Web Analytics

„Mariupolis 2”, filmul regizorului ucis la Mariupol, deschide Festivalul internațional de film de la Sfântu Gheorghe

de | 8.08.2022 10:19 | Actualitate, Cultură, Home

Festivalul internaţional de film independent Anonimul, proiect cofinanţat de Ministerul Culturii, se deschide, azi, în satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării. Se va deschide cu proiecția „Mariupolis 2”, ultimul film al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, capturat de armata rusă şi ucis în regiunea ucraineană Mariupol, a anunţat Ministerul Culturii pe pagina de Facebook, transmite Agerpres.
Documentarul neterminat de regizor a fost montat în timp record de logodnica acestuia, Hanna Bilobrova, împreună cu producătorii proiectului, pentru a putea fi prezentat la Festivalul de la Cannes.

Citește și: 8 August 1870: Are loc mişcarea antidinastică de la Ploieşti, condusă de Alexandru Candiano Popescu, cunoscută ca “Republica de la Ploieşti”


„Bilobrova şi Kvedaravicius se întorseseră să filmeze din nou în Mariupol, în plin război, pentru a documenta oamenii şi locurile pe care le filmaseră în 2015 pentru documentarul „Mariupolis”. Regizorul intenţiona să arate cum continuă viaţa acestor oameni printre bombardamente, cu imagini la limita între tragedie şi speranţă. „Mariupolis 2” este o compilaţie de imagini filmate de documentarist, fără voce din off sau muzică, şi cuprinde cadre lungi din viaţa cotidiană a acestor oameni care încearcă să supravieţuiască războiului, „o mărturie a rezistenţei umane” scriau cei de la Screen Daily”, se precizează într-un comunicat al fundaţiei Anonimul.
Festivalul Anonimul cuprinde două competiţii de scurtmetraje româneşti şi internaţionale. În competiţia de scurtmetraj românesc au fost selectate 12 titluri, iar în cea de scurtmetraj internaţional, 10 producţii.
Proiectul cultural organizat de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart este cofinanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Judeţean Tulcea, Uniunea Cineaştilor din România şi Dacin Sara.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *