Web Analytics

Medicul cardiolog Adrian Tase: „Femeile sunt mai vulnerabile la accidente vasculare cerebrale ischemice”

de | 9.03.2017 13:50 | Actualitate

18 TaseGenul feminin este afectat de bolile cardiovasculare aproximativ în aceeaşi măsură ca şi bărbaţii, dar la vârste ceva mai înaintate. Anual aproape 9 milioane de femei decedează la nivel global din cauza bolilor cardiovasculare (inclusiv accidentul vascular cerebral). Acest număr depăşeşte, tot la scară planetară, suma deceselor produse de toate cancerele, tuberculoză, SIDA şi malarie. Altfel spus, de peste 6 ori mai multe decât cancerul de sân.

„Majoritatea femeilor peste 65 de ani sunt hipertensive diagnosticate şi tratate”

„Cu ani în urmă, ne-a declarat medicul Adrian Tase, se ştia că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Acest mit începe să-şi piardă consistenţa, deoarece femeile contemporane se implică la fel ca şi bărbaţii, iar constelaţia hormonală cu efect protector faţă de bolile cardiovasculare tinde să se deregleze datorită stresului, metodelor contraceptive etc…
De exemplu, într-o gardă recentă au fost internaţi 4 pacienți cu infarct miocardic acut, câte doi pentru fiecare gen, care au evoluat foarte bine. Media de vârstă a celor două femei internate este cu circa 10 ani mai mare decât a celor doi bărbaţi. Desigur, aceasta este o situaţie clinică trăită în spital, dar coincide cu statisticile internaţionale. În privinţa factorilor de risc cardiovascular există unele diferenţe. La sexul feminin prevalează creşterea zahărului în sânge (diabetes mellitus), creşterea colesterolului sanguin (dislipidemia), obezitatea şi sedentarismul. De exemplu, în SUA, mai mult de 60% dintre femei nu practică exerciţii fizice. Femeile, indiferent de vârstă, prezintă valori scăzute ale colesterolului bun (HDL-C), iar dacă luăm în consideraţie segmentul de vârstă peste 55 de ani, jumătate au colesterolul crescut. Chiar dacă hipertensiunea arterială predomină la genul masculin, majoritatea femeilor peste 65 de ani sunt hipertensive diagnosticate şi tratate, şi numai o parte ajung la valorile recomandate de ghiduri. Indicaţia de a mânca nesărat este importantă la această categorie, dar există „bunicuţe gurmande” care ignoră semnalele medicilor”.

„Pentru tinerele doamne, este important de ştiut care sunt riscurile cardiovasculare ale contraceptivelor orale”

„În ceea ce priveşte fumatul, a mai spus medicul de la Spitalul Județean Argeș, de regulă mai frecvent la bărbaţi, menţionăm faptul că, la vârste tinere proporţia a devenit aproximativ egală la cele două sexe. Un aspect foarte important este că femeile sunt mai vulnerabile la accidente vasculare cerebrale ischemice, iar bărbaţii la infarct miocardic. Am fost întrebat recent dacă există vreo boală cardiovasculară caracteristică genului feminin. Putem cita aici prolapsul de valvă mitrală, care apare într-o proporţie categorică la femei faţă de bărbaţi. Este vorba despre un sindrom clinic variabil al cărui mecanism constă într-o anomalie a mişcării aparatului valvular mitral, datoririi îngroşării acestuia. De multe ori, este o descoperire ecocardiografică la tinere înalte și suple, fără simptome, care nu afectează cursul vieţii. Rareori apar palpitaţii sau lipotimii. Pentru tinerele doamne, este important de ştiut care sunt riscurile cardiovasculare ale contraceptivelor orale: boala tromboembolică, infarctul miocardic, accidentul vascular hemoragic, mai ales la fumătoare şi sedentare. Mai putem menţiona unele diferenţe de adresabilitate, pe de o parte pentru că simptomele sunt de multe ori atipice, nefiind recunoscute, pe de altă parte pentru că, femeile fiind mai tolerante, amână decizia de a solicita asistenţă medicală calificată”.

Recomandări

Federaţia Mondială a Inimii se adresează doamnelor şi domnişoarelor, ca şi mamelor, bunicilor, surorilor, fiicelor, colegelor şi prietenelor acestora cu următoarele recomandări:
# Fiţi active, în limita indicaţiilor medicale
# Opriţi imediat şi definitiv fumatul
# Optimizaţi-vă greutatea corporală
# Cunoaşteţi-vă riscul cardiovascular
# Alimentaţi-vă sănătos
# Cunoaşteţi semnalele de alertă pentru infarctul miocardic acut şi accidentul vascular cerebral.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole