Web Analytics
scris joi, 31.08.2023

Mașini cu GPL în parcările subterane din România, deși e ilegal

Legea interzice accesul mașinilor cu GPL în parcările subterane. Șoferii pot intra în astfel de parcări doar dacă ele sunt dotate corespunzător. În practică, situația este alta. Paznicii spun că nu au cum să verifice fiecare mașină, așa că se merge pe buna-credință a oamenilor.

Mașini cu GPL în parcările subterane din România, deși e ilegal

Citește și: Rabla Local: S-a prelungit sesiunea de înscriere a persoanelor fizice

Mașinile cu GPL au accesul interzis în majoritatea parcărilor subterane. Interdicția a fost dată prin „Normativul de securitate la incendiu a parcajelor subterane pentru autoturisme, indicativ NP 127:2009 din 16.12.2009”, semnat de Ministrul dezvoltării regionale şi locuinţei împreună cu Ministrul administrației şi internelor din acel an.

Legea permite posesorilor de autoturisme cu alimentare GPL să parcheze doar în zonele unde există instalații fixe automate de detectare a scurgerilor de GPL, care trebuie să asigure:

  • detectarea scurgerilor de GPL de către o instalaţie fixă, automată, echipată cu detectoare de GPL;
  • amplasarea detectoarelor de GPL la maximum 0,15 m de pardoseală, în zone care sunt ferite de curenţi de aer şi de lovituri;
  • dispunerea detectoarelor, în funcţie de performanţele lor specifice, în tot parcajul sau în zona stabilită pentru parcarea autoturismelor alimentate şi cu GPL.

În lege este precizat că parcările trebuie să asigure debitul de 0,003 m3/s pentru fiecare m2 de suprafaţă utilizată. Ventilația trebuie să pornească în maximum 15 secunde de la detectarea scurgerilor de GPL. La atingerea valorii de 10% din limita inferioară de explozie, sistemul de detecţie trebuie să activeze automat pornirea sistemului de ventilare. În același timp, trebuie pornit și sistemul de alarmă a utilizatorilor.

Cât de respectată este legea cu privire parcarea mașinilor cu GPL în România

Parcările subterane care nu au instalațiile prevăzute de lege trebuie să aibă specificat acest lucru. La intrarea în astfel de parcări ar trebui să se fie panouri și indicatoare vizibile care interzic staționarea mașinilor cu GPL.

Interdicția este valabilă pentru majoritatea parcărilor subterane din România. Această interdicție este legată de pericolul potențial de explozie sau incendii. Oficialii IGSU spun că responsabilitatea respectării legii revine administratorului parcării.

Sursa: EVZ.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Aventura politică a săptămânii

O vorbă din folclorul urban spune că, atunci când cineva scapă în mod miraculos dintr-o situație dificilă, înseamnă că “i-a trecut glonțul pe lângă...

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...