România urmează să primească 800.000 de doze din vaccinul Astra Zeneca în această lună iar ţara noastră se va alinia statelor care au decis că acest ser nu trebuie administrat persoanelor vârstnice.
Pe de altă parte, el a admis că sunt mai multe situaţii în care au fost vaccinate împotriva COVID-19 persoane care nu au fost înscrise pe platformă. Gheorghiţă spune că, între a arunca o doză şi a vaccina o persoană neprogramată, ar alege cea de-a doua variantă.
”Sunt situaţii şi există instrucţiuni în acest sens. Pentru a elimina sau a reduce la minim irosirea dozelor, să se vaccineze persoanele care sunt, evident, eligibile în primul rând, fie din ziua respectivă, fie din următoarele zile programate. Sau, atunci când nu vin persoane din zilele următoare care au programare, să încercăm să identificăm persoane care se regăsesc în aceeaşi etapă a strategiei.
CITEȘTE ȘI: Două minore din Argeş, INTOXICATE cu monoxid de carbon!
Totuşi, dacă am făcut toate demersurile de a identifica şi nu regăsim aceste persoane, eu, între a arunca nişte doze şi a vaccina până la urmă persoane care odată ce sunt vaccinate sunt persoane protejate, aş alege, ca medic, pe bună dreptate, să vaccinez o persoană, în loc să arunc acea doză.Cred că, din acest punct de vedere, alegerea este foarte uşoară pentru oricine este pus ipotetic în această situaţie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o emisiune B1 TV.
El a precizat că a discutat cu ministrul Sănătăţii despre cele 1.200 – 1.300 de persoane vaccinate şi neprogramate. ”Am vorbit cu domnul ministru şi i-am prezentat aceste situaţii şi explicaţii la acest număr de persoane care, aparent, nu făceau parte din etapa în care noi ne regăsim. Repet, vorbim de 1.200-1.300 de persoane la peste 620.000 de persoane. Este un procent, dacă vreţi, mai mic decât numărul de doze irosite, înseamnă 0,2-0,3 la sută”, a mai spus Gheorghiţă.
0 Comentarii