Web Analytics

Medicul cardiolog Adrian Tase vorbeşte despre consumul cărnii de porc în preajma sărbătorilor

de | 19.12.2019 14:08 | Actualitate

După un post mai scurt sau mai lung, oamenii petrec şi se înfruptă, iar principalul protagonist culinar al Crăciunului este porcul. Savurosul patruped trandafiriu, consumat în mod iraţional, poate intra în conflict cu starea de sănătate. Mai mult, la pacienţii cardiaci, obezi, cu tulburări ale grăsimilor sanguine, cu suferinţe digestive, delicioasa carne de porc s-ar cuveni să fie consumată şi mai parcimonios. Dincolo de calităţile culinare ale cărnii, porcul oferă medicinei soluţii terapeutice, datorită compatibilităţii cu ţesuturile umane. Ne referim aici la preparatele celulare din ficat porcin utilizate ca trofice hepatice, la preparatele de insulină ordinară utilizate în tratamentul diabetului, la primele valve biologice implantate chirurgical la om, Hancock şi Carpentier-Edwards, la alte potenţiale molecule sau organe ce ar putea fi utilizate ca ”piese de schimb” pentru omul bolnav. Adrian Tase, medic cardiolog la Spitalul Județean Argeș, spune că ”porcul adăpostește un parazit extrem de periculos, trichinoza. Infestarea cu Trichinella spiralis poate da miocardită (inflamația mușchiului cardiac), care uneori poate evolua fatal. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm. Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor. Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și al aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul.
Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii și ea un proces laborios. Produsele de degradare metabolică a cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv – colonul și rectul (intestinul gros). Absorbția se traduce prin traversarea vilozităților intestinale și pătrunderea în circulație a biomoleculelor. Carnea de porc bogată în grăsimi poate altera astfel tabloul lipidic al sângelui sau lipidograma. Creșterea excesivă în plasma sanguină a colesterolului, în special a celui ”rău” (fracțiunea LDL), constituie un factor major de risc pentru infarctul miocardic acut și, prin urmare, necesită un tratament specific cu medicamente eulipemiante de tip statin sau fibrat. Să recunoaștem însă că, în afara beneficiului hedonic, carnea mamiferelor oferă organismului proteinele cu cea mai mare valoare biologică, utile în procesul de creștere și dezvoltare a copilului și adolescentului, apărarea împotriva infecțiilor prin sinteza anticorpilor și obținerea performanțelor fizice și intelectuale. Este ultracunoscut faptul că suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu. Deși se știe că piperul este mai picant decât sarea, pentru inimă, aparent paradoxal, sarea este mai periculoasă decât piperul. Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei! De aceea, clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi, ca și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu. Am scris acest articol plecând de la observația că, în perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsește delicioasa carne de porc! Depinde de dumneavoastră dacă patrupedul trandafiriu vă este prieten sau potrivnic! Vă urăm tuturor să petreceți acest Crăciun fericiți și sănătoși!”.

*** *** ***

Tastaţi pe Youtube ”A&AT”- selectaţi VIDEO de pe bara de sus

Andrei Tase, băiatul medicului cardiolog Adrian Tase, s-a remarcat în urmă cu un an, când a compus și interpretat imnul Centenarului, intitulat “La mulți ani, România!”. Albumul intitulat “HeartBeat 1” este rodul muncii asidue de un an și cuprinde 10 piese, marea majoritate compoziții proprii. Albumul a fost lansat pe Youtube și poate fi vizionat tastând ”A&AT”, selectând VIDEO de pe bara de sus.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii