# Carmen Arsene şi lipsa de transparenţă # Din 2006 și până în prezent, Federația Națională pentru Protecția Animalelor refuză să comunice transparent în spațiul public de ce venituri a beneficiat și ce cheltuieli a făcut cu câinii comunitari. Deși din această toamnă există o reglementare legală privind soluționarea problemei câinilor fără stăpân, maidanezii continuă să fie o prezență foarte… vizibilă și agresivă, atât în Pitești, cât și în alte orașe din țară. Iar conflictele pro și contra euthanasiere versus sterilizare continuă să crească.
Am dorit să stăm mai mult de vorbă pe aceste probleme cu… colți cu Carmen Arsene, președinta Federației Naționale pentru Protecția Animalelor (FNPA). Din cauza timpului său încărcat, i-am trimis întrebările pe e-mail. În mod bizar însă, la una dintre cele mai importante întrebări, referitoare la faptul că pe site-ul Ministerului Finanțelor nu apare niciun bilanț depus de FNPA de la înființarea sa, în 2006 și până în prezent, Carmen Arsene nu ne-a răspuns. Cum nu a răspuns nici la întrebarea legată de veniturile și cheltuielile FNPA în 2012. O lipsă de transparență ce ridică noi și noi semne de… întrebare privind banii primiți și cheltuiți pentru „protecția animalelor” de către diferitele ONG-uri din țară, inclusiv de către FNPA. De altfel, există destule voci care susțin că protestele vehemente din ultima vreme ale organizațiilor de protecție a animalelor, în frunte cu Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA – condusă tocmai de Carmen Arsene, fosta vicepreședintă de la AULIM), ar fi cauzate de faptul că noua lege a maidanezilor – care permite eutanasierea – le-ar lăsa astfel fără donațiile „grele” venite din Vest și, implicit, fără obiectul muncii.
„Cei mai mulți argeșeni sunt mușcați de câini cu stăpân”
De altfel, Carmen Arsene a dat răspunsuri abracadabrante și la alte întrebări ale noastre. Am dorit să aflăm de la Domnia sa ce are să le spună sutelor de piteșteni mușcați anual de maidanezi… sterilizați și crotaliați. Iar răspunsul a fost… halucinant: „Cifrele care sunt prezentate drept număr de muşcături provenite de la câini fără stăpân din Piteşti includ în fapt muşcături de pe teritoriul judeţului Argeş iar cea mai mare parte sunt provenite de la câini cu stăpân, includ de asemenea muşcături de pisici, cai, şobolani chiar şi albine. Nu există nicio rubrică în care să se menţioneze de la cine provine muşcătura. Mai mult, oamenii ştiu că dacă spun că au fost muşcaţi de câini cu stăpân ar trebui să plătească costurile tratamentului fapt pentru care se mai adaugă ireal în cealaltă categorie. Cu privire la ce le-aş spune piteştenilor care au suferit neplăceri din pricina câinilor este că, în contextul în care se va trece la uciderea în masă a câinilor fără stăpân, din nefericire numărul muşcăturilor va creşte proporţional cu rata de prindere şi ucidere. ”
În alt context, deși FNPA reclamă că ar fi numeroase nereguli în ceea ce privește SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, inclusiv numeroase sesizări de la cetățeni privind maltratarea câinilor comunitari din Curtea de Argeș, președinta Carmen Arsene ne-a răspuns incomplet la o altă întrebare pusă frontal: „Nu putem binenţeles să facem publice datele de contact ale cetăţenilor care ne-au sesizat. Parte din declaraţii sunt depuse la dosarul FNPA trimis către Colegiul medicilor veterinari-Comisia de litigii şi deontologie, iar cele mai multe, din câte cunoaştem circa 60, se află la dosarul întocmit de Poliţia din Curtea de Argeş şi au fost culese chiar de către Poliţie.”
Deși a spus în dese rânduri că numărul mare al maidanezilor din Pitești este justificat și prin faptul că cetățenii din comunele limitrofe aduc la Pitești câini în mod frecvent, Carmen Arsene nu ne-a putut da niciun exemplu concret în acest sens.
Denis Grigorescu
0 Comentarii