Marea opăreală fiscală la Finanţele din Argeş

de | 29.08.2013 13:04 | Actualitate

# Oala nemulţumirilor a dat în clocot după regionalizarea la Prahova # Harababura e totală: se lucrează și cu doi șefi cu drept de semnătură pe post.  Regionalizarea făcută la Prahova a dat în clocot oala nemulțumirilor și incertitudinilor la Finanțele din Argeș, într-o opăreală fiscală generalizată. Totul pare a fi organizat pe picior, într-o grabă suspectă, veștile sunt contradictorii, iar lumea a fost cuprinsă de panică, mai ales după primirea celor peste 260 de preavize de încetare a activității, sub rezerva organizării ulterioare a unor concursuri pe posturi, aflate în plină și foarte rapidă derulare. Se pare că Argeșul a fost de departe județul în care s-au dat cele mai multe asemenea preavize, de ordinul sutelor, în condițiile în care prin alte părți ele au fost doar de ordinul zecilor. Fapt care a alimentat suspiciunile că la mijloc s-ar afla o modalitate foarte vicleană prin care se dorește eliberarea unei mulțimi de posturi atractive, chiar cu acordul ocupanților, pentru ca acestea să le revină apoi clienților de partid și de ștat. Vârf de lance în tot acest proces de distribuire a preavizelor, însoțit și de un adevărat război psihologic, ca oamenii să se grăbească să le semneze, că altfel rămân pe dinafară pentru alte posturi, a fost Nicolae Terci, șeful de la Personal. Căruia i-a ieșit deja vorba că „Terci a făcut Finanțele terci”. Dar e limpede că nici el n-a acționat de capul său, ci la ordine venite mult mai de sus, mai sus chiar și de directorul Petre Cojocaru. Una peste alta, preavizele s-au înmânat și semnat, posturile s-au eliberat, iar acum s-au declanșat concursurile, pentru început pentru funcțiile mai mici, urmând ca ele să continue și pentru posturile grase, unde va fi adevărata bătaie a peștelui, iar în scenă vor intra greii Finanțelor, cu interesele și susținerile aferente. Nu neapărat după facultăți, ci după posibilități și afinități politice.

Adjunctul Marin Țurlea s-a pus de-a curmezișul socotelilor

Situația a fost lămurită doar provizoriu și în privința funcțiilor de conducere, pentru care de la ANAF s-au transmis deja câteva împuterniciri, eliberate însă pe o perioadă nespecificată. Cum v-am mai informat, director al Administrației județene este Petre Cojocaru, trezorier șef al județului, Doina Lozici, iar cei patru directori adjuncți (doi pe colectare și doi pe inspecție fiscală) sunt Nicolae Burcea, Cătălin Rădulescu, Ion Ristoiu și Dan Velea, primii trei cu susținere PNL, iar ultimul cu susținere PSD. O situație cu totul neobișnuită este cea a directorului adjunct Marin Țurlea, singurul aflat în funcție pe bază de concurs. Se pare că acesta s-a codit mult până să semneze preavizul de eliberare a funcției, simțind că i se pregătește ceva. Ar fi cerut, în contrapartidă, să i se ofere o funcție similară rangului pe care-l poartă ca funcționar, iar aceasta ar fi fost, conform grilei, chiar aceea de șef de regiune, la Ploiești! Ceea ce ar fi făcut praf toate socotelile. În final, se pare că Țurlea a semnat totuși preavizul, dar numai după ce a primit asigurări ferme că i se va oferi o funcție care să-i convină. Care, spun unele surse, ar putea fi la Argeș, dar poate și prin zone mai nordice ale hărții, semn clar al durității cu care se desfășoară ostilitățile, în care prea puține arme se scot pe față, arsenalul lucind pe la spate. De fapt, nici soarta directorilor numiți cu împuternicire provizorie nu este una liniștită, câtă vreme oricând se pot face alte numiri, iar când se va pune problema concursului, va fi o bătălie pe viață și pe moarte, dată cu toate armele politice, relaționare și financiare.

Gabriela Ionescu țintește chiar postul cel mare. Falcă plănuiește și el o revenire…

Se spune că printre pretendenții la funcții de top se numără și Gabriela Ionescu, până acum șefa Administrației Financiare Pitești, despre care unii zic că ar viza chiar postul de șef al Administrației județene, iar dacă nu, măcar unul de adjunct. De asemenea, se pare că nici fostului general și adjunct Dorin Falcă nu-i priește prea mult atmosfera de la Slatina, unde a fost exilat acum câteva luni, și țintește unul din posturile de adjuncți, dacă își va fixa bine luneta la concurs.
Nu numai în planul personalului, ci și ca activitate, atmosfera este bulversată la Finanțele din Argeș. Funcțiile sunt nesigure, iar deocamdată se lucrează în unele sectoare și cu câte doi șefi cu drept de semnătură pe post. Vă dați seama ce harababură. De asemenea, n-au apărut încă normele metodologice de funcționare după noua schemă, lucru care nu numai că dovedește graba idioată în care s-a lucrat, la modul întâi regionalizăm și apoi ne întrebăm de ce s-a făcut totul varză, dar pune în pericol chiar menirea principală a Finanțelor, aceea de principal colector la bugetul de stat. Ceea ce reprezintă un risc extrem, într-o perioadă deja cruntă la acest capitol, în care toată lumea pare căzută pe brânci, iar statul, prin deștepții săi de la conducere, nu face altceva decât să pună bețe-n roate și să încurce și mai mult treburile deja făcute ghem. În fine, în ce privește schema de personal cu care va lucra Administrația județeană, din cei 649 de salariați de până acum, vor rămâne 585, dar asta nu presupune totuși disponibilizări care să acopere în totalitate diferența, pentru că unii se vor pensiona, alții vor pleca în alte sectoare desprinse sau pur și simplu vor trece în privat.
M. BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii