Web Analytics
scris sâmbătă, 07.10.2023

MAKE: „Libertatea presei, un pui rebegit de frig, a cărui cloşcă a fost făcută supă cu zdrenţe”

 English Version

MAKE: „Libertatea presei, un pui rebegit de frig, a cărui cloşcă a fost făcută supă cu zdrenţe”

Dan Nicolaie

Autor: Dan Nicolaie

Libertatea presei a revenit pe agenda publică după ce redactorul şef al singurului ziar de sport tipărit din ţara noastră, Gazeta Sporturilor, a fost concediat de către patronat, Ringier Sports Media Group. În discuţie au fost puse neînţelegeri din bucătăria internă, presiunile, influenţa caselor de pariuri, rolul publicităţii, linia editorială şi demarcaţiile ei. Nu a fost uitat nici publicul, unul care, trebuie să recunoaştem, cu riscul de a deranja, că într-o consistentă măsură s-a obişnuit să obţină informaţia gratis şi adesea să îl înjure, gratuit, pe cel care i-o livrează, fără discriminare între buni şi răi. Foto principal: Ilustratie de Make.

Pe această temă am decis să abordez şi pe cineva din zona proprietarilor de presă. Am apelat la cea mai apropiată sursă cu autoritate în domeniu, directorul Ziarului BURSA. Cum cititorii ştiu că acesta scrie în ziarul pe care îl conduce de câteva zeci de ani, apare întrebarea, de ce nu s-a „exprimat” singur. Sigur că o putea face, dar m-am gândit că ar vorbi jurnalistul din domnia sa, aşa că eu am cerut o părere patronului. Trebuie să fac şi câteva precizări, ca demersul să nu fie târât pe strada slugărniciei. Am avantajul, poate fi confirmat, că în ciuda colaborării destul de lungi, mi-am permis luxul să nu-l laud direct sau indirect pe director, nici măcar atunci când merita, dar, ca să mergem pe linia adevărului, nici nu ne-am scos ochii atunci când l-am/m-a enervat. În urmă cu mai bine de 13 ani, într-o zi de iulie m-am angajat la Bursa şi pe la prânz am demisionat. Am avut o discuţie cu directorul, în care i-am explicat că haina de angajat mă cam strânge şi a fost de acord să o dezbrac, dar să continuăm colaborarea după cum îmi doresc eu în acel moment. După câţiva ani am îmbrăcat haina, era mai pe măsura mea. Mai trebuie spus că în anii în care au urmat mi-a propus mai multe funcţii de conducere în cadrul trustului de presă, pe care le-am refuzat din dorinţa de a rămâne redactor simplu până la finalul colaborării noastre (mă gândesc la ieşirea mea la pensie, nu la un final natural). Da, ştiu, am furat startul şi am zugrăvit un mic tablou legat de libertate şi câtă suntem dispuşi să ne luăm fiecare. Acestea fiind zise, i-am solicitat Preşedintelui Director General al grupului de presă BURSA, Make, un răspuns la întrebarea „Cum se vede dezbaterea pe tema libertatea de exprimare – Gazeta Sporturilor – Ringier, cu toate argumentele şi exagerările aferente, din biroul unui patron de presă, cu o vechime de 33 de ani?”

Iată răspunsul:

„Problema colegilor noştri este ceva mai complicată decât pare, pentru că sună ca un ecou al corupţiei din piaţa de capital, aşa cum recent a acuzat bulgarul Assen Christov, [n.n. – Preşedintele Eurohold, grupul din care făcea parte societatea de asigurări Euroins], iar ecoul merită expus cu sursă şi reverberaţii:

– În interviul din BURSA publicat la 26 septembrie, Christov susţine că Euroins a fost scos din piaţa românească prin manevrele ASF [n.n. – Autoritatea de Supraveghere Financiară], citez:

«Vorbim de încercarea de a ne fura afacerea. Spun asta pentru că, acum câteva zile, în România a fost licenţiată o nouă companie de asigurări (n.r. Eazy Asigurări). Este foarte ciudat că ASF a făcut asta într-un timp foarte scurt. Am încercat să aflu mai multe despre această companie, i-am căutat site-ul web. Nimic. Cred că este un caz foarte interesant de investigaţie pentru jurnalişti».

– În BURSA din 3 octombrie, am publicat articolul «Manevrele ASF stârnesc interes în Parlamentul European», unde autorul a citat publicaţia «The European Conservative», relatând că un europarlamentar german cere o anchetă asupra pieţei noastre a asigurărilor ca urmare a articolului intitulat «Exclusiv: Fratele lui Von der Leyen, un gigant de pariuri din Statele Unite şi scandalul asigurărilor din România», care arată că ASF a acordat licenţa pentru vânzarea asigurărilor auto în ţara noastră unei companii administrate de fratele Preşedintelui Comisiei Europene, la scurt timp după ce retrăsese licenţa de funcţionare a companiei Euroins România.

– Articolul din «The European Conservative» conţinea inexactităţi, atribuind «Eazy Asigurari» în proprietatea companiei de jocuri de noroc «Superbet»; dar «Superbet» a precizat că Easy Asigurări nu este subsidiara sa, cele două companii aparţinând omului de afaceri Sacha Dragic:

«Descrierea Easy Asigurări drept o subsidiară a Superbet este total falsă. Nu există nici un fel de legătură între conducerea Superbet sau brandul nostru şi Easy Asigurări. În consecinţă, referirile conform cărora preşedintele Board-ului companiei noastre [n.n. – Hans-Holger Albrecht, fratele Ursulei von der Leyen] a intrat pe piaţa de asigurări sunt, de asemenea, false».

– În acest context al companiilor de jocuri de noroc plutind deasupra prăpastiei din asigurări, şi acuzaţiilor explicite de corupţie «la nivelul ASF sau chiar mai sus» (după cum afirmă Assen Christov), apare cireaşa libertăţii presei.

Este, deci, mai complicat decât se vede.

În aceste împrejurări, libertatea presei ne apare ca un pui rebegit de frig, a cărui cloşcă a fost făcută supă cu zdrenţe (adică, ou bătut).

Mai întâi ar trebui să stabilim în ce ape se scaldă ASF.

Personal, am constatat că libertatea presei să publice dovezi ale incompetenţei ASF şi să argumenteze suspiciunea corupţiei ASF a contat cât un pui rebegit de frig:

– Nu a contat migăloasa dezarticulare a malversaţiunilor din piaţa de capital guvernată de ASF (zeci de articole în BURSA – lumea a început să mă întrebe ce am eu cu Bogdan Drăgoi şi cu Nicu Marcu);

– Nu au contat cele două falimente răsunătoare din asigurări – City Insurance şi Euroins (aici nu m-a mai întrebat nimeni, nimic – era la vedere, fără subtilităţi).

Clasa politică pare să aspire câştiguri fabuloase din menţinerea incompetenţei la vârful ASF, altfel nu se explică cum dezastrele nu au clintit conducerea supraveghetorului pieţei de capital.

Mai mult, după cum se pare, Comisia Europeană a refuzat accesul membrilor Parlamentului European la un raport legat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ceea ce sugerează că şpăgile româneşti alimentează conducerea continentului.

Nu-i nici o noutate că avem ziarişti şi publicaţii care nu doar că nu şi-au permis să relateze rolul jucat de ASF în ambele domenii – bursă şi asigurări -, ci şi-au asumat rolul de apologeţi ai ASF şi ai Cooperativei din piaţa de capital, primind, în schimb, favorul să le fie solicitate şi plătite aşa-zisele servicii publicitare, de la actori ai pieţei de capital.

Totul s-a întors pe dos.

Nefrecventabilii din presă au devenit cei cultivaţi şi promovaţi. Cooperativa pieţei de capital controlează ASF şi controlează Bursa, controlează trei SIF-uri din cinci şi controlează societăţi de brokeraj.

Asta este mediul în care şi-a făcut intrarea Sacha Dragic, o intrare descrisă de comunicatul «Superbet» în termenii următori:

«Licenţa de asigurări şi brokeraj a fost obţinută de Eazy Asigurări, care este o companie complet distinctă, aflată în portofoliul antreprenorului Sacha Dragic, fondator al Superbet Group. Dragic deţine în prezent un portofoliu diversificat de investiţii în mai multe sectoare – servicii financiare, logistică, consum, healthtech, precum şi în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)».

Bugetul de advertising pe internet al «Superbet», în 2020, a fost de 4,7 milioane euro – cel mai mare investitor în publicitatea pe internet din România.

S-a lăsat frigul.

Ringier ce să facă? Dacă n-ai sânge de ziarist în tine, atunci ceri să vezi articolele despre companiile de jocuri de noroc, înainte de publicare. Nu oriunde este ca la BURSA.

Apropo, întrebarea mă chestionează în calitate de patron de presă, astfel că trebuie să precizez: îmi este greu să mă despic, între a fi patron, manager, ziarist şi grafician-ilustrator, nu pot să vorbesc într-o calitate, ignorându-le pe celelalte. De altfel, sunt sindicalist la MediaSind şi Federaţia Internaţională a Ziariştilor, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi membru în departamentul proprietarilor din Clubul de Presă. Niciuna dintre organizaţii nu mi-a cerut exclusivitatea”.

Cum una dintre regulile ziarului este ca un articol să nu se încheie cu ghilimele am să mai adaug ceva legat de … regulă: mereu am văzut-o ca pe o şansă dată redactorului de a avea ultimul cuvânt în textul pe care îl semnează.

Libertate!

Citește și:

• Jurnaliştii se revoltă

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea se opun conducerii Grupului Ringier de a impune imixtiunea comercialului în editorial. Plecarea redactorului-şef Cătălin Ţepelin a fost cerută de conducerea trustului după ce jurnalistul a refuzat să arate în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi de publicitate. Ringier anunţă că actualii redactori-şefi adjuncţi, Dan Udrea şi Bogdan Stamatoiu, vor gestiona activitatea zilnică, cu sprijinul lui Cătălin Tolontan, în actuala poziţie de coordonator editorial al Gazetei Sporturilor şi al cotidianului Libertatea, până când Ringier Sports Media Group (RSMG) va decide asupra noii echipe de conducere a Gazetei Sporturilor. După ce jurnalişti şi alţi angajaţi de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienţii de publicitate în comparaţie cu alte firme, persoane şi instituţii, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenţionării, chiar unul dintre cei doi redactori-şefi, să plece. „Protestăm categoric faţă de aceste măsuri şi anunţăm că vom acţiona, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă”, se arată într-un mesaj semnat de 73 de jurnalişti.

• Ringier face precizări

Ringier Sports Media Group (RSMG), compania-mamă a Gazetei Sporturilor, a făcut precizări după recentul anunţ privind plecarea redactorului-şef Cătălin Ţepelin, despre care afirmă că a fost „punctul culminant al unor divergenţe strategice şi operaţionale”. Reprezentanţii grupului media spun că au „deplină încredere în rolul lui Tolontan de a coordona cele două redacţii, GSP şi Libertatea”, chiar dacă nu a acceptat să numească un viitor redactor-şef. Conform Ringier, „despărţirea de Cătălin Ţepelin a fost punctul culminant al unor divergenţe strategice şi operaţionale care se acumulau de ceva timp. Ambele părţi au ajuns la o decizie comună, care a fost formalizată într-un acord de încetare a contractului de muncă semnat de ambele părţi”. Reprezentanţii RSMG susţin: „Înţelegem că această evoluţie, mai ales în mijlocul unui an plin de provocări pentru Ringier România, a fost o surpriză pentru mulţi dintre colegii lui Ţepelin. Mulţi dintre aceşti colegi s-au bucurat de un parteneriat îndelungat şi plin de satisfacţii cu el la GSP. Recunoaştem, de asemenea, că momentul în care a fost luată această decizie, în contextul discuţiilor în curs de desfăşurare despre libertatea şi independenţa editorială, poate duce la neînţelegeri. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că aceste două probleme nu sunt legate. Conducerea RSMG a declarat în mod constant că decizia în ceea ce îl priveşte pe Cătălin Ţepelin este una pur managerială şi operaţională”.

• Reacţia Superbet

Superbet Group anunţă că se delimitează categoric de orice formă de influenţă, intruziune sau presiune exercitate în politica editorială a oricărei entităţi de presă, delarându-se profund angajat în promovarea integrităţii, atât în lumea presei, cât şi în cea a sportului, subliniind că precizările sunt făcute „în urma subiectelor legate de industria de gaming care au apărut în presa din România, în decursul săptămânii curente”. Compania transmite: „De 15 ani sprijinim mediul sportiv şi jurnalismul de calitate în România, fiind deplin conştienţi de valoarea socială pe care acestea o deţin. Încă de la începutul proiectului nostru de business, ne-am angajat să menţinem standarde de integritate în toate aspectele activităţii noastre şi în relaţia cu toţi partenerii de dialog – presă, public general, organizaţii non-guvernamentale, cluburi sportive şi autorităţi. Prin urmare, dorim să menţionăm, fără echivoc, faptul că Superbet Group se delimitează categoric de orice formă de influenţă, intruziune sau presiune exercitate în politica editorială a oricărei entităţi de presă. Suntem profund angajaţi în promovarea integrităţii, atât în lumea presei, cât şi în cea a sportului”. Compania menţionează că respectul pentru libertatea presei şi pentru independenţa jurnaliştilor este unul din principiile pe care îşi bazează activitatea şi colaborarea cu orice parteneri media: „Orice ingerinţă în conţinutul editorial sau presiuni la nivel de management sunt incompatibile cu valorile companiei noastre. De aceea, subliniem faptul că tratăm cu deosebită responsabilitate orice posibilă circumstanţă în care reprezentaţi ai Superbet ar putea acţiona neconform cu principiile noastre de activitate. Orice sesizare argumentată legată de activitatea echipelor noastre este investigată cu seriozitate şi promptitudine, iar compania noastră nu va ezita niciodată să adopte măsuri drastice, în cazul în care reprezentanţii grupului Superbet vor acţiona neprincipial. Respectarea uniformă şi fără excepţie a codului nostru de bune practici rămâne unul dintre pilonii de sustenabilitate pe care este clădit businessul nostru”.

• Ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea industriei pariurilor şi a păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, ieri, că în şedinţa de Guvern va fi adoptată ordonanţa de urgenţă care reglementează industria pariurilor şi a păcănelelor. Premierul a spus: „Vreau să terminăm odată cu situaţia în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara ţării şi chiar a UE”. Marcel Ciolacu a mai afirmat că s-a depăşit orice limită şi că nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere: „În pandemie, au stat la masa Guvernului! Acum ameninţă politicieni şi concediază jurnalişti, cumpărând protecţie la vârful unui trust străin care are două ziare mari din România!”. Premierul a mai spus că Guvernul „creşte semnificativ taxele pentru toate licenţele de jocuri de noroc şi limitează drastic spaţiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din această industrie”.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *