Web Analytics

„Lupta internă provoacă o fărâmiţare din intenţia de vot pentru PSD Argeş”

de | 6.04.2016 17:19 | Politica si Administratie

# Sociologul Marius Pieleanu explică rezultatele ultimului sondaj realizat de Avangarde în judeţul nostru

Recent, cunoscutul sociolog Marius Pieleanu a realizat, împreună cu casa de sondaje pe care o conduce, Avangarde, un sondaj de opinie care i-a bulversat pe social-democrații argeșeni și i-a băgat în ceață pe opozanți, ba chiar și pe alegători, prin rezultatele pe care le-a relevat. Din ceea ce am putut noi afla, conform rezultatelor, toți candidații potențiali ai partidului la CJ Argeș au obținut procente jenante, cu mult sub scorul partidului, care este de 59% la nivel de județ. Iată și procentele: Florin Tecău – 24%, Dan Manu – 22%, Mircea Drăghici – 18%, Constantin Tămagă – 18%, Ion Mânzână – 14% și Mihai Oprescu – 10%. L-am căutat pe domnul Pieleanu, rugându-l să ne interpreteze  cifrele, din punctul de vedere al specialistului, iar ceea ce domnia sa a spus reflectă un adevăr dur, care ar trebui să îi trezească la realitate pe social-democrații din Argeș, măcar acum în al 9-lea ceas.

„Nu domnul Drăghici mi-a comandat sondajul, ci PSD Argeș”

# Voiam să vă întreb despre sondajul pe care vi l-a comandat PSD-ul, respectiv, domnul deputat Mircea Drăghici.
– Nu domnul Drăghici, ci PSD Argeș.
# Și sondajul ALDE, dat publicității în urmă cu două luni, tot dumneavoastră l-ați realizat?
– Nu, nu. Cei de la ALDE, dacă au făcut un sondaj, nu l-au făcut cu mine. Eu nu știu ce a apărut în ziarul dumneavoastră, că înțeleg că sunt niște cifre care nu apar în raportul de cercetare pe care eu l-am dat. Eu nu le știu pe dinafară. Dar dacă eventual vorbim mai târziu, ca să le iau eu de la firmă, pot să vă spun.
# Vorbind despre rezultate, fără a preciza, la sutime cifrele, este clar că niște subiecți s-au supărat pe ce a ieșit… Din punctul de vedere al specialistului și din experiența pe care o aveți, de ce totuși este o atât de mare diferență între procentajul obținut de partid, respectiv PSD, față de cel obținut de potențialii candidați?
– Normal, unii se bucură, alții plâng. Nu este o afirmație care să aibă pretenția și caracter de adevăr absolut, este o presupunere de a mea, pentru că am remarcat și eu faptul că, deși PSD-ul era destul de sus, scorul partidului se distribuia între reprezentanții săi…

„Prima șansă în orașul Pitești ca să scoată primar, este a PSD-ului”

# Și care este explicația?
– Probabil convulsiile din sânul PSD-ului din Argeș și de la Pitești, din ultima vreme. Nu sunt la curent, eu nu am făcut decât un sondaj acolo. Probabil că lupta internă provoacă o fărâmițare din intenția de vot pentru PSD și dau exemplul pentru postul de primar la Pitești. Dar ceea ce este cel mai important este că, totuși, prima șansă în orașul Pitești, ca să scoată primar, este a PSD-ului, în mod evident. Că va fi unul sau altul, asta este decizia partidului de acolo. În general, și am observat asta la nivel de țară, pe unde am lucrat, cu cât ne apropiem mai mult de ziua alegerilor cu atât candidatul tinde să atingă scorul partidului. Dacă în ziua votului, indiferent cine va fi candidat, se va apropia de scorul partidului, probabil că acela va fi primarul Piteștiului. Nu are valoarea de adevăr absolut, repet, dar cam așa se întâmplă în toată țara. Partidul care este pe primul loc în sondaje vizează și primarul de la alegerile respective.

Despre procentul mic al fostului prefect Oprescu: „Este probabil vorba despre lipsa de favorabilitate din partea publicului”

# La județ cum stau lucrurile?
– Am făcut sondaj pentru PSD și pe Pitesti și pe județ. Ei vor trebui să își rezolve problemele lor interne, legate de ierarhia lor de partid acolo. Asta nu e treaba mea, vă dați seama!
# Cum vă explicați că fostul prefect Mihai Oprescu apare în sondajul realizat de dvs cu doar 10%, adică cu mai puțin de 20 procente față de sondajul ALDE, în care avea 30%.
– Păi nu-mi dau seama, sondajul este o fotografie, nu explică și de ce, doar spune cât este. Nu-mi dau seama, este probabil vorba despre lipsa de favorabilitate din partea publicului, chiar nu știu. Știu însă că rezultatele care mi-au ieșit sunt corecte pentru că sunt valide din punct de vedere al culegerii lor.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii