit profesor și compozitor argeșean; preoții Marin și Ene Braniște, ambasadori români ai cultului creștin-ortodox.

# Materiale despre activitatea ansamblurilor corale argeşene
Numeroase materiale ilustrează activitatea ansamblurilor corale din județul Argeș. Sunt expuse programe de spectacole din anii 1950 – 1970 – 1980, care atestă activitatea îndelungată a unor coruri (Corul de femei „Argetena”” condus de prof. Magdalena Ioan, Corul „D.G. Kiriac”, condus de prof. Emanoil Popescu, Corul „Ars Nova”, condus de prof. Gheorghe Gomoiu, Corul Veteranilor). Tot aici se găsesc câteva plachete omagiale dedicate unor foarte cunoscute coruri comunale: Corul de la Călinești, Leordeni și Topoloveni, condus de preotul Ion Ionescu; Corul de la Rucăr; Corul de la Domnești; Corul „Orfeu” de la Curtea de Argeș. Activitatea corală din orașul Pitești a fost susținută și de corurile bisericilor Mavrodulu, Sf. Vineri, Sf. Gheorghe, Sf. Ioan.

# Muzică lăutărească şi populară din zona Argeş-Muscel
Muzica lăutărească și populară din zona Argeș-Muscel este bine ilustrată cu volume monografice, fotografii și CD-uri. Într-un amplu articol al lucrării scrise de Silvestru Voinescu „Un secol de activitate corală” (Editura Comitetul Județean pentru Cultură și Artă Argeș, 1971, Pitești) sunt prezentate câteva familii de lăutari argeșeni (fam. Floroiu, fam. Teodorescu, fam. Iordache, fam Dură, fam Dumitrescu) și vestitul Zavaidoc (Marin Teodorescu).
De asemenea, putem admira fotografii ilustrând costume populare românești îmbrăcate de vestiți interpreți de muzică populară care au reprezentat cu succes orchestra „Doina Argeșului” de-a lungul timpului. Apărută de curând pe piața editorială, monografia orchestrei „Doina Argeșului” o puteți găsi în cadrul acestei expoziții, alături de 2 CD-uri cu muzică orchestrală și vocală.

# Lucrări monografice
Lucrările monografice reflectă valoarea ansamblurilor folclorice argeșene prin participarea acestora la festivalurile de gen pe plan național și internațional. Printre fotografiile cu interpreți valoroși, se regăsesc: Tita Bărbulescu, Cristina Turcu Preda, Aurel Lăutaru. Tot aici, sunt expuse lucrări valoroase despre instrumentele tradiționale românești – fluierul și cimpoiul –  dar și articole despre făuritorii lor, lutierii argeșeni. Printre interpreții amatori de muzică populară, o regăsim și pe colega noastră, bibliotecara Georgeta Vârban, care a participat la concursul de romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște, și care, de curând, a reușit să publice un album muzical. Sunt prezente și micro-monografii ale unor ansambluri și formații artistice de masă („Chindia”, „Dorul”, formația de dansuri populare „Brâul de la Suseni”, Formația de fluierași de la Jugur).

# Muzică cultă
O altă secțiune a expoziției este dedicată muzicii culte și compozitorilor argeșeni. Nicolae Brânzeu, care a avut o activitate intensă și la Catedra de Armonie a Conservatorului din București, renumitul pianist Dinu Lipatti, compozitorul Emil Lerescu, Vasile Veselovski, George Stephănescu, Silvio Florescu, Alfons Popescu, Titus Munteanu, Emanoil Popescu, Ion Grecu. Moise Mitulescu – sunt doar câțiva dintre compozitorii de valoare pe care i-a dat Argeșul. Unul dintre muzicologii români importanți este scriitorul argeșean Mihail Diaconescu, recunoscut pentru volumul intitulat „Marele cântec”. Sunt expuse fotografii ale unor interpreți argeșeni de muzică clasică, ambasadorii noștri în străinătate.

# Muzică folk
Muzica folk este un alt gen muzical prezentat în cadrul acestei expoziții. Formația P600, inițiată și condusă de prof. Viorel Năstase, a participat la numeroase festivaluri și concursuri, obținând premii importante. Una dintre diplome este expusă, alături de câteva fotografii ale membrilor formației.
De-a lungul timpului, interpreți și instituții au pus în valoare muzica clasică și folclorul argeșean. Bogatul material documentar nu a putut fi expus în totalitate și, de aceea, o bună parte dintre profesori, interpreți, instituții și muzicieni nu se regăsesc în această expoziție, fapt pentru care ne cerem scuze artiștilor.
Expoziția, realizată de bibliotecarele Lucreția Picui și Gabriela Tomescu, este deschisă publicului larg până pe 9 octombrie.
Sabina BUSUIOC

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită