Web Analytics

Martiri argeşeni în închisorile comuniste

de | 29.08.2019 13:07 | Cultură

În această lună, Secția „Știință și Tehnică” din cadrul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu’’ Argeș găzduiește expoziția intitulată generic „Martiri argeșeni în închisorile comuniste (Experimentul Pitești)”.
Expoziția reunește mai multe lucrări despre experimentele penitenciare care s-au petrecut atât în Pitești, cât și în alte închisori comuniste din țară.
„Ceea ce s-a petrecut la închisoarea din Pitești între 1949 și 1952 merită un loc aparte în înspăimântătorul repertoriu al ororilor concentraționare ale veacului al XX-lea. «Fenomenul Pitești» aparține aceluiași registru, la care vine însă cu o trăsătură specifică: utilizarea sistematică a torturării deținuților de către alți deținuți. Ideea îi aparține pedagogului sovietic Makarenko (1888-1939), specialist în delincvența juvenilă și partizan al reeducării deținuților tineri cu ajutorul deținuților mai vechi, aflați pe calea cea bună, dar făcând parte din aceeași clasă de vârstă”, spunea Francois Furet, membru al Academiei Franceze.
Cu mențiunea că lucrările expuse se pot împrumuta la domiciliu, vă așteptăm spre a aprofuna tematica noastră expozițională.
„Experimentul Piteşti” este considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. Estimările totale referitoare la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1.000 şi 5.000 de persoane. Sute de foşti deţinuţi au rămas cu traume psihice ori fizice pe viaţă. Marele Alexandr Soljeniţîn – laureat al Premiului Nobel – considera că experimentul de la Pitesti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat Fenomenul Piteşti „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”.
Zina Ionescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii