Web Analytics
scris duminică, 14.05.2023

Martirii din temniţele comuniste, comemoraţi la Răteşti. Slujbă de pomenire şi evocări istorice

PNL Argeș a marcat duminică, 14 mai, Ziua Naţională de Cinstire a Martirilor din Temniţele Comuniste la Rătești, printr-un eveniment emoționant organizat de Comisia de cultură a organizaţiei judeţene de partid și a PNL Rătești.

Martirii din temniţele comuniste, comemoraţi la Răteşti. Slujbă de pomenire şi evocări istorice

Citeşte şi: Inițiativa DiscoverEU: 1467 de tineri români primesc permise de călătorie gratuite

Mulţi argeșeni cunoscuți și necunoscuți au murit în temnițele comuniste de după Al Doilea Război Mondial fără a avea parte de un proces sau de o judecată dreaptă. Singura lor vină a fost aceea de a susține principii precum libertate, demnitate, dreptate, adevăr istoric, credință străbună.

Toți au fost comemorați duminică și le-au fost citite numele de către preoții care au ținut o slujbă de pomenire la biserica din centrul comunei Răteşti, unde preotul paroh Radu Daniel i-a primit pe participanţi cu multă căldură. Istorici și personalități culturale le-au evocat faptele și meritele incontestabile în păstrarea spiritului liber, în ciuda atrocităților la care au fost supuși în regimul de detenție de la Piteşti, Periprava, Jilava, Aiud, Gherla și Sighet.

Despre Gheorghe Brătianu, marele istoric român, care s-a stins din viață în chinuri groaznice în temnița de la Sighet, cel mai emoționant discurs l-a avut Marin Pătru, în vârstă de 98 de ani, din Rătești, care l-a cunoscut și care l-a numit, cu lacrimi în ochi, “un adevărat om de stat care citea mereu, mereu, chiar și atunci când mergea pe câmp, pe la Rătești”.

Au vorbit Marius Cîrjan, profesor la Colegiul Naţional “Zinca Golescu”, prof. dr. Delia Bontacchio, prof. Alexandru Marin și Costel Ungureanu, bibliotecarul comunei, un om care a cunoscut-o îndeaproape pe fiica marelui istoric.

Potrivit spuselor d-nei Bontacchio, au fost prezentate cărți ale unor scriitori italieni dedicate “Fenomenului Piteşti” și cărți ale unor scriitori români traduse în limba italiană care cuprind mărturii ale unor personalități încarcerate pentru opiniile lor anticomuniste si, în general, antidictatoriale, al căror mesaj pentru urmași a fost sintetizat, totuși, de Mircea Vulcănescu prin celebrul îndemn: “Să nu ne răzbunați!”.

Citeşte şi: Ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare, adoptată. Ce prevede

Nu au lipsit de la eveniment nici copiii de la Școala Gimnazială „Gheorghe Brătianu” însoțiți de părinți, de cadre didactice și de directoare, prof. Antoaneta Marin. „Micuții au ținut în mânuțele lor, adevărate brațe ale viitorului, cărți care vorbesc despre abuzurile sistemului comunist asupra unor oameni a căror menire ar fi trebuit să fie aceea de dascăli, preoți, ingineri, medici, avocați, dar și de oameni de rând liberi” – ne-a mai spus prof. delia Bontacchio.

La finalul slujbei și al ceremoniei de sfințire a monumentului dedicat lui Gheorghe Brătianu, PNL Argeș a depus o coroană de flori.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *