Web Analytics
scris miercuri, 07.01.2015

Marele critic literar Nicolae Manolescu, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş

Evenimentul sfârșitului de an, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a fost fără îndoială lansarea versiunii scurte a istoriei literaturii române, semnate de Nicolae Manolescu – „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc“.

Marele critic literar Nicolae Manolescu,  la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş

În anul 2008, criticului Nicolae Manolescu i-a apărut „Istoria critică a literaturii române“, cu subtitlul „5 secole de literatură“. Autorul, în vârstă de 75 de ani, s-a documentat aproape 25 de ani pentru scrierea acestei „Istorii critice“, care are 1.528 de pagini.
„Istoria literaturii române pe înțelesul celor care citesc” se adresează cu deosebire publicului foarte tânăr, a cărui tendință, după ce părăsește băncile școlii, este să abandoneze lectura consecventă. Pornind de la aceasă realitate dureroasă și periculoasă în același timp, cu consecințe pe termen lung, academicianul Nicolae Manolescu vine cu o abordare de tip schiță de portret, de o pagină, cel mult două, care sintetizează liniile de forță – curente, generații, autori, lucrări, experimente – ale istoriei noastre literare.
Peste opt ani, literatura română va împlini o jumătate de mileniu. O spune, o susține Scrisoarea lui Neacșu (1521), prin care un boier din Câmpulung-Muscel îl informa pe-un jude brașovean despre trecerea de către turci a pasului Rucăr-Bran. Există însă și opinia potrivit căreia literatura română s-a născut cu mult înainte, atunci când monahul Filotei, de la curtea lui Mircea cel Bătrân, introducea imnuri slavone în oficierea slujbei religioase. Filotei ar fi, așadar, primul poet român, iar „Pripealele” sale, text și muzică, prima poezie românească.
În fața unei săli pline, cald și uimitor de uman, Nicolae Manolescu, le-a vorbit celor prezenți despre tot ceea ce înseamnă literatura română, cultura și învățământul astăzi: „creații umane prin excelență care rămân și ne promit un viitor”.

„Îmi place să citesc. Mă simt confortabil cu o carte în brațe”

Criticul literar este de părere că ar trebui să ne întoarcem la text. La textul literar, pur şi simplu, acela care stă în pagină şi să ne bucurăm, în timp ce citim, de frumuseţea limbii române, pentru că lectura nu este formă abstractă, este frumusețe  care se pierde, încetul cu încetul, pentru că am început să trăim cu rezumate de cărți.
„Sunt unele pagini cu adevărat frumoase. Asta e tot ce pot să spun: frumoase. Citim pentru propria noastră bucurie şi satisfacţie intelectuală. Nu citim pentru altceva. Mie îmi place să citesc. Pur şi simplu, mă simt confortabil cu o carte în braţe”, a afirmat Nicolae Manolescu.
„Istoria literaturii române pe înțelesul celor care citesc” a fost publicată anul acesta, la Editura Paralela 45. De altminteri, lansarea ei, la Biblioteca Județeană Argeș, a avut loc în contextul aniversării a 20 de ani de existență a editurii conduse de Călin Vlasie. Atât volumul, cât și conferința susținută de criticul literar Nicolae Manolescu, au fost aplaudate și comentate cu interes de participanții la manifestare.
„Venirea la Bibliotecă, la Pitești a acestui om deosebit – Nicolae Manolescu – este un frumos dar de Crăciun pentru noi toți. Academicianul Nicolae Manolescu este o autoritate în materie, este un om care și-a dedicat viața literaturii române și a scris o carte de referință… Istoria critică a literaturii române a mai născut ceva, o istorie scrisă pentru cei care citesc, o carte de referință publicată la Editura „Paralela 45”, care aniversează 20 de ani de activitate, o editură care are foarte multe de spus pe piața cărții din România”, a spus gazda acestui eveniment de referință pentru Pitești și nu numai, Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș.
Denisa Popescu, Miruna Matei

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...