Web Analytics

Maica Petronia de la Robaia a fost înlocuită cu maica Siluana

de | 29.07.2015 22:52 | Dezvăluiri

# Schimbare neaşteptată la una dintre cele mai înfloritoare mănăstiri din Argeş # Stareța care a condus Robaia vreme de 23 de ani a fost mutată intempestiv la Bascovele # Conducerea Arhiepiscopiei susține că nu e vorba de nicio sancțiune și că a mutat-o pe maica Petronia, acolo, pentru experiența ei managerială

Schimbare de gardă la conducerea uneia dintre cele mai frumoase și înfloritoare  așezăminte călugărești din județ.  După 33 de ani în care a slujit neîntrerupt la Mănăstirea Robaia, crescând practic împreună cu sfântul lăcaș, stareța Petronia Dobrescu a fost schimbată intempestiv din funcție de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Coborâtă din stăreție de către ÎPS Calinic, la recomandarea consilierului Caliopie, maica Petronia a fost exilată ca stareță la Mănăstirea Bascovele.  Petronia Dobrescu a condus destinele așezământului monahal de la Robaia, în calitate de stareță, încă din 1992. O viață de om.

Maica Petronia: „Nu m-am așteptat niciodată să plec de la Robaia”

Măicuța Petronia este cunoscută la Robaia drept stareța care a ajutat la schimbarea în bine a mănăstirii unde, până nu demult, domneau paragina, neputinţa şi sărăcia. Această călugăriță a transformat fundamental imaginea  mănăstirii, devenită între timp un adevărat rai spiritual. Surprinși de această schimbare de neînțeles, operată de Arhiepiscopie, am căutat-o  pe fosta stareță a Mănăstirii Robaia pentru a afla circumstanțele în care a fost mutată, mai direct spus dezrădăcinată. „Nu a fost niciodată nicio problemă. E adevărat că nu m-am așteptat niciodată să plec de la Robaia. Însă Dumnezeu lucrează prin cei mari și călugărul trebuie să facă ascultare. Acum la Robaia este ucenica mea, maica Siloana. Nu știu dacă mă așteaptă sau nu mă mai așteaptă măicuțele, dar eu vreau să accept cu iubire ascultarea și să iubesc Bascovele.  Sau poate că e ruga Maicii Domnului să fac ceva aici, la Bascovele. La Robaia am fost 33 de ani, dintre care 23 numai de stăreție. Sunt foarte bucuroasă că Dumnezeu mi-a dat această șansă. Nu era Robaia așa cum arată azi, dacă Înaltul Calinic nu mă binecuvânta și nu mă încuraja să fac ceea ce am făcut. Mulți credincioși m-au ajutat și pe toți i-am făcut să dăruiască cu dragoste la Robaia. Eu am înțeles că e nevoie de mine, acum, la Mănăstirea Bascovele”, a precizat cu decență maica Petronia.

Arhidiaconul Caliopie: „Nu a fost schimbată, ci dusă într-un loc să facă treabă bună. Ce a făcut la Robaia să facă şi acolo…”

În privința acestei schimbări intempestive a stareței de la Robaia, am realizat un scurt interviu cu mâna dreaptă a ÎPS Calinic, părintele Caliopie Ichim. Transparent, iar pentru asta merită apreciere, acesta ne-a spus că Mănăstirea Bascovele avea nevoie de o persoană cu experiență, precum Petronia Dobrescu, care să regleze lucrurile și să le așeze în ordinea firească. Întrebat de o eventuală modificare și la Mănăstirea Cotmeana, în aceeași logică a schimbărilor de până acum, mai ales că starețul Ioasaf este și urmărit penal pentru purtare abuzivă şi distrugere, arhidiaconul Caliopie ne-a precizat că în acest caz, care este unul special, se așteaptă decizia instanței înainte de a se lua o hotărâre.
# Care a fost motivul schimbării din funcția de paroh al mănăstirii Robaia a măicuței Petronia?
– Nu a fost schimbată, ci dusă într-un loc să facă treabă bună. Ce a făcut la Robaia, să facă și acolo. De ce se vede numai un aspect negativ într-o mutare de acest gen? E un aspect pozitiv, constructiv. Ea a făcut treabă foarte bună la Robaia, iar noi am încercat foarte multe variante la Bascovele, dar nu am avut succes. Așa că am adus o persoană care a dovedit că poate să facă ceva.
# Maica Petronia se identifică practic cu mănăstirea Robaia. Cum credeți că va accepta schimbarea?
– De ce nu o întrebaţi dacă i se pare greu sau nu? Nu-i pare greu deloc. Din contră, e foarte bucuroasă că i se acordă încredere și că a fost chemată într-o ascultare de încredere.
# Această schimbare s-a produs în urma unei sancțiuni?
– Nici vorbă!
# Ați spus că la mănăstirea Bascovele au fost încercate mai multe variante. Concret, spuneți-ne care este situația acolo?
– Mănăstirea Bascovele este într-o coabitare cu un centru special de handicapați aparținând Consiliului Județean. Trăiesc împreună în aceeași curte și de aceea era nevoie de o persoană cu experiență. Până acum au fost persoane care nu au avut o experiență în față, au fost duși acolo ca începători și nu au putut să regleze lucrurile. Această coabitare între cele două instituții, pentru noi este una foarte avantajoasă. Dă bine bisericii să colaboreze cu o instituție de asistență socială. Abordarea trebuie făcută de o manieră potrivită, ca ambele părți să creeze o legătură durabilă și eficientă. Este un caz special la Bascovele și era nevoie de o persoană cu experiență.

Caliopie despre Ioasaf: „Dacă i s-a anulat interzicerea exercitării profesiei de preot, sigur că părintele Ioasaf a revenit acolo unde a fost”

# Care mai este situația la Mănăstirea Cotmeana. Poate părintele Ioasaf să-și mai exercite profesia, odată începută urmărirea penală împotriva sa?  Ce măsură veți lua în acest caz?
– Așteptăm și respectăm decizia justiției. Fie că e poliție sau procuratură, noi respectăm deciziile. Dacă prima dată s-a spus că i se interzice exercitarea profesiei de preot, noi am trimis în perioada respectivă alți preoți care au slujit la Cotmeana. Apoi, dacă s-a anulat acea decizie, sigur că părintele Ioasaf a revenit acolo unde a fost și poate să slujească. Dacă există continuitate în demersul juridic, noi așteptăm decizia instanței.
Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii