Web Analytics

Manifestul de la Goleşti. Consiliul Judeţean Argeş a lansat proiectul „Respect pentru valorile naţionale”

de | 26.07.2017 19:38 | Politica si Administratie

11 01Sâmbătă, 22 iulie a.c., în Parcul Goleștilor a avut loc lansarea oficială a proiectului „Respect pentru valorile naționale”. Inițiativei conducerii Consiliului Județean Argeș i s-a alăturat o serie de personalități ale vieții culturale și științifice românești, cu scopul de a redescoperi și readuce în atenția publică a valorilor naționale, din domenii precum știință, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică etc.

Crema Academiei Române și a cinematografiei, prezentă în Parcul Goleștilor

11 02La lansare au participat: Conf. Univ. Dr. Dan Manu – Președintele Consiliului Județean Argeș, Șerban Marinescu – regizor, președintele Consiliului Director DACIN SARA, Bogdan Ficeac – jurnalist, Directorul general DACIN SARA, Prof. Univ. Dr. Ing. Șerban Valeca – Preşedinte al Consiliului Știinţific al Institutului de Cercetări Nucleare Pitești, Acad. Răzvan Theodorescu – Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, Acad. Nicolae Panin – Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române, Acad. Eugen Simion – Preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, Acad. Gheorghe Păun – Membru al Secţiei de Ştiinţă și Tehnologia Informaţiei a Academiei Române, Redactor-șef al Revistei de cultură „Curtea de la Argeș”, Acad. Dumitru M. Ion – Președintele Fundaţiei Academia Internaţională Orient-Occident, Mircea Diaconu – Vicepreşedinte al Comisiei de Cultură şi Educaţie din Parlamentul European, Prof. univ. dr. Mircea Beuran – Președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Prof. univ. dr. Teodor Trăistaru – Președinte Societatea Română de Protetică Dentară şi Maxilo-Facială, vicepreședinte Societatea Română Dentară, Beatrice Rancea – Manager interimar Opera Națională București, Elisabeta Bostan – Regizor și scenarist, Vicepreședintele Consiliului Director DACIN SARA, Lucia Hossu Longin – Realizatoare TV, Laurențiu Damian – Regizor și scenarist, Președintele Uniunii Cineaștilor din România, Conf. Univ. Dr. Dumitru Chirleșan – Rectorul Universității Pitești, Prof. Univ. Ovidiu Puiu – Rectorul Universității „Constantin Brâncoveanu”, Filofteia Pally – cercetător științific Muzeul Goleşti dar și elevi argeșeni olimpici sau cu rezultate deosebite la învățătură precum Ghebaru Maria Adelina (Colegiul Național I.C. Brătianu) – Premiul II la Limba Germană, Ondrea Alexandra Ioana (Colegiul Național „Zinca Golescu”) – Premiul III la Limba Engleză, Ioneci Alexandra (olimpică – Olimpiada de Logică), Mihai Maria-Miruna (olimpică – Olimpiada de Religie), Ilie Alexandra-Mihaela, Dincă Alexandra-Marina, Stroe Nicole-Mihaela, Mihăescu Andreea-Isabela, Soare Ana-Maria, Cucu Alina Andreea, Tudorache Diana-Adriana.

Ziaristul Bogdan Ficeac: „Acesta e un manifest programatic al Grupului de inițiativă  reunit la Golești” 

11 03Membru fondator al Grupului de Inițiativă, jurnalistul Bogdan Ficeac, originar din Argeș, a relevat esența acestui proiect de suflet și spirit românesc prin intermediul unui manifest – un apel la unitate, la trezirea conștiinței naționale, apel adresat tuturor celor ce doresc să se alăture sau să sprijine acest demers:
„Anul 2018 va marca centenarul Marii Uniri, anul împlinirii idealurilor de unitate ale românilor de pretutindeni. România a avut și are mari valori, mari personalități, care pot și trebuie să redevină reperele de moralitate și de încredere în procesul atât de necesar al reconstruirii identității naționale, al consolidării unei culturi bazate pe norme și pe valori perene. În România și în lume sunt peste douăzeci de milioane de oameni care simt românește, care doresc revenirea la normalitatea specifică oricărei națiuni civilizate. Este necesară cristalizarea unei mișcări naționale, care să adune ideile și propunerile menite să sprijine renașterea culturală a țării, care să genereze o presiune publică majoră pentru concretizarea lor în politici publice coerente și de perspectivă, apoi în politici sectoriale menite să protejeze și să promoveze valorile, indiferent de domeniile sau de generațiile cărora le aparțin. Liantul acestei inițiative este respectul pentru valorile naționale. Respectul pentru cei care au fost întemeietori de țară și de cultură românească, respect pentru cei dedicați culturii, pentru cei care ocrotesc și promovează creatorii, respect pentru cei ce vor duce mai departe idealurile comune. Respect pentru toți cei care cred în viitorul României și care contribuie cu gândul sau cu fapta la renașterea culturii române și la consolidarea identității naționale. Acesta este un manifest programatic, dar și un apel sincer al Grupului de inițiativă reunit la Golești – Argeș în iunie 2017, apel adresat tuturor celor ce doresc să se alăture sau să sprijine această inițiativă”.

Dan Manu, preşedintele CJ Argeş: „Ne dorim respect, dar şi promovarea valorilor naţionale”

11 04„Acest proiect se adresează în primul rând tinerei generații, tineri care astăzi au fost prezenți aici, olimpici, elevi cu rezultate deosebite la învățătură, tineri de care suntem mândri. Noi nu dorim să le impunem ceva acestor tineri, dorim doar să le arătăm valorile naționale ale României și odată cu asta sigur va veni si respectul. Avem și proiecte concrete pentru a realiza acest lucru. Am înființat Centrul Cultural Județean, care printre multe alte lucruri, își propune să redea Căminelor Culturale din mediul rural destinația lor inițială – aceea de a redescoperi valorile din mediul rural, tradițiile, și nu doar să fie folosite pentru nunți și botezuri. Dorim, de asemenea, relansarea taberelor școlare având diferite tematici, de la taberele școlare științifice, de artă, până la cele pentru protecția mediului. Aici dorim ca tinerii noștri să se întâlnească și să cunoască valorile și personalitățile noastre naționale. Pe de altă parte, ne dorim respect, dar și  protejarea și promovarea valorilor naționale” a spus președintele CJ Argeș, Dan Manu.
„Întâlnirea de astăzi și acest proiect reprezintă un moment de inflexiune a istoriei. Doar dacă repetăm mereu „Respect pentru valorile naționale”, și acest proiect și-a atins scopul. Îi trec la valorile naționale pe tinerii olimpici prezenți aici, care au nevoie de modele, modele pe care noi trebuie să le căutăm în toate direcțiile și să le arătăm lumii întregi” – Acad. Gheorghe Păun – Membru al Secţiei de Ştiinţă și Tehnologia Informaţiei a Academiei Române, Redactor-șef al Revistei de cultură „Curtea de la Argeș”.
„Fiți drepți între voi pentru a fi liberi sau pentru a fi liberi fiți drepți! Dar pentru acest lucru tinerii de azi, de care vorbea domnul președinte Dan Manu, au nevoie să cunoască valorile naționale ale României” – Acad. Eugen Simion – Preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române.

Elisabeta Bostan a vorbit despre Festivalul de film CineSat din august, de la Lereşti

La rândul său, Prof. Univ. Dr. Ing. Șerban Valeca – președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare Pitești, senator și coordonator al Acordului de Cooperare între Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena și ICN Mioveni în domeniul securității nucleare a vorbit despre faptul că această inițiativă a pornit de la Argeș și a fost organizată la Golești pentru că aici a fost înființată prima şcoală modernă cu predare în limba română, dar și pentru că județul nostru este strâns legat de cele mai importante evenimente istorice ale acestei țări, prin personalitățile naționale pe care le-a dat acestei țări, care au marcat istoria României. De altfel, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a precizat faptul că, pentru a marca centenarul Marii Uniri, Consiliul Județean Argeș va propune mai multe proiecte legate de acest eveniment.
De asemenea, și doamna Elisabeta Bostan – regizor și scenarist, vicepreședintele Consiliului Director DACIN SARA, a propus mai multe proiecte care să aducă alături personalitățile și valorile naţionale ale României și tinerii, prin înființarea unui Centru Național al Filmului Multimedia pentru Copii, dar a vorbit și despre Festivalul de Film „CineSat” care se desfășoară la Lerești, în perioada 8-13 august, aflat acum la a doua ediție, festival la care Consiliul Județean Argeș este partener.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii