Web Analytics

Mai credeţi că nu există? Şase doctori argeşeni au fost infectaţi cu COVID

de | 17.07.2020 10:34 | Dezvăluiri

# Diabetologul Costin Ștefan: „Mulți nu cred. Pandemia nu a trecut” # Cardiologul Cătălin Ușurelu: „M-am internat voluntar, ca să îi protejez pe cei apropiați”

Nu puțini sunt doctorii argeșeni care au fost diagnosticați cu noul coronavirus de la începutul pandemiei până în prezent. Vi-i prezentăm pe cei șase ale căror cazuri au fost și cele mai mediatizate. Primul cadru medical de la Spitalul Județean Argeș diagnosticat cu COVID-19 a fost chirurgul Felix Sârboiu, şeful Secţiei Chirurgie Vasculară. Acesta a fost cazul cel mai mediatizat și cel mai controversat, așa că nu mai insistăm asupra lui. Dr. Felix Sârboiu a fost confirmat ca infectat pe data de 15 aprilie și externat de la Spitalul Mioveni la începutul lunii mai. La sfârșitul lunii aprilie, alți doi medici de la Spitalul Județean Argeș au fost confirmați cu noul coronavirus: dr. Costin Ștefan, medic diabetolog, și dr. Georgiana Roșu, medic anatomopatolog. Victoria Belu, șefa Secției Cardiologie de la Spitalul Municipal Câmpulung, a fost al patrulea caz de medic infectat. Al cincilea medic infectat a fost anestezistul Daniel Terheci de la secția Covid de la Mioveni. Iar cel mai recent caz – medicul nr. 6 – este cel al cardiologului Cătălin Ușurelu de la Spitalul Județean, confirmat pozitiv săptămâna trecută.

Dr. Cătălin Ușurelu: „Sistemul de sănătate șubred a primit o lovitură puternică și s-a văzut, în sfârșit, că, de fapt, nu facem față în aceste condiții de personal și de dotări”

Cum spuneam, la începutul săptămânii trecute, doctorul cardiolog Cătălin Ușurelu, chiar șeful Secției Cardiologie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, a fost diagnosticat cu virusul Sars-Cov-2. Medicul a respectat strict regulile de protecție, informație confirmată și de managerul SJUP Adriana Molfea și de către directorul medical Gabriel Copciag. „Cel mai teamă nu îmi este de zona de spital și de spațiile medicale unde există și se respectă proceduri, ci de spațiul public, unde răspândirea este comunitară și oamenii (majoritatea) nu respectă măsurile recomandate sau, atunci când o fac, nu o fac corect (masca sub nas sau sub bărbie este exemplul tipic)”, a transmis pentru „Jurnalul de Argeș” medicul Cătălin Ușurelu.
Dr. Ușurelu a fost asimptomatic, iar internarea sa a fost voluntară, după cum ne explică domnia sa: „Voluntară, însă la recomandarea 100% a colegilor infecționiști, cu cele două amendamente extrem de importante: 1. astfel îi protejez pe cei apropiați (sau orice alți oameni cu care aș putea veni în contact) de riscul contaminării și 2. tratmentul este efectuat corect și supravegheat adecvat de cei ce deja cunosc această boală perfidă de mai bine de 4 luni. Așa că am ascultat sfatul colegilor, părerea lor este argumentată științific și avizată, nu pot decât să urmez o recomandare medicală și așa ar trebui să facem cu toții! Pentru noi și pentru toţi cei din jurul nostru! Există opțiunea este de tratament la domiciliu la un pacient asimptomatic, izolarea de restul familiei (nici nu mai vorbesc de izolarea față de terți). Este foarte importantă și urmărirea cazului de către cei avizați!”.
Sâmbătă, 11 iulie, aflat în a șasea zi de internare la Mioveni, dr. Cătălin Ușurelu ne-a spus că nu a mai avut simptome încă de luni, iar tratamentul a funcționat perfect. „O să rămân până când fac primul test, apoi continui izolarea într-o altă locație până la totalizarea celor 14 zile”. Acesta a făcut și un comentariu despre situația dificilă a Secției ATI de la Spitalul Mioveni, care a fost închisă (încă mai sperăm că temporar), după ce, în primele zile ale lunii iulie, a expirat detașarea medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Pitești. „Încă nu au reușit să o pornească. Nu au medici ATI. Problema lipsei de personal devine repede una națională. Și îmi e teamă că deficitul se va accentua și acum, și după pandemie. Cred că sistemul de sănătate șubred a primit o lovitură puternică și s-a văzut, în sfârșit, că, de fapt, nu facem față în aceste condiții de personal și de dotări. Dacă lucrurile cu pandemia o vor lua în sus, va fi rău. Nu văd cum o să putem controla situația, și nu doar în Argeș”, a concluzionat doctorul.

Dr. Costin Ștefan, desemnat să gestioneze situația cazurilor COVID din Argeș

Un alt medic argeșean care a fost diagnosticat cu noul coronavirus și care s-a vindecat ulterior este dr. Costin Ștefan, medic diabetolog, șeful Secției Medicină Internă II de la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Acesta a fost și directorul medical al Spitalului Județean până în ianuarie a.c. Înainte să fie confirmat cu noul virus, medicul a făcut mai multe teste care au ieșit negative. Dr. Costin Ștefan a fost internat la Spitalul Mioveni din 29 aprilie, asimptomatic, și transferat, pe 7 mai, la Institutul „Matei Balș” din București, după ce starea generală i s-a înrăutățit brusc. Pe 21 mai, acesta s-a întors acasă, în Piteşti, unde a stat în autoizolare 14 zile, așa cum cere protocolul. Ulterior, a revenit la serviciu, unde a primit o nouă sarcină. Mai exact, pentru o mai bună gestionare a situației privind cazurile de infectări cu coronavirus, dr. Costin Ștefan a fost desemnat să coordoneze activitatea medicală pe acest segment, prin întocmirea și actualizarea zilnică a unei evidențe clare asupra internărilor, externărilor și a altor aspecte ce țin de desfășurarea activității medicale. Dr. Costin Ștefan a fost nominalizat deoarece cunoaște foarte bine situația, mai ales după perioada dificilă pe care a traversat-o, fiind în postura de pacient în urma confirmării pozitiv cu virusul SARS-Cov-2. „Mulți nu cred. Pandemia nu a trecut. Trecem printr-o perioadă foarte grea, lumea nu mai respectă măsurile și probabil acesta este și motivul pentru care s-a ajuns la această situație, cazurile s-au înmulțit. Mesajul meu este ca oamenii să respecte măsurile impuse de autorități.”

Cazurile doctorilor Daniel Terheci, Georgiana Roșu și Victoria Belu

Un caz emoționant a fost și cel al doctorului Daniel Terheci, medic de Terapie Intensivă, detașat chiar la Secția Covid de la Mioveni. Potrivit declarațiilor acordate „Jurnalului de Argeș”, doctorul a fost îngrijit la Spitalul Covid de la Mioveni chiar de soția sa, doctorița Alexandra Mihaela Terheci, specialist Boli Infecțioase Adulți. Dr. Terheci nu a vrut să pună echipa în pericol și a cerut singur să fie testat atunci când a simțit primul simptom, chiar în timpul serviciului de gardă, la începutul lunii iunie.
Noul coronavirus a ajuns și la Secția Laborator Anatomie Patologică a Spitalului Județean Argeș, unde dr. Georgiana Cristina Roșu (37 ani) a fost diagnosticată cu Covid-19 și internată la Spitalul din Mioveni pe 2 mai. Georgiana Roșu este argeșeancă și lucrează din 2014 la SJU Pitești, ca medic anatomopatolog. La scurt timp după internarea sa, dr. Georgiana Roșu ne-a oferit un scurt interviu de pe patul de spital de la Mioveni, în care ne-a spus că era asimptomatică și ne-a asigurat că a purtat în permanență echipamentul de protecție. La fel ca în cazul doctorului diabetolog Costin Ștefan, nici ea nu știa de unde a luat noul coronavirus. Aceasta a făcut un test PCR pe 10 aprilie, încă un test rapid serologic ulterior, iar testul de diagnosticare pozitivă a fost al doilea PCR făcut, pe 30 aprilie, rezultatul fiind primit pe 2 mai.
De asemenea, un alt caz COVID mediatizat, din Câmpulung Muscel, a fost cel al unui medic de la Spitalul Municipal, șefa Secţiei Cardiologie, medicul primar doctor Victoria Belu. Iniţial, aceasta a fost internată la Câmpulung, apoi a fost transferată la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti și externată ulterior.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii