Web Analytics

Maestrul Mircia Dumitrescu, la vernisajul de la Fundația ”Ilfoveanu & Badea”: ”Sunt uimit de ceea ce se întâmplă aici, la Pitești”

de | 13.10.2022 20:09 | Actualitate, Cultură, Home

O inedită expoziție cu lucrări de grafică, pictură, sculptură și carte bibliofilă semnată Mircia Dumitrescu a fost vernisată la Fundația ”Ilfoveanu & Badea” din Pitești, în această seară (13 octombrie).

Citește și: Prințul Sturza la UPIT, cu ocazia lansării cărții lui Cristian Dragomirescu

La vernisaj au venit să-l vadă pe maestrul Mircia Dumitrescu și să-i admire lucrările, alături de amfitrioni – Sorin Ilfoveanu și Gheorghe Badea – foarte mulți iubitori de artă, printre care academicianul nostru de la Curtea de Argeș, Gheorghe Păun, dar și pictorii Ion Pantilie, Mara Diaconu, Anca Giura etc.

În cuvântul său de deschidere, Călin Dan, critic și istoric de artă, director al Muzeului Național de Artă Contemporană, a spus că Mircia Dumitrescu este ”graficianul român cu opera cea mai mare, ca suprafață” și că ”tehnica lui este absolut incredibilă; el se luptă cu placa de lemn, păstrând duritatea lemnului, creând, totodată, imagini extrem de fluide”…

La rându-i, maestrul Mircia Dumitrescu ne-a vorbit despre Nichita, poetul-prieten (”un om viu”) căruia i-a ilustrat opera. Nu înainte, însă, de a ne spune că este ”uimit de ceea ce se întâmplă aici, la Pitești, cu domnul Gheorghe Badea și că există un centru (Galeriile ”Ilfoveanu & Badea” – n.n.) pe care l-aș vrea în toate orașele și satele noastre”…

Expoziția vernisată azi cuprinde lucrări de grafică – gravură, cartea bibliofilă „Nichita Azi” cu 33 de xilogravuri, pictură – unele expuse în premieră – și sculpturi în lemn dintre cele mai recente creații, și va putea fi vizitată până pe 15 decembrie.

Mircia Dumitrescu (n. 1941, la Căscioarele) este grafician, pictor și sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, doctor în Arte Vizuale, profesor universitar al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și membru corespondent al Academiei Române (din 2013).

Artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Dumitrescu i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la fundație pune în prim plan cartea-obiect intitulată „Nichita azi”. În anul 1982, Mircia Dumitrescu a realizat o operă cu totul neobișnuită: o carte cu dimensiuni spectaculoase, 40 cm/2 m, care poate fi admirată doar parcursă de la un capăt la celălalt. S-au făcut numai 11 exemplare din această lucrare, niciunul dintre ele nu a fost vândut, toate au fost dăruite, iar unul dintre ele va putea fi admirat în cadrul expoziției.

De asemenea, Mircia Dumitrescu a restaurat și multiplicat manuscrisele eminesciene folosind tehnici clasice de gravură și de tipar înalt.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *