Web Analytics
scris joi, 05.03.2020

Managerul frustrat şi actorul persecutat. Cotimanis: „Regret că o instituţie ca Teatrul «Davila» a ajuns un soi de unitate militară…”

# Cotimanis: „Mă înțeleg bine cu toată lumea, mai puțin cu managerul Poghirc” # Poghirc: „Nu cunosc dacă dl. Cotimanis are sau nu aptitudini manageriale”

Managerul frustrat şi actorul persecutat. Cotimanis: „Regret că o instituţie ca Teatrul «Davila» a ajuns un soi de unitate militară…”

În ediția de săptămâna trecută, Jurnalul de Argeș a făcut vorbire la rubrica „Din culise” despre un conflict în derulare între Nicolae Poghirc, managerul Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești, și marele actor Constantin Cotimanis. Am luat legătura cu cei doi protagoniști, iar existența unor probleme este confirmată de actor, însă negată de manager. Spiritele s-au încins în contextul încetării contractului de muncă al actorului, odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani, dar și în apropierea încheierii noului contract de management al lui Poghirc.

Cotimanis: „Mă evită. (…) N-apare la spectacolele mele”

Cunoscut pentru zeci de roluri memorabile în teatru și film, Constantin Cotimanis s-a angajat cu contract de muncă la teatrul din Pitești în 2017. Iată ce spune maestrul despre relația cu colegii de la „Davila”: „Mă înțeleg bine cu toată lumea, mai puțin cu managerul, în ultimul timp. Între mine și el n-a existat niciun conflict, pentru că mă evită. De câte ori am spectacol, n-apare la spectacolele mele. Nu mi-a zis nimic”.

Poghirc: „N-am avut săli arhipline de fiecare dată, cu toată notorietatea d-lui Cotimanis”

De cealaltă parte, managerul Nicolae Poghirc spune: „Din punctul meu de vedere, nu este nicio neînțelegere despre care eu să am cunoștință. Ultima dată când m-am văzut cu domnul Cotimanis a fost în data de 9 februarie, cred, atunci când s-a jucat spectacolul «O noapte furtunoasă» și când a fost prezentă o parte a juriului Uniter, juriu de nominalizare. Ne-am intersectat pe culoarele teatrului, ne-am salutat, am dat mâna și atât. A fost ultima dată când ne-am văzut, în rest nu am cunoștință de neînțelegeri. (…) Tensiuni între mine și domnul Cotimanis nu au existat sau eu nu am cunoștință de ele. Cert este că o discuție față-n față, reproșuri aduse față-n față de către mine sau de către el n-au existat. Nu i-am adresat niciun reproș și nici invers. Adică, eu sunt cel care l-a adus pe Cotimanis la Pitești și l-am adus pentru că are notorietate. Asupra calităților, cum spuneați dvs., uriașe, aici mai putem discuta, dar notorietate cu siguranță are. Este un actor cu notorietate. S-a dovedit și aici, deși n-am avut săli arhipline de fiecare dată, cu toată notorietatea pe care o are, n-am reușit să umplem sălile. Dar, indiscutabil, actul artistic a crescut, vizibilitatea teatrului a crescut, dar și prin participarea lui în cadrul proiectelor noastre”, susține Poghirc.

Cotimanis: „Dânsul mi-a dat o notă prin care mă scoate la pensie…”

Pe 18 februarie anul acesta, actorul Cotimanis a împlinit frumoasa vârstă de 65 de ani și a primit vestea încetării contractului de muncă la teatrul din Pitești. Acesta a fost anunțat de departamentul de contabilitate și susține că nu a vorbit personal cu managerul Poghirc despre acest subiect. „Dânsul mi-a dat o notă prin care mă scoate la pensie, considerând că n-are nevoie Teatrul «Davila» de Cotimanis. Are nevoie de Poghirc probabil mai mult… ( și râde, n. red.) Trebuie să mă duc să semnez încetarea contractului. N-am de gând să mă duc, până una-alta. Oricum, e un audit pe teatru acum, sper să iasă bine dl. șef general”, ne-a spus Cotimanis.

Cotimanis crede că Poghirc îl suspectează că vrea să îi ia locul de manager

Faptul că actorul și managerul teatrului aveau o relație bună înainte o dovedesc spusele amândurora. „Nu m-am certat cu el niciodată, dimpotrivă, l-am ajutat tot timpul, absolut tot timpul. Probabil, de când o fi auzit domnul că vreau să îi iau locul, nu știu, n-am vorbit cu el (de atunci s-a răcit relația, n. red.). Deci, a fost un oaspete de seamă la mine aici, de câte ori au fost petreceri, întâlniri cu regizori, l-am ajutat cum am putut și mai tot timpul”, ne-a spus Cotimanis. Și Poghirc recunoaște că a avut ultima discuție directă cu actorul la el acasă, la un grătar. „Cred că atunci când a venit Silviu Purcărete aici, în iunie anul trecut, și ne-am întâlnit la domnia sa acasă cu mai mulți colegi de-ai noștri. A fost o ieșire la grătar la el acasă. Cred că aia a fost ultima. De atunci, nu cred că ne-am mai intersectat”.

Poghirc: „A împlinit 65 de ani și s-a pensionat. (…) Colaborator al teatrului poate fi în continuare…”

Managerul teatrului susține că actorului Cotimanis i-a încetat contractul de muncă, prin pensionare, în data de 18 februarie a.c. și că acesta nu a venit să discute despre o nouă colaborare, perfect legală. „A împlinit vârsta de 65 de ani și s-a pensionat. După asta nu l-am mai văzut și nici n-am mai avut vreo informație în ceea ce îl privește. (…) În principiu, o colaborare cu Teatrul «Al. Davila» poate fi luată în discuție, chiar dacă a împlinit 65 de ani. Înainte de a fi angajat, a fost colaborator. Deci, colaborator al teatrului poate fi în continuare, doar dacă există voință și dintr-o parte și din alta”.
Managerul a evitat să îl anunțe personal pe Cotimanis de încetarea contractului și susține că nu are această obligație. „S-a ajuns la pensionare în mod absolut legal. Ne obligă legea ca, atunci când împlinește vârsta, noi, instituția, care o fi ea, să facem pensionarea. (…) Noi avem obligația ca în momentul acela să încetăm contractul prin pensionare. L-au anunțat doamnele să vină să semneze documentele, așa cum spune legea. Să știți că ultimul lucru pe care l-am urmărit în acești 4 ani și jumătate de manageriat a fost să încalc legea. Am urmărit tot timpul să aplic legea”, mai spune Poghirc.

Poghirc reclamă o absenţă nemotivată a lui Cotimanis

L-am întrebat pe manager și dacă o nouă colaborare venită din partea lui Cotimanis ar fi un atuu pentru teatru. „În principiu, da, dar să știți că în ultima vreme n-a mai vrut să vină la castinguri, audiții, la întâlniri cu regizorii, a refuzat să mai intre în spectacole noi, deşi noi l-am invitat. A fost pus la avizier, a fost chemat la întâlniri cu regizorii, să intre în noi spectacole, noi producții, dar nu s-a prezentat. De altfel, cred că în luna ianuarie a avut o absență nemotivată tocmai pe acest subiect, că nu s-a prezentat la o întâlnire cu regizorii programată și afișată la avizier. Asta a fost ultima”, susține Poghirc.

Poghirc: „Nu cunosc dacă dl. Cotimanis are sau nu aptitudini manageriale”

Interesant e că și contractul managerului Poghirc e valabil până pe… 27 martie a.c. În această perioadă, așa cum a afirmat actorul Cotimanis, are loc un audit la teatru, realizat de către Consiliul Județean Argeș, în care se evaluează managementul practicat. Cum comentează Poghirc zvonul că actorul i-ar pândi postul de manager? „Îi doresc mult succes. Dacă eu nu mă voi prezenta sau dacă eu nu voi lua, nu voi prelungi contractul cu Consiliul Județean, atunci CJ poate să numească interimar o persoană pe care o consideră competentă să ducă mai departe bunul mers al instituției. Altfel, ce să spun? Dacă mă întrebați dacă dl. Cotimanis are aptitudini manageriale, vă spun că nu cunosc dacă are sau nu aptitudini manageriale”, a spus Poghirc despre Cotimanis.

Cotimanis: „Nu m-am gândit la funcția de manager, mi s-a propus din mai multe puncte de vedere”

În schimb, Cotimanis susține că nu s-a gândit la funcția de manager al teatrului din Pitești. „Nu m-am gândit la chestia aceasta, mi s-a propus din mai multe puncte de vedere. Toată lumea se întreba, prietenii pe care i-am făcut la Pitești mă întrebau: «Dar de ce nu ești tu (manager, n. red.), că te cunoaște lumea?». Nu mă pricep la chestia asta și consider că domnul Poghirc se pricepe mult mai bine”, ne-a declarat actorul, care a mai spus: „Regret că o instituție de cultură ca Teatrul «Davila» a ajuns un soi de unitate militară producătoare de spectacole. La mine nu a țipat, că nu și-a permis, dar țipă la oameni, la balerini, la balerine, la personalul tehnic”.

Poghirc: „Îmi doresc să-mi duc munca la bun sfârșit, dar nu în orice condiții. Am oferte”

Întrebat dacă își dorește să fie în continuare managerul instituției, Poghirc a spus: „Îmi doresc să îmi duc munca la bun sfârșit, pentru că sunt foarte multe lucruri începute, dar nu în orice condiții. Am investit emoțional, din toate punctele de vedere, foarte mult în acest colț de țară, în acest oraș, în acest teatru și sigur că intenția este de a duce lucrurile la bun sfârșit, spre binele public, al instituției, dar nu în orice condiții. Am oferte”. Poghirc ne-a explicat condițiile la care se referă, fără a spune la cine s-a referit. „Condiții normale, nu anormale, în care vine cineva să îți spună ce să faci sau cum să faci. Discutăm, ne putem consulta, putem lua decizii împreună, dar, până la urmă, decizia finală e a managerului în orice situație. Ne putem consulta, dar nu poate să vină nimeni și să dicteze unui om care are semnătură”, mai spune Poghirc.

Cotimanis: „Dl. Poghirc mi-a suspendat şi spectacolul la Teatrul Naţional. 400 de persoane au fost trimise acasă”

O altă neînțelegere între celebrul actor și managerul teatrului vizează piesa „Old Love”, o comedie romantică în care Constantin Cotimanis este personaj principal. Piesa a fost programată pe 27 ianuarie a.c., la Teatrul Național București și suspendată după ce oamenii își cumpăraseră deja bilete. „Mi-a suspendat spectacolul la Teatrul Național. Am avut «Old Love-ul» luat prin impresar de la teatrul nostru și 400 de persoane au fost trimise acasă de la Teatrul Național din București, sala era arhiplină. Dl. manager a mărit de la 5-7 milioane, cât lua teatrul pe fiecare spectacol, la 120 de milioane, ca să nu poată fi jucat spectacolul, după ce s-a vândut”, spune Cotimanis.

Poghirc explică de ce s-a suspendat spectacolul

În replică, Nicolae Poghirc explică decizia luată. „Da, i-am suspendat spectacolul de la Național fiindcă a fost programat fără înștiințarea teatrului de aici. Acel spectacol, «Old Love», este spectacolul Teatrului «Al. Davila» din Pitești, care a investit în acel spectacol și în drepturile de autor și toate drepturile pentru acel spectacol sunt ale teatrului, adică ale statului român prin teatru, iar ei, impresarii, bunăoară, au programat spectacolul la București fără să ne anunțe, fără să existe un contract între teatru și ei. Nu poți să iei un lucru care nu îți aparține și să îl exploatezi cum vrei tu. În plus, acolo se încasau 40.000 lei. Am discutat cu impresarul și i-am cerut 12.000 lei pentru teatru după ce am înștiințat conducerea Teatrului Național din București că acel spectacol este programat fără știința noastră. Domnul impresar a refuzat și să negocieze și să ofere suma, și atunci ei au suspendat spectacolul pe care îl programaseră fără să ne anunțe. Impresarul mi-a spus că trebuie să vorbească cu actorii. Ce să vorbească cu ei, să ce? Dacă dă teatrului suma de 12.000 de lei, asta mi-a spus: «Trebuie să vorbesc cu actorii dacă vă dau banii aceștia, 12.000 de lei, sau nu». Înțeleg că a vorbit. Cu care actori nu știu, dar pot să bănuiesc”, a spus Poghirc.

Cotimanis: „Mi-am închiriat case pe banii mei, nu pe banii Consiliului Judeţean”

Bebe Cotimanis, așa cum îi spun apropiații, locuiește în Argeș, iar partenera sa de viață este actrița Iulia Dumitru. Chiar Cotimanis ne-a mărturisit că dragostea l-a fixat aici, în comuna Budeasa, acolo unde și-a cumpărat o casă. „Am auzit că mi-ar fi dat Consiliul Județean o locuință de când am venit. Ia uite, ce fericit sunt și eu nu știam! Nu, am stat cu chirie tot timpul, mi-am închiriat case pe banii mei, nu pe banii Consiliului Județean (Argeș, n.r.). Tot am zis să întreb pe la consiliu: îmi plătiți vreo casă, că eu nu știu..!?”.
Despre Pitești, publicul de aici și teatru, Cotimanis are o părere foarte bună. „Îmi place Piteștiul foarte mult, îmi place publicul foarte mult. Am întâlnit oameni cum nu am întâlnit în București, oameni deschiși. Un teatru trebuie să fie un lăcaș de spirit, iar actorii și tot personalul trebuie să fie cu zâmbetul pe buze, să creeze, nu să raporteze în număr de spectacole și de spectatori și am alte principii față de managerul general Poghirc”. În privința problemelor de la «Davila», actorul este optimist: „Lucrurile se vor lămuri, pentru că totul este de la Dumnezeu, nici de la mine, nici de la domnul manager, de la nimeni altcineva, deci va fi bine, cu siguranță”.

Distribuie!

0 Comentarii